Budući izgled Parka (foto: Vladimir Pošarac)
Budući izgled Parka (foto: Vladimir Pošarac)
09.09.2015, 07:49

Novi izgled Parka na Jadru do kraja godine

č: | fb:

Radovi na rekonstrukciji Parka Vide Jocić na Jadru, koji se prostire na 1,20 hektara, počeće sutra, najavljuju iz Gradske direkcije. Vrednost radova je 13,5 miliona dinara, a prema ugovoru izvođač radova GP"Kompresor ing " rekonstrukciju će završiti u roku od tri meseca. Sudeći po najavama i prema projektu, ovaj park koji su 5. aprila 1892. godine osmislil i uredili vojnici Kraljevine Srbije, a kasnije ga od 1925. održavalo Društvo za ulepšavanje Valjeva, poprimiće novi i moderniji izgled.

Nakon prošlogodišnjih majskih poplava, kada se izlila Kolubara, park na Jadru bio je u velikoj meri uništen, sanacija nije bila trajno rešenje, otuda je odlučeno da se rekonstruiše. Arhitekta Vladimir Pošarac iz Gradske direkcije, koji je projektovao budući park, kaže da je glavni koncept bio da se izrazi i zadrži njegova istorijska vrednost, da se sačuva spoj prirode i umetnosti, ali i da bude mesto okupljanja i predaha.  On dodaje da će biti zadržane postojeće celine, a najveće izmene pretrpeće centralni deo oko spomenika Dragojlu Dudiću.

Vladimir Pošarac

Vladimir Pošarac (Foto: Đorđe Đoković)

“Park će se praktično sastojati iz nekoliko ambijentalnih celina. Ulaz će pretrpeti najmanje izmene, a najviše promena će biti u centralnom delu. Projektom je planirana izgradnja vidikovca prema Kolubari, što je novina u ovom parku, kao i bedemski zid, koji se prostire celom dužinom parka ka reci. Ovaj zid visine 60 centimetara ima, pre svega, odbrambenu funkciju, ali i estetsku s obzirom na to da će na bedem biti postavljene daske, na koijima će moći da se sedi i uživa u ovom prostoru”, objašnjava arhitekta. Pošarac naglašava da drveće neće seći, maksimalno su zadržane zelene površine u parku, popločan je centralni deo, koji je proširen, kao i postojeće staze, tako da će ukupna površina pod pločama biti oko 900 kvadrata, što je za 300 više u donosu na "stari" park.

Park na Jadru

Park na Jadru (Foto: Đorđe Đoković)

Budući izgled Parka

Budući izgled Parka (Foto: Vladimir Pošarac)

Trenutno nije moguć prilaz do bisti narodnih heroja, koje je uradila Vida Jocić, pa će i taj prostor, nakon rekonstrukcije, dobiti novi izgled. Vladimir Pošarac pojašnjava da će svaki spomenik imati posebno mesto, tako da će posetilac sa različitih mesta u parku, dobijati različitu viziju tog prostora.

Planirano je da se napravi ulaz u park iz pravca Radničke ulice, gde će biti urađen pešački prelaz do parking zone. Postojeći stubovi na ulazu iz Dušanove ulice se zadržavaju, dok će prema ulici Majora Ilića biti urađena još dva stuba, koja će predstavljati izlaznu kapiju. Uz postojeće, planirana je izgradnja novih pešačkih staza, kao i biciklistička staza celom dužinom severne strane parka do ulice Majora Ilića. Predviđena je rekonstrukcija postojeće i izgradnja nove rasvete, kao i postavljanje klupa, kanti za smeće i info-table za posetioce.

U javnosti je sve prisutniji predlog da se 5. april, datum kada su pre 123 godine prostor na Jadru vojnici 17. Pešadijskog puka Vojske Kraljevine Srbije pretvorili u park, proglasi za Dan Parka Vide Jocić.

Park na Jadru

Park na Jadru (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 1 sati 20 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...

Osnicba škola u Mionici  (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 23 sati 15 minuta

Mionički osnovci ostvarili značajan uspeh na takmičenjima

Mionički osnovci ostvarili su značajne rezultate na republičkom takmičenju iz engleskog jezika, okružnom takmičenju iz programiranja, okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, kao i...