Enigmatski klub Kikinda (foto:  Milenka Marjanović)
Enigmatski klub Kikinda (foto: Milenka Marjanović)
04.10.2015, 16:19

Najbolji Slavko Bovan i Kikinđani

č: | fb:

U Valjevu su danas završeni trodnevni 15. Susreti enigmata Srbije, kojima je obeleženo 30 godina od osnivanja Enigmatskog saveza Srbije, takođe u Valjevu – 21. septembra 1985. godine. Učestvovalo je preko 50 takmičara iz 10 klubova i preko 15 gradova Srbije, Hrvatske, Republike Srpske i Crne Gore.

Najuspešniji učesnik bio je Slavko Bovan iz Kikinde, ispred Gordane Jovanović – Šarić i Vladimira Šarića iz Šimanovaca. Kikinđani su bili najbolji i u ekipnoj konkurenciji.

Bovan je pobedio u sastavljanju ukrštenica, ispred bračnog para Šarić. U sastavljanju zagonetki, ekipno, najbolje su bile dve ekipe Kikinđana, te EU Vuk Karadžić iz Beograda, U rešavanju zagonetki pobednik je Pero Galogaša iz Rijeke, ispred Rešada Besnićanina iz Novog Pazara i Branislava Mićića iz EK Braničevo (Požarevac). Ekipni plasman: EK Kikinda 1, EU Vuk Karadžić, EK Rijeka.

U sastavljanju anagrama sa temama Valjevo – sedište Kolubarskog okruga, Teško stadu bez pastira i enigmata Branko Polić, pobedila je Gordana Jovanović – Šarić, ispred Slavka Bovana i Zorana Radisavljevića (Novi Sad). U sastavljanju super-kvizolovke, najuspešniji je bio Slavko Povan, ispred Branislava Mićića i Sretena Perića (Loznica).

Zoran Radisavljević (NS) najbolji je poznavalac teme „Šta je danas u nekadašnjim valjevskim kafanama (poput Centrala, Sunca...)“, dok je najbolji šahista među enigmatama Miroslav Mihalj (NS), ispred Zorana Radisavljevića (NS) i Miroljuba Dragojlovića (Valjevo).

EK Niš nagradio je Marinu Rajković iz Bora za „najbolju originalnu zagonetku“. Njen rad glasio je „Teško se nađe, lako se gubi....“ (odgonetka je Vreme). Drugi je bio Mithad Hrnčić iz Sanskog Mosta, a treća Tanja Srdić iz Novog Sada,

Dužna pažnja danas je posvećena pokojnom valjevskom enigmati, ekonomisti Branku Poliću (1942-2010), jednom od osnivača Enigmatskog kluba „Brankovina“ (koji je izdavao i istoimeni enigmatski časopis), preteče današnjeg EK Valjevo, i Enigmatskog saveza Srbije, kome su posthumno dodeljena prigodna priznanja. Prisećamo se da je među osnivačima bio i pokojni pravnik Vesa Pantić (1938-2008).

Među organizatorima skupa enigmata u Valjevu značajan doprinos ovoga puta dali su bračni parovi Dodevski i Marjanović, kao i Raša Stevanović, verovatni rekorder po broju nagrada osvojenih na raznim nagradnim igrama, koji se enigmatikom počeo baviti kako bi mogao da učestvuje na nekim od nagradnih igara.

Organizatori su se zahvalili i brojni donatorima i sponzorima među kojima su Valjevska pivara, JKP Vidrak, Una, PP Vujić... U Gradskoj upravi, saznajemo, interesovanja za podršku organizatorima ovog skupa nije bilo uz objašnjenje kako se „slične aktivnosti planiraju godinu dana unapred“!

Predsednik EK Kikinda pozvao je kolege enigmate da dođu u taj grad na tradicionalne „Dane ludaje“ uz obećanje kako oni koji se na to odluče „neće badava doći“.

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 17 sati 9 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara