Bašta Doma vojske (foto: Đorđe Đoković)
Bašta Doma vojske (foto: Đorđe Đoković)
22.10.2015, 13:51

Dom vojske ostaje u vlasništvu grada

č: | fb:

Dom Vojske u Valjevu ostaje u vlasništvu grada, jer se niko nije javio na dva oglasa za prodaju ovog zdanja po ceni od 905.000 evra. Zamenik gradončelnika Žarko Kovač kaže da trećeg oglašavnja, najverovatnije, neće ni biti, jer očigledno da zainteresovanih nema, a Grad neće menjati ni cenu ni uslove, koje je propisao Zavod za zaštitu spomenika kulture. Kovač podseća da je cena Doma vojske formirana na osnovu procene Poreske uprave, uslove je propisao Zavod za zaštitu spomenika kulture, što podrazumeva da se ne može menjati ni spoljašnost, ni unutrašnjost objekta, dok je gradska vlast tražila da budući vlasnik objekat privede nameni u roku od dve godine. U oglasu je naznačeno i da prostor može da se koristi za obrazovne, kulturno-zabavne ili hotelsko-ugostiteljske sadržaje. Prema Kovačevim saznanjima nije bilo zainteresovanih kupaca, ne zbog cene nego zbog strogih uslova koje je propisao Zavod za zaštitu spomenika kulture. Kovač kaže da je cena od 905.000 evra realna, jer je reč o skoro 2.000 kvadrata građevine, sedam ari placa pod objektom i još 32 ara dvorišta, i sve to u centru grada. Primera radi objekat „Centrala”, koji je znatno manji i bez placa, prodat je za pola miliona evra.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač podseća da je od trenutka kada je Grad kupio za 51 milion dinara ruiniran Dom vojske od Ministarstva odbrane, a to je bilo pre pet godina, traju dileme, bez rešenja, šta bi u tom prostoru moglo da bude. „Nije se iskristalisalo jasno rešenje, koje je jednostavno i primenljivo, a ponajpre ekonomski održivo. Bilo je više različitih predloga i projekata, ali ni jedan od njih nije bilo moguće realizovati, pre svega iz finansijskih razloga. Otuda odluka da se Dom vojske ponudi na prodaju. Bilo je interesenata, raspitivali su se, ali ništa više od toga”, kaže Kovač.  

Žarko Kovač

Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

Žarko Kovač kaže da je, nakon dve neuspešne prodaje, gradskom rukovodstvu jasno da nema zainteresovanih i da treba u budžetu za 2016. godinu obezbediti novac za završetak tog zdanja, a pre toga odrediti tačnu namenu prostora. „Tek treba da razgovaramo i odlučimo da li će ili ne biti i trećeg pokušaja prodaje Doma Vojske. Ja sam za to da odustanemo, jer Zavod za zaštitu spomenika kulture neće menjati svoje uslove, Grad neće korigovati cenu, tako da nema svrhe ponovo oglašavati”, kaže Kovač. On ponavlja da ima različitih ideja o budućoj nameni, ali one zavise od toga šta je to što će obezbediti ekonomsku samostalnost, da ne bude nešto što opet Grad mora da finansira. „Mnogi imaju mnoge ideje i predloge, ali svi su saglasni da bez obzira na namenu, ne treba Grad da izdržava, što je malo nelogično, jer kako nešto može da bude u vlasništvu Grada, a da ga Grad ne izdržava”, kaže Kovač. On se slaže da u tom prostoru može da bude više namena i različitih sadržaja, poput muzejske postavke, galerija i drugog prostora javne upotrebe.

Za kompletan završetak Doma vojske potrebno je oko milion evra, što je preveliki novac i za gradsku kasu. Pitam Kovača da li postoji mogućnost da se formira konzorcijum nekoliko Valjevaca, koji su spremni da ulože u zdanje Doma vojske, što bi bio njihov vlasnički udeo, i da zajedno sa Gradom, kroz javno-privatno partnerstvo, gazduje objektom. „Može se i o tome razmišljati, ali se takvi poslovi kroz javno-privatno partnerstvo ne mogu zasnivati na pretpostavkama i imaginacijama. Nama se do sada niko nije javio, ni pojedinac niti nekoliko udruženih pojedinaca sa idejom da nam budu partneri”, odgovara Kovač i dodaje da se u našem gradu obično pokreću inicijative tako da ih neko drugi finansira i realizuje, ali ne i inicijator!

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara