Proveravanje grejanja (foto: Đorđe Đoković)
Proveravanje grejanja (foto: Đorđe Đoković)
05.11.2015, 11:25

Ima nade za „ledenu lepoticu“

č: | fb:

Nakon tople proble novog sistema grejanja Hale sportova sa Gradske toplane ocena je stručnjaka da će u ovoj sezoni grejanje biti bolje nego svih ovih godina od 1973-će, kada je „ledena lepotica“ kao privremeno rešenje izgrađena na mestu nekadašnjeg Stadiona za male sportove „15. septembar“.

U radu jučerašnjeg „konzilijuma“ stručnjaka učestvovali su zaposleni u Gradskoj toplani sa tehničkim direktorom Žarkom Vukovićem na čelu, ekspeti niške firme Fenix, koji su štelovali podstanicu, kao i radnici „Valisa“ zaduženi za održavanje objekata i grejanja u Hali sportova. U pojedinim trenucima, kotlarnica u hali bila je tesna da primi sve ljude od struke, ali i zainteresovane za ishod tople probe novog sistema grejanja, a potom su se, svi zajedno, spustili na teren kako bi direktno osetili blagodet toplog vazduha uduvavanog iz sistema postavljenog ispod (leti) usijanog limenog krova.

Kotlarnica

Kotlarnica (Foto: Đorđe Đoković)

Sve vreme su praćeni određeni parametri na instrumentima u kotlarnici, a na povremeno pitanje „raste li“, čulo se „raste!“. Zadovoljstvo je bilo i obostrano i višestrano. Ako smo dobro razumeli, s obzirom na to da smo gotovo sve vreme bili zainteresovani prisutni građani, za planiranu temperaturu, za koju je do sada trebalo oko sat i po vremena, ubudće će trebati i do 4,5 sata. Ovo zbog tople vode, koja je niže tempereture i do 40 stepeni Celzijusa u odnosu na onu vodene pare, koja je u halinoj kotlarnici proizvođena zagrevanjem sistema mazutom. Sa te vode se u tzv „razmenjivaču“, dakako većem od ranijeg, greje vazduh, koji se potom ventilatorima uduvava u sportsku dvoranu.

Topla proba trajala je oko 45 minuta jer je spoljašnja temperatura oko podneva bila i do 18 stepeni Celzjiusa, pa nije imalo potrebe, smatrali su eksperti, da se dalje troši energija.  Bilo je reči i o tome kako će se, u dogledno vreme, sistem rekonstuisati e da bi se na njega priključili i postojeći radijatori u svlačionicama, Valisovim i kancelarijama klubova i saveza, koji koriste poslovni prostor u aneksnom delu Hale sportova.

Prva ozbiljna proba novog sistema grejanja sa Gradske toplane biće večeras (19.00) na odloženoj rukometnoj utakmici 1. kola Super B lige između ORK Metalac i pančevačkog Dinama, a još ozbiljnija sutra uveče (21.00), kada se igra utakmica 9. kola ABA lige: Metalac – Zadar.

Za kraj, nije zgoreg pribeležiti kako je potpisnik ovih redova bio, ničim izazvan, osumnjičen kako za prethodni tekst o grejanju „ledene lepotice“ sa Žarkom Vukovićem nije razgovarao, a njegovu izjavu koristio u, kako su pojednici ocenili, „šupljem tekstu“. Srećom, sekretarica direktorijuma Gradske toplane bila je boljeg pamćenja od poslom preopterećenog g. Vukovića, pa ga je podsetila da se javio sa tog fiksnog telefona, a po zamolnici autora oba teksta!

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 5 sati 31 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 2 sati 41 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 5 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara