Tužilaštvo i Prekršajni sud (foto: Đorđe Đoković)
Tužilaštvo i Prekršajni sud (foto: Đorđe Đoković)
21.12.2015, 07:48

Dragana Marković novi viši tužilac u Valjevu?

č: | fb:

Izbor tužilaca u Srbiji po raspisanom konkursu ušao je u završnu fazu. Na današnjoj sednici Narodne skupštune Srbije naći će se i predlog Vlade Srbije za izbor određenog broja tužilaca (ne svih), pa će preko 30 osnovnih tužilaštava u zemlji biti u vd stanju.

Vlada Srbije je predložila da se za višeg tužioca u Valjevu izabere Dragana Marković (rođ. Višić), sadašnji zamenik osnovnog tužioca. Pre dolaska u Valjevo radila je kao opštinski tužilac u Mionici do ukidanja Opštinskog suda i Opštinskog tužilaštva tokom reforme pravosuđa za vreme ministrovanja Snežane Malović (rođ. Lukić iz Sovljaka, kod Uba).

Kandidati za višeg tužioca u Valjevu bili su, prema redosledu sa objavljene rang liste posle procedure provere osposobljenosti koju je obavilo Državno veće tužilaca (DVT), i Zlatko Šulović, viši tužilac posle 2000-te do prošlog „vučenja“, aktuelni viši tužilac Miodrag Plazinić iz Požege, pa Zoran Obradović iz Valjeva, aktuelni viši tužilac u Šapcu, Aleksandra Grbović iz Beograda, Nenad Marinković, koji je u Valjevo došao iz Bajine Bašte kada je postavljen za osnovnog tužioca, a potom je „prekomandovan“ u Više tužilaštvo, Nebojša Janković i Vukašin Vujičić (obojica iz Valjeva na privremenom radu u Šapcu, odnosno Užicu). Na rang-listi DVT, Marković je bila sedma među osam kandidata.

Obradović je predložen za novi mandat višeg tužioca u Šapcu, dok je za osnovnog tužioca na Ubu predložena Milena Miljanić, koja je bila vd tužilac u toj varoši (Osnovno tužilaštvo na Ubu pokriva i Lajkovac).

U vd stanju su osnovna tužilaštva u Valjevu (koje pokriva i Osečinu) i Mionici (koje pokriva i Ljig) sa područja Kolubarskog okruga, kao i Osnovno tužilaštvo u Šapcu, gde je do sada tužilac bio Nebojša Janković iz Valjeva, kao i u Šapcu.

Valjevac Vukašin Vujičić, dosadašnji osnovni tužilac u Užicu, iako prvi na rang listi DVT, nije predložen za novi mandat, a prednost je dobio Marko Dimitrijević, dosadašnji zamenik osnovnog tužioca u Požegi. U Valjevu je prvi na rang listi DVT bio Nebojša Janković, a u Mionici Snežana Jovanović, aktuelni tužilac u tom tužilaštvu.

Bez obzira na to što se ne može sporiti demokratičnost i transparentnost postupka za izbor tužilaca u Srbiji ipak ostaju nejasnoće. Mnogi su pomislili, među njima i potpisnik ovih redova, kako je reč DVT (ukoliko je sve urađeno po zakonu) presudna. Zablude nam je, u svom stilu, razvejao ministar pravde Nikola Selaković, koji je, narodski rečeno, poručio kako je on Glavni baja, a Vlada Srbije, kao zakoniti predlagač Narodnoj skupštini, poštovaće mišljenje svog ministra (pogotovo ako se do tog mišljenja došlo posle preporuka „naših“ i usaglašavanja sa koalicionim i inim partnerima, tamo gde treba).

Uz to ide i neozbiljnost poput one da je bio raspisan konkurs i za višeg tužioca u Užicu, da su zainteresovani konkurisali, da je DVT proverilo njihovo znanje i osposobljenost, da bi se na kraju ispostavilo kako viši tužilac u Užicu ima validan mandat (?), te da njegovo mesto i nije upitno!“

Na sednici Narodne skupštine Srbije, koja počinje u 10.00 sati, tužioce će dobiti sva viša tužilaštva u zemlji, kao i osnovna tužilaštva u Kragujevcu, Požegi, Lebanu, Raški, Obrenovcu, Lazarevcu, Vladičinom Hanu, Velikom Gradištu, Požarevcu, Užicu, Ubu, Gornjem Milanovcu, Smederevu. Sr. Mitrovici, Vršcu, Novom Sadu, Subotici, Bačkoj Palanci, Senti, Bečeju, Zrenjaninu, Kikindi, Aranđelovcu, Jagodini, Trsteniku, Kraljevu, Čačku, Kruševcu i Paraćinu.

U ostalim osnovnim tužilaštvima kandidati za tužioce „klečaće na kukuruzu“ do daljnjeg!

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 15 sati 11 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 22 sati 7 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara