Saša Ivanović (foto: Đorđe Đoković)
Saša Ivanović (foto: Đorđe Đoković)
18.01.2016, 14:27

Računamo i na solidarnost

č: | fb:

Većina vlasnika i korisnika objekata ovog prepodneva je očistila sneg sa trotoara ispred svojih kuća i poslovnog prostora. “Ljudi su se masovno odazvali pozivu da uklone sneg. Vazno je reći da taj sneg građani ne bacaju na ulicu, već da ga odlože na kraj trotoara, uz samu ivicu sa ulicom ispred svjih objekata", objašnjava Načelnik komunalne inspekcije Saša Ivanović.

Iako zakon i propisi ne poznaju razliku između starih i mladih osoba, iz Komunalne inspekcije kažu da će se truditi da imaju razumevanja za stara lica, koja žive sama i koja ne mogu da očiste sneg ispred svojih domova, niti mogu da plate da to umesto njih uradi neko drugi. “Gde god možemo mi ćemo izaći u susret. Imaju naše brojeve telefona, neka nas pozovu. Najgore je da ne očiste, a da nismo imali informaciju da tu žive stara lica. Ako budemo bili u mogućnosti i ako procenimo da ne mogu da očiste, iznaći ćemo neko rešenje”, dodao je Saša Ivanović.

Ukoliko su vlasnici objekata van grada ili na bolničkom lečenju grad će te deonice očistiti. “U tom slučaju inspektori će izlaziti na teren kako bi utvrdili da li na toj adresi neko boravi. Verujemo da će u ovakvim situacijama biti komšijske solidarnosti,” dodao je Ivanović.

On kaže da sneg ispred objekta koji su napušteni moraju čistiti vlasnici bez obzira na to što se objekti ne koriste.

Odluka o komunalnim delatnostima i komunalnom redu o obavezi čišćenja snega i leda predviđa da se mora ukloniti sneg odmah ili najkasnije 24 sata od početka padavina. Takođe, Odlukom je predviđeno da su, ukoliko se pojave ledenice na krovovima objekata, građani dužni da obezbede to područje, da skinu ledenice koje bi mogle da padnu na javnu površinu, kako ne bi povredile nekoga ili napravile materijalnu štetu.

Ukoliko se gradska Odluka ne poštuje, kazne su od 10 do 50 hiljada za fizička, pravna lica i za odgovorna lica, dok su kazne za institucije daleko veće. “Inspekcija će kažnjavati i JKP Vidrak i službe kojima je na konkursu dodeljeno održavanje ulica, ukoliko ne budu adekvatno čistili”, poručuje Ivanović i dodaje da za sada razloga za kažnjavanje nije bilo.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 20 sati 42 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 17 sati 51 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara