Osnovni sud (foto: Đorđe Đoković)
Osnovni sud (foto: Đorđe Đoković)
22.02.2016, 11:30

Branka Marković vf predsednika Osnovnog suda

č: | fb:

Sudija Branka Marković postavljena je za vršioca funkcije predsednika Osnovnog suda u Valjevu, potvrđeno je danas Kolubarskim.rs u tom sudu.

 

Marković je zamenila predsednicu Ljiljanu Karać, koja je razrešena na sednici Narodne skupštine Srbije, 12. februara, na predlog Visokog saveta sudstva, posle inicijative koju je pokrenuo ministar pravde Nikola Selaković. Odluku je, shodno važećim propisima, donela Biljana Savić, predsednica Višeg suda u Valjevu.

Mogući izbor sudije Branke Marković za vršioca funkcije predsednika Osnovnog suda u Valjevu, najavile su kolubarske.rs još prošle godine u novembru.

U obrazloženju odluke Narodne skupštine, koju je potpisala predsednica parlamenta Maja Gojković, stoji da se Karać razrešava „zbog kršenja obaveza ustanovljenih propisima za obavljanje poslova sudske uprave“.                                                                                                              

Postupak uskraćivanja poverenja Ljiljani Karać započet je tokom 2015. na predlog ministra pravde Nikole Selakovića, nastavnika Pravnog fakulteta ali i potpredsednika Srpske napredne stranke (SNS), zbog toga što su predmeti čije je izvršenje započeto ustupljeni privatnim sudskim izvršiteljima. Karać se, u pismenom odgovoru Visokom savetu sudstva, branila odlukom sudija Građanskog odeljenja Osnovnog suda u Valjevu, koji su tako odlučili bez bilo čijeg, pa i njenog, pritiska da se takva odluka donese. 

Visoki savet sudstva nije prihvatio argumente iz njenog odgovora, pa je Narodnoj skupštini predložio da bude razrešena, što su poslanici prihvatili na vanrednoj sednici 12. februara. 

Sudija krivičar Branka Marković je u pravosudnim krugovima slovila kao kandidat za vršioca funkcije predsednika Osnovnog suda, o čemu su pisale i kolubarske.rs, a tu kandidaturu mediji su dovodili u pitanje posle nekoliko njenih prvostepenih presuda, koje su izazvale pažnju javnosti. Njen mandat traje do izbora predsednika Osnovnog suda po konkursu, koji treba da bude raspisan. 

Među predmetima, koje je zadužila, sutra bi trebalo da se održi glavni pretres po tužbi za klevetu direktora Krušik Akumulatora protiv mr Predraga Vuletića, a za 10. mart u 11.00 sati zakazan je početak novog suđenja narodnom poslaniku dr Slobodanu Gvozdenoviću po optužnici Osnovnog tužilaštva za krivično delo „teško delo protiv zdravlja ljudi“. Apelacioni sud je prvostepenu oslobađajuću presudu sudije Marković ukinuo i naložio novo suđenje.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 5 sati 2 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 11 sati 59 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 11 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara