Kamenica (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Kamenica (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
26.02.2016, 11:13

Vodovod u Kamenici grade preko 20 godina

č: | fb:

Učestvujući na najavnoj pres konferenciji nedeljne akcije „Medicinsko selo“ u Valjevskoj Kamenici čaln Skupštine te Mesne zajednice Mirko Krstić reče kako će biti moguće „pregledati i vodu jer Kamenica nema vodovod“. Na pitanje izveštača Kolubarskih.rs, kako je to moguće s obzirom na to da je vodovod u Kamenici otvaran nekoliko puta, obično o „Petrovdanskim danima“, manifestaciji koja se svake godine održava o verskom prazniku Petrovdanu, 12. jula, Krstić reče kako Kameničani koriste samo tehničku vodu (uz ostalo i za pojenje stoke i zalivanje bašti), te da se na vodovdu i sada radi.

Ove tvrdnje Kolubarskim.rs potvrdio je i Marko Živanović, Kameničanin, član Gradskog veća, uz opasku kako je to duga priča, odnosno da je vodovod otvaran nekoliko puta  „k’o autoput do Horgoša!“Prećutno smo se sporazumeli kako je u svemu učestvovao i ministar Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, čiji je Živanović bio dugogodišnji član dok se zbog opredeljenja za saradnju sa SPS a ne sa SNS u lokalnoj valsti formiranoj posle izbora u maju 2012-te nije opredelio da sa još nekoliko istomišljenika formira GG „Novosrbijanci“, koja je zadržala dva mandata u gradskom parlamentu.

Tehnički direktor Valjevskog vodovoda Dragan Živanović rekao nam je kako su u toku radovi na hidroizolaciji objekta vodovoda u Kamenici, koje sa desetak miliona dinara finansira Gradska direkcija, te da će potom uslediti dalji radovi na utvrđivanju stanja ugrađene opreme.

„Niko u ovom trenutku ne može precizno da kaže kada će to postrojenje početi da radi, a Kameničani dobiti vodu za piće“, bio je dicidan Dragan Žiavnović. Dodao je da će i cena vode biti viša zbog činjenice da će ono prerađivati vodu iz Kameničkog jezera, što je posebno zahtevan postupak.

Izgradnja vodovoda u Kamenici započeta je 1980-tih godina, kada je postavljen cevovod od Kameničkog jezera do postrojenja, koji je gradila Jablanica „dok je bila živa“, a potom nastavio Ingrap - Omni. Zbog nekvalitetno izvedenih betonskih radova rezervoari su loši („ne drže vodu“), pa je prilikom ranijih puštanja postrojenja u rad, „voda isticala na sve strane, a u najnižoj etaži (podrumu) bilo je i po metar vode, koja je ugrožavala pumpe i druge delove postrojenja, koje je svojevremeno, po sistemu ’ključ u ruke’ uradio niški MIN, koji je posle privatizacije otišao u stečaj i likvidaciju“. Naručena i unapred plaćena oprema je „iščupana u poslednji čas“. S obzirom na njenu starost i dosadašnje peripetije sa izgradnjom postojenja u Kamenici njena funkcionalnost mora se dodatno proveravati po okončanju radova na hidroizolaciji objekta.

Svojevremeno, 1980-tih, Valjevski vodovod se zalagao za to da se voda iz Valjeva vodi u Valjevsku Kamenici, kako bi se usput „napojila“ i sela na tom potezu. Pod pritiskom MZ Valjevska Kamenica, međutim, urađen je projekat da se taj seoski centar i okolna sela napajaju vodom iz Kameničkog jezera, koja će biti prerađivana u postojenju u Kamenici. Sada je problem i manjak validne tehničke dokumentacije, što dodatno otežava okončanje radova.

Prema prikladnoj brošuri, koja je novinarima podeljena na najavnoj pres konferenciji nedeljne akcije „Medicinsko selo“, Kamenica ima 327 domova i 868 žitelja, a sa okolnim selima Stapar, Osladić, Gornja Bukovica, Oglađenovac i Miličinica, na tom području ukupno je 1.144 domaćinstava sa 3.632 stanovnika. Nama se bar čini kako to ne znači da bi svi oni vodu za piće trebalo da dobiju iz Kameničkog vodovoda.

 

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 16 sati 37 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...