Registracija Prijava preko FB
Singidunum (foto: Đorđe Đoković)
Singidunum (foto: Đorđe Đoković)
14.03.2016, 08:16

Departman za zdravstvo na Poslovnom fakultetu Valjevo

č: | fb:

Na Poslovnom fakultetu Valjevo Univerziteta Singidunum od sledeće studijske godine biće otvoren Departman za zdravstvo, na koji će moći da se upiše 50 studenta. Po završetku osnovnih studija stiču akademsko obrazovanje i zvanje diplomirana medicinska sestra.

Dekan Poslovnog fakulteta Valjevo prof. dr Olivera Nikolić najavila je da fakultet počinje sa obrazovanjem i u zdravstvenoj struci, naglašavajći da takva odluka nije doneta slučajno uz podsećanje da u okviru studijskog programa turizma postoji deo posvećen zdravstvenom turizmu.

„Kada smo odlučili da pokrenemo novi studijski program iz oblasti zdravstva, imali smo na umu da nije teško napraviti nešto što će biti samo protočna reka profesora iz Beograda, Novog Sada, nego da treba napraviti i nešto gde bi predavači bili doktori iz Valjeva. Tako smo, praveći spisak potencijalnih predavača na osnovnim studijima, otkrili da mi u Valjevu imamo dagocen kapital, a to su lekari, specijalisti koji su doktorirali na Medicinskom fakultetu sa međunarodno priznatim naučnim radovima“, kaže Nikolić. Smatra da će ovo biti i podstrek za sve one koji razmišljaju da doktoriraju, da svoje stručno i naučno obrazovanje unaprede.

Olivera Nikolić

Olivera Nikolić (Foto: Đorđe Đoković)

Na Departmanu  za zdravstvo, koji će voditi dr Zoran Jokić, biće još četiri predavača, dr Branka Gajić, dr Marija Mladenović, dr Branka Miholjčić i dr Toma Gajić, kao i 12 asistenata. Pored njih bićei nekoliko gostujućih profesora, pre svih sa Fakulteta zdravstvenih nauka Univerziteta Maribor, sa kojim je uspostavljena višestruka saradnja, dva profesora iz Irske, Nemačke, Holandije i gostujuće profesore iz Mađarske.

Rukovodilac Departmana za zdavstvo dr Zoran Jokić kaže da ljudski resursi u valjevskom zdravstvu postoje veću uveliko, a to je kadar formiran u Zdravstenom centru. „Privilegija je to što Departman za zdravstvo otvoren pod krovom Poslovnog fakulteta Valjevo, na samom početku svog rada, može da se nasloni i da crpi znanje, ljudske i stručne resurse Poslovne škole koji već godinama postoje i to na visokom nivou, što svake godine potvrđuje Agencija za akreditaciju privatnih i državnih visokih škola i fakulteta“, kaže dr Jokić.

On objašnjava da je uvođenje studijskog programa diplomirana medicinska sestra zapravo pogled u budućnost. „Anticipirajući vreme koje dolazi, Amerika i Evropa odavno imaju fakultete za sestre koje su značajan činilc u lečenju bolesnika, i uopšte odnos prema pacijentu kao čoveku, a ne samo bolesniku, samo su neki od razloga da se otvori Departman za zdravstvo “, kaže dr Jokić.

Zoran Jokić

Zoran Jokić (Foto: Đorđe Đoković)

U zdravstvu u Srbiji još uvek ne postoji sistematizacija radnog mesta diplomirana medicinska sestra, otuda se nameće pitanje da li će diploma biti od koristi onima koji završe osnovno, a potom i master studije Departmana za zdavstvo Poslovnog fakulteta Valjevo?

„Kvalitet privatne škole i fakulteta je u tome što mogu da se adaptiraju, da budu efikasniji i da anticipiraju budućnost. Poslovni fakultet Valjevo čini privilegiju onima koji će završiti osnovne studije i mastere, jer će u periodu koji nam dolazi, a i po poglavljima koja se otvaraju za pristupanje EU, Država morati da sistematizuje radno mesto diplomirana medicinska sestra“, kaže dr Jokić. On dodaje da su u privredi i prosveti već sistematizovana ta radna mesta i priznaju se kao master i doktorati. U zdravstvu još uvek nije prepoznato kao sistem i kao radno mesto, mada su diplomirane sestre uglavnom rukovodioci službi i odseka.

Nameće se i pitanje da li će Departman za zdravstvo Poslovnog fakulteta Valjevo školovati kadar koji će napuštati Srbiju i raditi u nekoj evropskoj zemlji, gde postoji radno mesto diplomirana medicinska sestra.

„Možda će neki reći da obrazujemo mlade za radno mesto koje u Srbiji ne postoji, da bi ih izvozili u Evropu, međutim mi se bavimo, pre svega obrazovanjem. Težnja nam je da kroz sve ono što je naslonjeno na Poslovni fakultet, a to su psihlogija, pravo, ekonomija, zdravstveni turizam, a sada i zdravlje, obrazujemo što sposobniji kadar, ne bi li se bavili pojedincem u Srbiji. A ako sve to bude prepoznato i tržišna psihologija u glavama lokalnih samouprava, visokih škola i pojedinaca integriše, onda možemo imati zajedničke projekte kroz koje ćemo se baviti medicinom na najširem i najvišem nivou“, objašnjava dr Zoran Jokić.

Poslovni fakultet Valjevo Univerzitet Singidunum nije prvi koji uvodu studijski program diplomirana medicinska sestra. Taj program već dve godine ima Medicinski fakultet u Beogradu, kao i Medicinski fakultet u Novom Sadu.

Aktuelno

Berkova brana na Gradcu (foto: Đorđe Đoković)
Posao na tenderu dobio konzorcijum "Kej" i ES "Energo Servis" Pre 15 sati 33 minuta

Konačno, ovog leta biće očišćena brana na Gradcu

Čišćenje Berkove brane na reci Gradac, koja nije čišćena devet godina, počeće najkasnije za 15 dana. Okončan je tender, procenjena vrednost radova je oko 8,3 miliona dinara, a najpovoljnija ponuda...  · 2 komentara

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje policije Pre 8 sati 39 minuta

Uhapšeni zbog trgovine ljudima i silovanja

Valjevska policija je uhapsila M.R. (1987) iz Lajkovca, M.K. (1975), J. M. (1994) i M. I. (1996) iz Mionice, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina ljudima, dok se M.R....

Petar Tešic (foto: Dragana Nedeljković)
Maturanti gimnazija "Branislav Petronijević" Pre 8 sati 59 minuta

Ubski gimnazijalci-generacija za pamćenje

Najbolji među najboljima u ubskoj Gimnazijaje je Petar Tešić, đak generacije, koji se istakao učešćem i postignućima na mnogobrojnim takmičenjima najvišeg ranga. Na međunarodnom matematičkom...  · 1 komentar

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Razvojni program EU PRO danas u Valjevu o javnom pozivu Pre 14 sati 29 minuta

Kako do bespovratnih sredstava za mikro i mala preduzeća

Javni poziv, za koji je Evropska unija (EU) opredelila 4,5 miliona dinara za mikro i mala preduzeća, otvoren je do 6. jula, a detalji ovog poziva biće prezentovani danas u Valjevu u sali Skupštine...