Panorama Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
Panorama Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
09.05.2016, 06:54

Naprednjaci i socijalisti u koaliciji u Valjevu?

č: | fb:

Vladajuća koalicija u Valjevu, skoro je izvesno, biće naprednjaci i socijalisti, koja će imati 44 od 51 odborničkog mesta u Skupštini grada.

“Valjevu je neophodna politička stabilnost, a nju može da obezbedi jedino koalicija SNS i SPS, tako da smo već počeli razgovore o budućoj saradnji i formiranju gradske vlasti“, kažu sagovornici Kolubarskih.rs iz ove dve partije, koje su osvojile najviše glasova na lokalnim izborima 24. aprila.

Oni negiraju da su razgovore počeli podelom funkcija, naglašavajući da je osnov razgovora „politika razvoja grada ili u kom pravcu će naredne četiri godine ići Valjevo“.

„Ako se usaglasimo, a sva je prilika da hoćemo, za dve do tri nedelje Valjevo će dobiti novu vlast“, poručuju naši sagovornici, koji su želeli da ostanu anonimni, jer je „stav da se ne izlazi u javnost dok se ne potpiše koaliconi sporazum“.

Naš sagovornik iz SNS-a kaže da naprednjaci, i pored toga što su osvojili većinu, 26 od 51 odborničkog mandata u lokalnom parlamentu, ne mogu sami formirati gradsku vlast, s obzirom na to da je „jedan glas više isuviše malo da bi obezbedili političku i skupštinsku stabilnost“. Otuda je, navodi on, neophodna koalicija i to, jedino moguća, sa socijalistima.

Odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs da li je ta koalicija sa socijalistima neophodna i jedino moguća isključivo zbog komotne skupštinske većine ili i zbog toga što valjevski naprednjaci nemaju dovoljno kadrova, niti iskustvo u vođenju Grada, za razliku od socijalista, odgovara da je SNS ozbiljna partija sa ozbiljnim i iskusnim ljudima.

„SNS ima kadrove koji su kadri da upravljaju i većim sistemom nego što je Grad“, samouvereno tvrdi naš sagovornik. Ponavlja da je Valjevu neophodna politička stabilnost u naredne četiri godine koju mogu da obezbede jedino napednjaci u koaliciji sa socijalistima. Naš sagovornik iz SNS-a ne misli da će izneveriti svoje glasače ukoliko uđu u koaliciju sa socijalistima.

U to, da neće izneveriti svoje glasače, nije sasvim siguran naš sagovornik iz SPS-a, ali smatra da je za „sve građane Valjeva najvažnije da vlast funkcioniše, da grad napreduje i da ima dovoljno dobru i jaku podršku iz Republike, što će, sasvim je sigurno, obezbediti koalicija SPS i SNS“.

On naglašava da Valjevo nema vremena za gubljenje. „Građani Valjeva ne dobijaju ništa ukoliko bi SPS bio opozicija, a SNS vladajuća partija sa tesnih 26 odborničkih mandata. Nije lako obezbediti skupštinsku većinu. Dovoljno je da se jedan odbornik razboli, službeno bude odsutan ili nešto treće, a dešavalo se svašta u poslednjih nekoliko godina u Skupštini grada“, navodi naš sagovornik.

Na pitanje zbog čega socijalisti ne prepuste naprednjacima, koji su osvojili većinu, da sami vladaju i pokažu koliko su i da li su kadri da vode Grad, naš sagovornik kaže da to nije politički odgovorno. „Naš interes je politička i svaka druga stabilnost Valjeva, a ne da dokazujemo ili pokazujemo koliko je ko dobar ili loš“.

Sagovornici Kolubarskih. rs naglašavaju da SNS i SPS ulaze u koaliciju isključivo zbog građana, odbacuju našu sumnju da ih u koaliciju vode isključivo lični i partijski interesi, a ne interesi građana.

Naš sagovornik iz SPS-a tvrdi da nije tačna naša pretpostavka da socijalisti ulaze u koalicuju samo zbog toga što će, ukoliko ostanu u opoziciji, mnogi njihovi kadrovi ostati bez funkcija i da je koalicija jedini način da sačuvaju radna mesta i da „ostanu u sedlu“.

 „Ne bežimo od toga da budemo opozicija, a posebno ne iz tih razloga koje navodite zbog funkcija i radnih mesta. Ali, hajde da odgovorimo na pitanje – šta Valjevo dobija našim odlaskom u opoziciju, a šta koalicijom sa SNS“, navodi naš sagovornik.

"Sačekaćemo i glas iz Beograda, ali on neće biti presudan za našu odluku o ulasku u koaliciju u Valjevu", poručuju iz SNS i SPS.

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 12 sati 30 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 12 sati 30 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 7 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara