Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
09.05.2016, 10:20

EU i Valjevo finansiraju uslugu pomoć u kući za 70 lica

č: | fb:

U Valjevu je pre sedam dana otpočela realizacija projekta „Razvoj održivih usluga u zajednici na području Zapadne Srbije”, koji finansira Evropska unija sa 5,4 milona evra. Taj novac je namenjen za 28 grantova koji će biti realizovani u 36 gradova, a među njima je i Valjevo gde će sa 140.000 evra biti finansiran program uspostavljanja i unapređenja usluge pomoć u kući za osobe sa invaliditetom, s tim što Evropska unija izdvaja 123.000 evra, dok je ostatak novca obezbedio Grad, koji će finansirati rad gerontodomaćica i stručnog radnika.

Pomoćnik gradonačelnika Valjeva Svetlana Janković Beljanski kaže da je ideja o projektu proistekla iz potrebe za unapređenjem usluga namenjenih osobama sa invaliditetom i drugim marginalizovanim građanima, Romima, bolesnima licima, a među njima naročito onim osobama koje žive na ivici siromaštva. Ono što je značajno za ovaj projekat jeste da će obuhvatiti i osobe kojima je potrebna pomoć u kući, a žive van gradskog područja.

„Usluga pomoć u kući treba da se obezbedi tokom narednih 20 meseci za 70 korisnika osoba sa invaliditetom koji žive na području grada, prigradskih naselja i sela. Karakteristično je da je usluga kvalitativno dopunjena uslugom fizioteraperauta, tamo gde se proceni da je takav vid podrške neophodan”, objasnila je Svetlana Janković Beljanski.

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare (Foto: Đorđe Đoković)

Načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti i koordinator projekta Jelica Stojanović podseća da je Valjevo i do sada finansiralo uslugu pomoć u kući kroz program Karitasa i Centra za socijalni rad, preko koga je bilo angažovano pet gerontodomaćica.

 „Ono što je novo, a biće realizovano kroz projekat pomoć u kući, jeste da će sada osobe kojima je pomoć namenjena imati i fizioterapeutske usluge. Zadatak ovog projekta je da se postigne veća društvena uključenost ugroženih grupa i starijih osoba, naročito Roma, koji će po prvi put biti uključeni kao korisnici usluga. Specifičnost je i to što će među geronto domaćicama biti i Romkinje”, navodi Stojanović.

Grad Valjevo je i do sada izdvajao značajna sredstva, a u 2016. godini planirano je 142,3  miliona dinara za finansiranje programa i aktivnosti iz socijalne zaštite. Ove godine prvi put je uvedena usluga ličnog pratioca za koju je izdvojeno 2,3 miliona dinara.

Program usluge pomoć u kući za osobe sa invaliditetom, u okviru projekta „Razvoj održivih usluga u zajednici na području Zapadne Srbije”, Grad Valjevo realizovaće od 1. maja do kraja 2017. godine u parnerstvu sa Karitas Valjevo, Društvom za cerabralnu paralizu i Centrom za društveno ekonomski razvoj iz Jagodine.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 16 sati 1 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 18 sati 38 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara