Darko Glišić (foto: Đorđe Đoković)
Darko Glišić (foto: Đorđe Đoković)
10.05.2016, 07:05

Darko Glišić o koaliciji sa socijalistima

č: | fb:

Zvanični razgovori o koaliciji SNS-a i SPS-a tek predstoje ove nedelje uključujući i razgovore o podeli funkcija, rekao je za Kolubarske.rs funkcioner naprednjaka Darko Glišić, koji je po drugi put izabran za prvog čoveka Uba. On veruje da će Valjevo novu vlast dobiti do kraja maja, a o kandidatu za gradonačelnika, koji će sigurno biti iz SNS-a, odlučiće stranački organi.

„Zvanični razgovori o koaliciji SNS-a i SPS-a još uvek nisu počeli, ali svakako da je bilo, recimo, pripremnih razgovora. Međutim o konkretnim predlozima i o programu oko koga treba da se usaglasimo, tek predstoje“, kaže Glišić i naglašava da razgovori ne znače i dogovor.

„Pokušaćemo da napravimo koaliciju sa socijalistima, ne kažem da će to na kraju da bude onako kako mnogi očekuju, ali imamo obavezu zbog velikog broja građana koji su glasali za socijaliste da sa njima razgovaramo i da pokušamo da se programski složimo i ujedinimo kako bi ta koalicija mogla da funkcioniše“, objašnjava Glišić.

On smatra da će nova vlast u Valjevu biti izabrana do kraja maja i navodi da će konstitutivna sednica Skupštine grada biti zakazana u naredne dve nedelje, na kojoj će biti potvrđeni odbornički mandati, a potom će, veruje, vrlo brzo biti zakazana i sednica na kojoj će biti izbrana izvršna vlast.

Glišić podseća da je SNS u Valjevu osvojio nadpolovičnu većinu, takozvanu nultu ili za jedan mandat preko pola.

„Zato smatram, a i zbog lošeg iskustva iz prethodnog perioda, da bi bilo dobro da se uvaži lista SPS-a, posebno što je ta lista osvojila preko 30 posto glasova. Dakle, mi ne razmišljamo o koaliciji sa listom koja je osvojila dva ili tri mandata, ne razmišljamo o onima koji su osvojili pet ili šest procenata podrške građana, nego o listi za koju je glasalo preko 30 posto građana, a to je značajan broj i ne treba ga zanemariti. Mislim da bi prema građanima Valjeva bilo pošteno da SNS i SPS naprave dogovor, a potom i prolazna vremena na kojima bi se merilo šta i kako su uradili. Ako su izvukli neki nauk iz prethodnog perioda, onda će naredne četiri godine svakako biti uspešne. Ako ne, olupaće im se o glavu i od građana će dobiti zasluženu kaznu, kao što su bili kažnjeni oni koji su se majmunisali i od Skupštine pravili cirkus. Građani Valjeva su pokazali svoju zrelost time što su kaznili sve one koji su pravili cirkus i to je jedna od boljih stvari koja se desila na ovim izborima u Valjevu“, smatra naš sagovornik.

 

Gradonačelnik će biti neko iz SNS-a

 

Odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs da li je tačno da naprednjaci u koaliciju sa socijalistima ulaze ne zbog nulte nadpolovične većine, nego zbog toga što SNS nema kadar koji je kadar da vodi Grad, Glišić kaže da su to najobičnije spekulacije.

„Gradonačelnik će biti neko iz SNS-a, kao što će i nosioci najbitnijih funkcija, poput Gradske direkcije, biti naprednjaci. Uostalom svi oni koji kažu da valjevski naprednjaci nemaju kadrove vređaju građane koji su glasali za SNS i dali natpolovičnu podršku našoj listi. Nema govora da se najznačajnije funkcije u Valjevu prepuste bilo kome, a na koji način ćemo konkretizovati pomoć liste sa kojom bi se moglo dogovoriti o koaliciji, to je pitanje razgovora koji predstoje“, kaže Glišić.

Govoreći o funkciji prvog čoveka Valjeva, Darko Glišić je rekao da će „gradonačelnik sigurno biti neko ko je iz SNS-a“, a nije rekao da će gradonačelnik sigurno biti kandidat koga su naprednjaci promovisali u izbornoj kampanji. Na pitanje da li to znači da Slobodan Gvozdenović nije kandidat za gradonačelnika i da SNS ima drugog kandidata, Glišić nije konkretno odgovorio.

„To će sigurno biti kandidat sa naše liste, a dozvolićete da na našim stranačkim sastancima to definišemo. Prvo da vidimo ko je spreman da preuzme tu obavezu, pa ukoliko takvih spremnih kandidata bude više, onda ćemo sa svima razgovarati“.

Glišić kao spekulacije odbacije i "priče dokonih" da je kandidat za gradonačelnika SNS-a Slobodan Gvozdenović tražio da se povuče navodno zbog toga što nije dorastao mestu gradonačelnika, a od te namere odvratio ga je Glišić uz savet da bude „protokolarni ili salonski gradonačelnik“.

„Spreman sam da odem i na poligraf da dokažem da takvog razgovora između nas dvojice nije bilo. To je još jedna budalaština zaludnih ljudi“, zaključuje Darko Glišić.

 

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan 1 sati

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...