Izbori (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Izbori (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
10.05.2016, 15:05

Rad biračkih odbora loš, pojedini članovi GIK-a štitili interese partije

č: | fb:

Gradska izborna komisija (GIK) proglasila je juče konačne rezultate lokalnih izbora u Valjevu od 24. aprila po kojima je koalicija oko SNS osvojila 26 mandata, koalicija oko SPS 18, koalicija oko DS četiri mandata, a Pokret „Dosta je bilo“ tri mandata u Skupštini grada Valjeva.

Proglašenjem konačnih rezultata počeo je da teče rok od 60 dana za konstituisanje lokalnog parlamenta, do kada treba da se održi sednica na kojoj će biti potvrđeni mandati 51 odbornika, izabrani predsednik, zamenik predsednika i sekretar Skupštine grada. Prema najavama iz GIK-a u roku od sedam dana biće doneta uverenja o izabranim odbornicima u Skupštini grada.

Konačni rezultati lokalnih izbora u Valjevu proglašeni su tek 9. maja ili 16 dana od završetka izbora zbog toga što se čekala odluka Upravnog suda, koji je odbio žalbu Srpske radikalne stranke (SRS) iz Valjeva na rešenje Gradske izborne komisije (GIK) da neće biti ponavljanja izbora na biračkim mestima broj 1 u MZ Gradac i broj 31 u MZ Krušik.

Vladan Jerinić

Vladan Jerinić (Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik GIK-a Vladan Jerenić, ocenjujući izbore u Valjevu, kaže da je rad pojedinih biračkih odbora bio loš jer mnogi nisu znali šta su tačno njihove dužnosti i obaveze.

„Učestvovao sam na mnogim izborima, ali nikada više prigovora nije bilo, kako u postupku kandidovanja, tako i u postupku sprovođenja izbora i postizbornom procesu. Nikada nije bilo ovoliko upravnih sporova, nikada nisu bili razdvojeni parlamentarni i lokalni izbori, a održavaju se u jednom danu. Rad biračkih odbora je ocenjen negativno. Bilo je loše na biračkim mestima, za vreme izbora je bilo mnogo prijava o neregularnostima, a kada izađemo na lice mesta onda utvrdimo da to nisu greške koje bi mogle da dovedu do nekih promena, a kada je trebalo da reaguju oni nisu reagovali, propustili su priliku da u zapisnike unesu te primedbe”, navodi Jerinić i zaključuje da svi ti propusti na biračkim mestima ukazuju da stranke ubuduće moraju posvetiti više pažnje kada se budu birali članovi, koji moraju imati sertifikat da su stručni i da imaju obrazovanje za rad u biračkom odboru.

Vladan Jerinić je skrenuo pažnju i na to da su pojedini članovi GIK-a štitili interese partija iz kojih dolaze, a ne interese birača. „Dominirala je stranačka pripadnost, a ne to što nas je Skupština grada izabrala da podjednako štitimo interese birača i biračko pravo, a ne da štitimo interese partija koje su nas predložile za članstvo u GIK“, rekao je Vladan Jerinić.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 18 sati 29 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 15 sati 39 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara