Uspešni gimnazijalci (foto: Đorđe Đoković)
Uspešni gimnazijalci (foto: Đorđe Đoković)
27.05.2016, 07:00

Uspesi valjevskih gimnazijalaca

č: | fb:

Valjevski gimnazijalci ponovo ostvaruju dobre rezultate na republičkim takmičenjima. Ovaj put njih četvoro se našlo za „crvenim stolom” u svečanoj sali Valjevske gimazije; Đurđina Marić, Marko Todorovića, Kristina Mirković i Mina Marković.

Ono što je balkon Skupštine grada Beograda za sportiste, to je „crveni sto” za gimnazijalce. Maturant Marko Todorović više i ne broji koliko puta je za "crvenim stolom" govorio o svojim uspesima. Ovaj put, zajedno ili, kako rekoše u timu, Đurđina Marić, Marko Todorović i Kristina Mirković postigli su odlične rezultate na Republičkom takmičenju „Književna olimpijada”.

Đurđina Marić

Đurđina Marić (Foto: Đorđe Đoković)

Maturantkinja Đurđina Marić je osvojila prvu nagradu na „Književnoj olimpijadi”. Prezadovoljna je ostvarenim rezultatom, s obzirom na to da, kao i svaki maturant, ima obaveze u školi i priprema se za prijemni ispit.

Test na takmičenju je bio težak i obilovao je dvosmislenim pitanjima, nije sadržao samo analize književnih dela i likova, nego je bila zastupljena i teorija književnosti i književna kritika. „Ove nagrade su nam, na neki način, satisfakcija za naš trud i ljubav koju smo uložili. Moram reći da je pobedio timski rad, jer smo nas troje sve vreme radili zajedno i pripremali se za ovo takmičenje. Tako da je ovaj uspeh, zajednički ispeh”, rekla je Đurđina.

Marko Todotović

Marko Todotović (Foto: Đorđe Đoković)

Da je pobedio timski rad saglasan je i maturant Marko Todotović, koji je osvojio drugo mesto na „Književnoj olimpijadi” i drugo mesto na Republičkom takmičenju iz geografije.

Marko smatra da je velika sistemska greška to što timskog rada nema u školama, a od velike je važnosti za svakog učenika. Ono što je zanimljivo jeste da se niko od troje maturanata, koji su ostvarili dobre rezultate na takmičenju iz književnosti, neće baviti književnošću kao zanimanjem. Ali je, kaže Marko, vrlo korisno da steknemo neka osnovna književna znanja i da književna dela tumačimo na pravi način.

Jednako interesantno i značajno bilo je i takmičenje iz geografije. „Ovo takmičenje doživljavam kao pripremu za Svetsku geografsku olimpijadu koja će se održati u avgustu u Kini. Poslužilo mi je kao dobar test, da se što bolje pripremim do avgusta”, kaže Marko Todorović.

Kristina Mirković

Kristina Mirković (Foto: Đorđe Đoković)

Maturantkinja Kristina Mirković osvojila je drugo mesto na „Književnoj olimpijadi”. „Timski rad je ključ našeg uspeha”, naglašava i Kristina i dodaje da su deo tima i njihove profesorke srpskog jezika i književnosti Milena Milisavljević i Vera Vaš. Ni Kristina neće studirati književnost, ali će je "doživotno voleti".

Mina Marković

Mina Marković (Foto: Đorđe Đoković)

Učenica trećeg razreda Mina Marković osvojila je treće mesto na Republičkom takmičenju iz geografije. Mini je ovo prvo učešće na nacionalnoj geografskoj olimpijadi, otuda je to novo i lepo iskustvo. „Po prvi put sam se srela sa terenskim radom koji se ne uči u školi i to je za mene jedno novo i dragoceno saznanje”, rekla je Mina Marković, koja osim što postiže dobre rezultate u nauci, je šampion u streljaštvu.

Đurđina Marić planira da upiše Pravni fakultet, Marko Todorović će studirati međunarodne odnose, a Kristina Mirković želi da upiše farmaciju. Oni će svoje snove i ciljeve ostvariti, a mi ćemo biti ponosn na njih, kao što smo ponosni danas!

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 17 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 19 sati 12 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 2 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...