Helikopter na aerodromu Divci (foto: Đorđe Đoković)
Helikopter na aerodromu Divci (foto: Đorđe Đoković)
26.05.2016, 15:33

Nikolić i Diković u Divcima na vojnoj vežbi

č: | fb:

Na aerodromu Divci danas  je izveden deo komandno-taktičke vežbe snaga Vojske Srbije za reagovanje, pod nazivom "Morava 2016", kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić i načelnik General štaba VS Ljubiša Diković.

Nikolić i Diković na aerodromu Divci

Nikolić i Diković na aerodromu Divci (Foto: Kolubarske.rs)

U vežbi, koja je počela na osnovu naređenja predsednika Republike i odobrenja ministra odbrane, učestvuju različite jedinice, koje izvršavaju zadatke iz prve i treće misije, što podrazumeva odbranu Srbije od napada, kao i pomoć civilnim vlastima u slučaju elementarnih nepogoda i kriznih situacija.

Vojna vežba na aerodromu Divci

Vojna vežba na aerodromu Divci (Foto: Đorđe Đoković)

Vojna vežba na aerodromu Divci

Vojna vežba na aerodromu Divci (Foto: Đorđe Đoković)

Vojna vežba na aerodromu Divci

Vojna vežba na aerodromu Divci (Foto: Đorđe Đoković)

Potpukovnik Miroslav Zečević, komandant 890 mešovite helikopterske eskadrile objašnjava da je helikopterska eskadrila dislocirala deo svog sastava i tehnike na aerodrom Dovci odakle izvršava zadatke u okviru vojne vežbe. Na aerodrom Divci sleteli su helikopteri Gazela, HO 45, HT 40 i Mi 8.

„Vežbamo prvu i treću misiju. Prva misija podrazumeva naše operativne sposobnosti u direktnoj odbrani zemlje, vazduhoplovnoj podršci kopnenoj vojsci i specijalnoj brigadi, dok treća misija podrazumeva odgovor nevojnim petnjama poput elementarnih nepogoda, kao što su bile poplave pre dve godine. Osim što pokazujemo naše sposobnosti, u vežbi učestvuje i nekoliko mlađih pilota koje uvodimo u zadatke i koji će kroz ovu vežbu steći potrebno iskustvo kako bi uskoro oni preuzeli vođenje jedinice i bili perjanica u izvršavanju zadataka“, rekao je za Kolubarske.rs potpukovnik Miroslav Zečević.

Darija Ranković i Miroslav Zečević

Darija Ranković i Miroslav Zečević (Foto: Đorđe Đoković)

Aerodrom Divci nije samo sportski aerodrom, nego je pogodan i za vojne vežbe.

Na naše pitanje zbog čega je aerodrom Divci izabran za deo vojne vežbe „Morava 2016", Zečević kaže iz više razloga. „Prvo, to je u okviru naređenja, ali za Divce nas veže duga sadranja. Ovde se osećamo kao svoj među svojima. A sa druge strane pruža nam velike mogućnosti, od smeštaja do taktičkih za izvršavanje zadataka na planinskom terenu, za sletanje na ograničene i terene visokih nadmorskih visina. Tako da Divci predstavljaju odličan logistički centar. Zahvalni smo rukovodstvu aerodroma Divci i meštanima koji su nas prihvatili. I na taj način dokazujemo da smo uz svoj narod i da su vojska i narod zapravo jedno“, rekao je potpukovnik Miroslav Zečević, komandant 890 mešovite helikopterske eskadrile.

Vojna vežba na aerodromu Divci

Vojna vežba na aerodromu Divci (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 4 sati 59 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 21 sati 54 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 4 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...