Nagrađeni gimnazijalci (foto: Đorđe Đoković)
Nagrađeni gimnazijalci (foto: Đorđe Đoković)
08.06.2016, 06:40

Oni mogu da uzlete do neba

č: | fb:

Iz nedelje u nedelju smenjuju se gimnazijalci za crvenim stolom u svečanoj sali Valjevske gimnazije. To mesto pripada samo najboljima, a ovaj put nisu mogli svi istovremeno da sednu zato što je bilo samo šest stolica, a na brojnim takmičenjima bilo je 16 uspešnih gimnazijalaca od prvog do četvrtog razreda.

Nikola Vasiljević i Đorđe Trifunović

Nikola Vasiljević i Đorđe Trifunović (Foto: Đorđe Đoković)

Četvoročlana ekipa Valjevske gimnazije osvojila je prvo mesto na Republičkom takmičenju „Arhimedes“ u konkurenciji 45 srednjih škola iz Srbije. Nikola Vasiljević, Bogdan Badovinac, Teodora Smolčić i Đorđe Trifunović, učenici specijalizovanog matematičkog odeljenja, su šampionski tim matematičkog turnira. Danas su za crvenim stolom, zbog školskih obaveza, izostali Bogdan i Teodora. 

Marko Todorović

Marko Todorović (Foto: Đorđe Đoković)

Maturant Marko Todorović je osvojio prvo mesto na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture u Tršiću. Marko je samo u ovoj školskoj godini osvojio pet nagrada iz različitih oblasti, najviše iz srpskog jezika, književnosti i geografije. Nije pokušavao da izbroji sve, tako da ne zna tačan broj nagrada koje je dobio za četiri godine školovanja u Valjevskoj gimnaziji. Kaže da su svi njegovi uspesi rezultat višegodišnjeg rada i odličan odnos sa mentorima, a svojim mlađim kolegama poručio je da sve što rade, rade iz ljubavi i zadovoljstva.

„Ne treba uvek razmišljati o rezultatima, nego treba da razmišljaju o tome da će učenjem i postizanjem dobrih rezultata ostvariti svoju ličnost na jedan bolji način, da će se bolje razviti i da će sigurno postati i kvalitetnije ličnosti uz sav taj rad“, poručio je mlađim gimnazijalcima Marko Todorović.

Milica Đurić

Milica Đurić (Foto: Đorđe Đoković)

Maturantkinja Milica Đurić je apsolutni pobednik 48. Republičke smotre recitatora „Pesniče naroda mog“, gde je osvojila i prvo mesto u kategoriji stariji uzrast. „Veliko je zadovoljstvo to što sam ovu nagradu dobila u četvrtoj, završnoj, godini srednjoškolskog školovanja“, kaže Milica.

Pored Marka Todorovića, gimnazijalci Luka Nikolić, Nemanja Lazić, Jana Marković, Ksenija Selenić učestvovali su na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika u Tršiću, na kome su Marko i Luka bili pobednici, Nemanja je bio drugi, dok su Jana i Ksenija osvojile treće mesto. 

Sara Jelisijević bila je prva na Republičkom takmičenju istraživačkih radova za oblast engleski jezik, dok je na istom takmičenju Dunja Popović osvojila drugo mesto, a Anji Jevtović je pripala treća nagrada.

Mateja Manojlović

Mateja Manojlović (Foto: Đorđe Đoković)

Mateja Manojlović je učesnik Republičkog takmičenja talenata, na kome se srednjoškolci takmiče iz različitih oblasti, koje se sastoji iz polaganja testa znanja i odbrane napisanog naučno-istraživačkog rada. Mateja je u ukupnom plasmanu, testa znanja i odbrane rada, osvojio treću nagradu, dok je za istraživački rad iz oblasti psihologije dobio prvu nagradu.

„Takmičenja su važna zbog dodatne nastave, zbog dobre volje profesora koji rade za zainteresovanim učenicima. Kao što je pismena vežba pokazatelj naučenog u redovnom školskom programu, tako su takmičenja pokazatelj naučenog na dodatnoj nastavi. Takmičeja su podstrek za dalji rad, jer osvajanje nagrade, posebno ako to nije prvo mesto, tera nas da budemo još bolji, da sledeće godine zapnemo više i da probamo da dođemo do prvog mesta. A kad osvojite prvu nagradu, to je poseban doživljaj“, kaže Mateja.

Na Republičkom takmičenju iz ekologije za istraživački rad Ema Ulemek je osvojila treću nagradu, kao i Marija Stefanović na Republičkom takmičenju istraživačkih radova iz oblasti biologije.

Svi oni koji nisu osvojili prvo mesto kažu da su ponosni na sebe, ali nisu zadovoljni, s toga će se sledeće godine potruditi da osvoje prvo mesto. Zahvalni su i svojim mentorima, koji su u velikoj meri zaslužni za njihov uspeh.

Nagrađeni gimnazijalci

Nagrađeni gimnazijalci (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Valjevske gimnazije dr Vojislav Andrić ponosan na svoje učenike tvrdi da oni mogu da uzlete do neba.

„Učenici, ne samo Valjevske gimnazije, nego i drugih osnovnih i srednjih škola u Valjevu i Srbiji mogu mnogo više nego što mi mislimo, pod uslovom da na vreme otkrijemo njihove sklonosti i da ih negujemo. U Valjevskoj gimnaziji se tome posvećuje posebna pažnja i zbog toga rezultati koje prikazujemo skoro svake nedelje nisu plod slučajnosti nego brige i naše posvećenosti đacima i njihovim sklonostima. Dovoljno je prepoznati talenat kod učenika, sa njim vredno i sistematično raditi i rezultat neće izostati", kaže dr Vojislav Andrić. 

Vojislav Andrić

Vojislav Andrić (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Valjevske gimnazije poručuje da je važno mladim ljudima dati podstrek, upustvo, pokazati primere kako se to radi, dati im vetar u krila i moćiće da uzlete značajno više nego što je to sada slučaj.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 14 sati

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 16 sati 37 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara