Vidrak (foto: Đorđe Đoković)
Vidrak (foto: Đorđe Đoković)
26.06.2016, 17:12

Sramota!

č: | fb:

Sramota je reč koja dominira u desetinama mailova koji su upućeni na adresu Kolubarskih.rs u poslednja 24 časa sa identičnim sadržajem – sramota je to što je gradska vlast dozvolila da neko, pod plaštom jedinstvenog festivala za mlade, do šest ujutro ceo grad maltretira tehno i hip-hop muzikom nesnosne jačine!

Prenosim pismo jednog našeg sugrađanina.

„Četiri sata ujutru. Druga noć za redom bez sna. Kulturni događaj u spomen parku oslobodiocima. Ironija... Policija kaže da organizatori imaju dozvolu Grada da nam do šest časova ujutro rasturaju mozak. Ko im je dozvolio da nas maltretiraju? Grad građane? Ko čini ovaj Grad? Građani ili rukovodstvo! SRAMOTA! I od Grada i od Vas sto ćutite!

S poštovanjem, Vaš sugrađanin.

 

Ovakve i oštrije reakcije uptilo nam je i telefonom na desetine ljutih sugrađana, zamerajući nam što ćutimo, i sa istim pitanjem – ko je to dozvolio?

Odgovor glasi da je organizaciju Festivala dozvolio i delom finansirao Grad. Ali, odgovor na pitanje ko je i na osnovu čega dozvolio da se Festival „Otvorenog uma“ održi u Spomen parku borcima revolucije na Vidraku i da traje od 21.00 čas do šest ujutro, i to tri noći, nisam uspela da saznam.

Festival „Otvorenog uma“, u organizaciji Udruženja „Open Minded“, sa 100.000 dinara sufinansirao je Grad Valjevo u okviru projekata koji podstiču afirmaciju privedno-turističkih manifestacija grada Valjeva.

 

Kako Kolubarske.rs saznaju u projektu sa kojim je Udruženje „Open Minded“ konkurisalo za novac iz gradske kase navedeni su osnovni ciljevi, kao i način, mesto i vreme realizacije projekta. Međutim, prihvatanje ovog projekta i njegovo sufinansiranje ne znači i dozvolu da se Festival realizuje na Vidraku do šest časova ujutro uz preglasnu muziku! 

Na okruglom stolu, koji je održan na fakultetu „Singidunum“ uoči održavanja Festivala, organizatori Udruženje „Open Minded“ su objasnili da je „Festival ’Otvorenog uma’ jedinstven po svojoj sadržini, jer sličan festival ne postoji u Kolubarskom okrugu. Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom grada Valjeva i Valjevske pivare“.

Objasnili su i da je Festival inspirisan spomenikom Stevana Filipovića, ali i životom ovog mladog heroja, koji je živeo kratko, samo 26 godina. „Udruženje ’Open Minded’, kroz projekat Open Minded fest u Valjevu, pokušava da poboljša položaj mladih u društvu, sa posebnim akcentom na problem nezaposlenosti među mladima i da se bori protiv svih vrsta bolesti zavisnosti, posebno narkomanije i nasilja“, naveli su organizatori ovog Festivala.

Festival Otvorenog uma

Festival Otvorenog uma

Arheolog Radivoje Arsić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture je skrenuo pažnju da Spomen park borcima revolucije na Vidraku nije prikladno mesto za održavanje takve vrste festivala, s obzirom na to da je tu nekada bilo groblje i danas na tom prostoru ima zemnih ostataka, a u okviru tog parka se nalazi i grob dr Alberta Semjuela Kuka, američkog lekara.

Osim što mesto nije primereno za tehno žurke i koncerte zbog mrtvih i zbog toga što je to Spomen park borcima revolucije, upućeni kažu da to mesto nije pogodno za jaku muziku, zbog toga što je Vidrak na najvišoj koti, tako da se "zvuk prostire svom silinom na sve četiri strane grada". Upućeni sugerišu ta takve i slične koncerte treba praviti negde "u rupi", poput fudbalskog stadiona na Pećini.

 

Kako Kolubarske.rs saznaju valjevska plicija je intervenisala po prijavi građana i napisano je nekoliko prekršajnih prijava zbog buke i to protiv lica koja su emitovala muziku. Sagovornik Kolubarskih.rs objašnjava da policija ne izdaje dozvolu za održavanje nekog skupa, nego kontroliše da li taj skup ugrožava bezbednost i remeti javni red i mir.

„Udruženje Open Minded je policiji prijavilo održavanje ovog skupa, što je u skladu sa zakonom. Ukoliko organizator ispunjava sve uslove, policija ne može da zabrani održavanje nekog događaja“, navodi naš sagovornik iz policije.

 

Načelnik Odlejenja za inspekcijske poslove Grada Saša Ivanović kaže da inspekcija ne izdaje dozvole za održavanje manifestacija, niti može da kontroliše skupove poput Festivala na Vidraku.

„U skupštinskoj odluci o uslovima i načinu obavljanja komunalnih delatnosti i komunalnom redu, koja je doneta 2015. godine, nisu regulisani uslovi održavanja manifestacija na otvorenom prostoru, samim tim nije propisamo ni vreme trajanja takve manifestavije. Jedino što možemo da kontrolišemo jeste da li organizator ima dozvolu za zauzeće javne površine, koju izdaje Odeljenje za urbanizam, što su naši inspektori i kontrolisali, nakon čega su utvrdili da organizator ima odobrenje za organizaciju festivala na Vidraku“, kaže Ivanović.

On dodaje da ne postoje striktno određena mesta u gradu koja su namenjena za održavanje ovakvih i sličnih manifestacija, uključujući i koncerte.

 

Nekadašnji zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da nije protiv festivala i koncerata, posebno onih koji su namenjeni mladima. „Ali sporno je mesto gde je organizovan, to što festival traje do šest ujutro i što je jačina muzike nepodnošljiva“, kaže Kovač. Na naše pitanje da li zna ko je i na osnovu čega izdao dozvolu da se Festival „Otvorenog uma“ organizuje na Vidraku i da traje do šest časova ujutro, Kovač kaže da mu to nije poznato.

 

Sudeći po izjavama naših sagovornika, većina inspekcijskih organa je reagovala po prijavama građana, (kažu bilo ih je na stotine) ali nisu imali pravni osnov da zabrane nastavak održavanja Festivala, što ukazuje na činjenicu da je Gradska uprava organizatorima izdala sve potrebne dozvole.

S obzirom na to da je danas nedelja, neradni dan, o motivima da se baš na tom prostoru izda dozvola baš za takav skup i baš u trajanju do šest časova ujutro, nismo saznali. Svakako, pokušaćemo sutra. Ali ono što je već izvesno jeste da Gradska uprava prilikom odlučivanja nije dovoljno vodila računa o interesima svih građana.

Na Spomen parku borcima revolucije na Vidraku prve večeri Festivala „Otvorenog uma“  bilo je nekoliko stotina posetilaca, dok ih je u subotu bilo oko hiljadu. 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 6 sati 30 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 3 sati 40 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 6 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara