Spomenik Stevanu Filipoviću (foto: Đorđe Đoković)
Spomenik Stevanu Filipoviću (foto: Đorđe Đoković)
28.06.2016, 06:58

Grad podržava i podržavaće mlade, ali...

č: | fb:

Festival „Otvorenog uma“, u organizaciji Udruženja „Open Minded“, koji je održan proteklog vikenda u Spomen parku borcima revolucije na Vidraku, izazvao je burne, a različite komentare, od gneva i ljutnje do pohvale i podrške. Brojni sugrađani najviše su negodovali zbog toga što je svirka trajala do šest časova ujutro, što je muzika bila preglasna i što je festival organizovan na prostoru kod spomenika Stevanu Filipoviću.

Drugi su pak tvrdili da je prostor dobar, jačina zvuka "taman", a ko hoće da spava „dabogda se naspavao“, da je dobro to što se konačno nešto lepo dešava u Valjevu, da treba podržati mlade u njihovim akcijama i inicijativama...

 

Trodnevni festival sa 100.000 dinara sufinansirao je Grad Valjevo, a zbog negodovanja brojnih građana, juče se oglasilo gradsko rukovodstvo saopštenjem za javnost u kome se, između ostalog, navodi da „Grad Valjevo podržava i podržavaće projekte za mlade i upućuje izvinjenje sugrađanima zbog preglasne muzike i uznemiravanja“.

Ovaj festival pokrenuo je nekoliko pitanja i, kako reče zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić, iz ovoga smo izvukli dobre pouke, kako nam se slične stvari ne bi ponovile.

U razgovoru za Kolubarske.rs Jeremić ponavlja da Grad podržava i podržavaće projekte za mlade, ali da više neće moći da se organizuje bilo koja manifestacija koja će trajati do šest časova ujutro.

Darija Ranković i Dragan Jeremić

Darija Ranković i Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Kolubarske.rs: Da li je gradsko rukovodstvo znalo da će festival biti organizovan na Vidraku, kod spomenika Srevanu Filipoviću, na brdu odakle, kako kažu, „muzika dobacije na sve četiri strane Valjeva“ i da će preglasna muzika trajati do šest časova ujutro?

Dragan Jeremić: Ovakvi festivali podrazumevaju glasnu muziku. Međutim, nismo pretpostavili da će se zvuk takve jačine širiti celim gradom, mada smo mogli da pretpostavimo s obzirom na to da se radi o Vidraku. Ja ne znam da  li je Udruženje ’Open Minded’ u projektu sa kojim je konkurisalo kod Grada navelo mesto održavanja i vreme trajanja festivala. Ali to sada nije bitno, oni su dobili dozvolu i festival je održan, koji nije sporan, jer treba podržati mlade i njihove aktivnosti i treba podržati nešto novo u gradu. Ali jeste sporno vreme trajanja, jer upravo to što se glasna muzika čula do šest časova ujutro je najviše naljutilo sugrađane. Iz ove, da kažem, halabuke izrodiće se nešto, verovatno ćemo dobiti dobar festival. A ono što je sigurno jeste da ćemo ubuduće voditi računa o vremenu trajanja i lokaciji na kojoj se organizuju slični festivali, a više pažnje ćemo posvetiti i učesnicima. Moram da priznam da nam se ovo nikada nije desilo, niti smo posebno obraćali pažnju kako i šta će biti organizovano, jednostavno smo imali poverenje u organizatore smatrajući da znaju šta rade. Očigledno, da je bilo propusta, ali ne samo zbog trajanja, nego i u izboru učesnika. Ako žele da festival traje i da bude posećen moraju da izgrade imidž sa dobrim gostima. Inače, ja nisam za plagijate, da se u Valjevu pravi neki novi Exit, podržavam novi festival koji će okupiti i u Valjevo dovesti mlade ljude iz Beograda i drugih gradova Srbije. Zato sam ubeđen da ćemo, vodeći računa o svemu, napraviti dobar festival, koji može da bude novi brend Valjeva.

Kolubarske.rs: U saopštenju za javnost, u kome se izvinjavate građanima, napisali ste da je od izuzetne važnosti da se za mlade ljude organizuje što više kvalitetnih događaja. Da li mislite da su svi bendovi i DJ, koji su nastupali na festivalu, uključujući i hip-hop grupu iz Beograda Prti Bee Gee, čije su glavne teme droga, nasilje, seks, kvalitetne i da je to muzika koju mladi treba da slušaju?

Dragan Jeremić: Nikada nisam čuo za tu grupu, niti znam šta pevaju. Ja lično tu muziku ne slušam, ali je hip-hop i tehno popularna među mladima i to je ono što oni žele. Treba voditi računa da muzika ne bude vulgarna i da ne propagira nasilje, narkomaniju... Priznaćete, nije gradsko rukovodstvo ekspert za hip-hop. Naravno, mogli smo da se raspitamo, ali, ponavljam, imali smo poverenje u organizatora, koji su naveli da kroz projekat Open Minded fest u Valjevu, žele da poboljša položaj mladih sa posebnim akcentom na problem nezaposlenosti među mladima i da se bore protiv svih vrsta bolesti zavisnosti, posebno narkomanije i nasilja. I to što je na festivalu „Otvorenog uma“ učestvovala takva grupa, je takođe propust koji ne bi trebalo ponoviti.

Kolubarske.rs: Pojedini su, onima koji su negodovali zbog jačine muzike i trajanja do šest ujutro, prikačili da su protiv mladih i njihovih ideja, da ih ne podržavaju, da se bune „matorci i seljaci koje treba vratiti u selo da slušaju Cece i slične pevaljke“. Pitali su i kako nikome ne smetaju Tešnjarske i svakovečernja „džihad“ muzika u Tešnjaru. Da li mislite da je to klasična zamena teza s obzirom na to da niko od građana, žaleći se na buku do šest ujutro, nije vapio - ’oćemo Cecu i Tešnjarske, nećemo Prti Bee Gee? Da li je ovakva rekcija sugrađana, i jednih i drugih, znak da je vreme da se rukovodstvo pozabavi kulturnom strategijom grada, što bi podrazumevalo i da se odrede mesta za održavanje koncerata, ovakvih i sličnih festivala, dužina trajanja, kao i da se, konačno, uvede red i u Tešnjarske kafane?

Dragan Jeremić: Naravno da ćemo se baviti kulturnom politikom grada, koja priznaćete već postoji. Tačno je da treba raditi na korekcijama i poboljšanju, što podrazumeva i uvođenje reda u Tešnjar, kao i donošenje skupštinske odluke kojom će biti određene lokacije gde se mogu održavati koncerti i vremenski određeno njihovo trajanje. Pored platoa Centra za kulturu, letnje pozornice za Tešnjarske, trgova, jedno od idealnih mesta za koncete na otvorenom je Petnica, i to ćemo svakako razmotriti kao mogućnost.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Kolubarske.rs: Udruženje „Open Minded“ je od Grada dobilo zeleno svetlo za projekat festival „Otvorenog uma“, ali to ne znači da su dobili i zeleno svetlo da organizuju festival na Vidraku i do šest časova ujutro. To nije moglo bez nečije saglasnosti. Ko je i na osnovu čega potpisao odobrenje?

Dragan Jeremić: Odobrenje izdaje Odeljenje za urbanizam na osnovu zahteva Udruženja „Open Minded“, koji su naznačili mesto i vreme. Tako da su oni uradili sve u skladu sa projektom sa kojim su konkurisali i u skladu sa propisima.

Kolubarske.rs: Ko je potpisao odobrenje, da li neki službenik, načelnik Odeljenja za urbanizam, ili načelnik Gradske uprave? Kako to funkcioniše? Neko dođe sa nekim zahtevom u Odeljenje za urbanizan i neko potpiše nešto ili ipak postoji procedura uz poštovanje skupštinskih odluka i u skladu sa politikom Grada?

Dragan Jeremić: Zaista ne znam ko je potpisao odobrenje. Ali to i nije bitno, zbog toga što Odeljenje za urbanizam uvek izdaje odobrenje za organizaciju koncerata i manifestacija na traženim lokacijama, posebno za manifestacije koje je finansijski podržao Grad. Samim tim što smo podržali festival „Otvorenog uma“ organizator ima i odobrenje za njegovu organizaciju.

 

„Mladi sve više slušaju Rock’n’Roll, Hip-Hop i elektronsku muziku“, naveli su u Udruženju „Open Minded“, kao jedan od razloga da u Valjevu organizuju festival „Otvorenog uma“. Takođe su naveli da će na festivalu nastupiti najbolji izvođači današnje domaće scene, kao što su: Prti Bee Gee, Lea Dobričić, Vladimir Aćić, WRECKVGE, Dada Selectah, Witch 1, Vrane Kamene, Petting Blues Band – Power Jimi i mnogi drugi, kao i lokalni muzičari.

 

Kolubarske.rs prenose delove teksta dve pesme, jednog od učesnika festivala, beogradske hip-hop grupe Prti Bee Gee. Upozoravam da je tekst vulgaran!


Gandžu puši

Gandžu puši i shit puši
guta micubiši
hoće snif, hoće snif
jer je džanki u duši
......
Ovo je pesma o prvom
jutarnjem džoku
tako mi prija kada
šmrčem koku

.......

Bam, bam, skenjaću
svakoga selju
pola je moje ekipe
na mardelju...

 

Jebeš pajdo

Juče karu blajvila mi 'rava pet-šest čuka
zabij'o joj do malog mozga, pripala joj muka
ma pali bre, kako si ružna - pakao
za kilo kokaina ne bih te takao...

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 10 sati 55 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 13 sati 32 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara