Vreoci (foto: www,valjevo.rs)
Vreoci (foto: www,valjevo.rs)
15.07.2016, 15:13

Od Valjeva do Beograda putovaće se 70 minuta

č: | fb:

Radovi na rekonstrukciji barske pruge na deonici Resnik – Valjevo u dužini od 77,6 kilometara počeli su danas, a finansirani su iz ruskog kredita u iznosu od 80 miliona dolara za modernizaciju srpskih železnica.

Ovo je prva ozbiljnija rekonstrukcija barske pruge nakon četiri decenije, a radove izvodi ruska kompanija „RŽD Internešnl“ i veći broj srpskih firmi.

Deonica Resnik-Valjevo biće završena do Vreoca naredne godine u maju, a zatim od Vreoca do Valjeva u oktobru ili novembru 2017. godine i tada ćemo, kako je najavila potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, od Beograda do Valjeva putovati vozom za 70 minuta.

 

Na svečanosti, koja je organizovana povodom početka radova u stanici Vreoci, Mihajlović je poručila da Vlada Srbije čini sve da vrati ugled srpskim železnicama. “Smatramo da je vrlo važno da Srbija iskoristi svoj položaj i da privreda koristi železniki transport, koji već više od dve godine modernizujemo. Želimo da modernizovan železnički transport bude koridor koji će povezati i Istok i Zapad”, rekla je Mihajlović.

Ministarka je podsetila da su investicije u drumski saobraćaj u Srbiji dostigle oko 3,5 milijarde evra, dok su ulaganja u modernizaciju železnice preko 1,5 milijardi.

Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović (Foto: www,valjevo.rs)

Danas je potpisan i aneks osnovnog ugovora o ruskom kreditu za modernizaciju srpskih železnica, koji se odnosi na izgradnju tunela i vijadukta na pruzi Stara Pazova – Novi Sad.

Sredstva iz ruskog kredita koriste se ne samo za rekonstrukciju koloseka, već i za nabavku novih vozova.

Ministar-savetnik u Ambasadi Ruske Federacije u Srbiji Denis Vladimirovič Kuznedeljev smatra da je relizacija projekta modernizacije srpskih železnica uz pomoć ruskog kredita važan događaj za razvoj ekonomskih i privrednih odnosa između Republike Srbije i Ruske Federacije.

Prvi potpredsednik „Ruskih železnica“ Aleksandar Sergejevič Mišarin je podsetio da Ruske železnice realizuju modernizaciju pruge u Republici Srbiji u skladu sa potpisanim međuvladinom sporazumom između Ruske Federacije i Republike Srbije uz podršku Vladimira Putina i Aleksandra Vučića.

 

Svečanom otvaranju radova u železničkoj stanici Vreoci, prisustvovao je i gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović. „Rekonstrukcija ove deonice je od izuzetnog značaja ne samo za građane Valjeva, već i za privrednike našeg grada. Veoma je važno što su uložena sredstva u rekonstrukciju pruge, a važno će biti da u rekonstrukciji učestvuju i naši izvođači radova“, rekao je Slobodan Gvozdenović.

Deonica Resnik-Valjevo podrazumeva modernizaciju infrastrukture uključujući rekonstrukciju gornjeg sloja koloseka, kontaktne mreže, automatizaciju, a predviđeni su i radovi na uređenju stanične infrastrukture. Brzina kretanja vozova povećaće se sa 50, na 120 kilometara na čas.  

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 14 sati 26 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...