Zelena pijaca (foto: Đorđe Đoković)
Zelena pijaca (foto: Đorđe Đoković)
27.07.2016, 07:11

Polet, preduzeće korupcije ili namera da se smeni direktor?

č: | fb:

Odbornici valjevskog parlamenta nisu prihvatili izveštaj o radu JKP Polet u 2015. godini, koji je usvojilo Gradsko veće, a po kome preduzeće koje gazduje pijacama beleži gubitak od oko tri miliona dinara. Umesto prihvatanja izveštaja, Skupština grada je usvojila zaključak kojim se nalaže Gradskom veću da utvrdi mere kojima će se otkloniti problemi u poslovanju Poleta.

 

Predsednik Skupštine grada Milorad Ilić kaže da nije preciziran rok do kada Gradsko veće treba da preduzme mere, ali očekuje da će to biti učinjeno do 15. septembra, kada će biti održana sednica Skupština grada.

 

Direktor Poleta Dragan Branković opširno i prercizno je informisao odbornike o poslovanju preduzeća u prošloj godini, objasnio razloge zbog kojih je ovo preduzeće gubitaš, uz opasku da je „gubitak od tri miliona smešna cifra” i da minusa ne bi bilo da je osnivač – Grad Valjevo dozvolio povećanje cena pijačnih usluga.

Branković smatra da je analiza rada preduzeća, uz brojne kritike upućene na njegov račun, zapravo način da bude smenjen. Naime, on nije želeo da podnese ostavku kada su je u istom danu podneli direktori JP Kolubara, Vidraka, Vodovoda, Toplane i Turističke organizacije, kako bi umesto njih bili imenovani v.d. direktora. Branković nije želeo da podnese ostavku s obzirom na to da je za direktora Poleta izabran po konkursu, a mandat mu ističe u oktobru 2017. godine.

Dragan Branković

Dragan Branković (Foto: Đorđe Đoković)

Odbornicima je objasnio da je gubitak posledica toga što osnivač nije prihvatio povećanje cena pijačnih usluga za deset posto, a to povećanje je bilo predviđeno u programu poslovanja za 2015. godinu. On podseća da je masa zarada u preduzeću smanjena za pet posto, a potom i za još deset posto u okviru programa mera Vlade Srbije za smanjenje budžetskog deficita.

Branković kaže da nije tačno da ništa nije preduzeo kako bi se prevazišlo ovakvo stanje u preduzeću i negativno poslovanje, i predlaže Skupštini grada da, uz značajniju političku podršku koju treba da ima Polet, napravi program poslovanja, ali uz povećanje cena usluga, jer kako reče bez toga preduzeće neće pozitivno poslovati.

„Ukoliko cene usluga budu povećane za deset posto, uz prihod od 34 miliona dinara, gubitak se lako anulira. Tako da Polet već sledeće godine može da planira dobit. Međutim sa trenutnom cenom od 144 dinara koliko košta zakup tezge, dobiti nema niti će je biti”, upozorava Branković.

Direktor je obavestio odbornike da je petoro radnika zainteresovano za socijalni program, ima najava za još dvoje, tako da će vrlo brzo broj zaposlenih u tom javnom preduzeću biti manj od trideset. Podseća da je pet bivših direktora, nakon smene, ostalo u preduzeću, ali ne njegovom voljom nego političkom odlukom.

Branković kaže da u većini gradova u Srbiji preduzeća koja gazduju pijacama beleže gubitke. „Nije tačno, kao što to neki tvrde, da druge pijace posluju pozitivno. Pijaca u Kraljevu ima gubitak od 16 miliona dinara, gubitaši su i u Kragujevcu, Čačku, Leskovcu, gde već mesecima nisu isplaćene plate", navodi direktor valjevskih pijaca.

 

Pomoćnik gradonačelnika Saša Simić, osporavajući ocenu direktora i Nadzornog odbora da je na poslovanje pijaca uticalo to što su u Valjevu otvoreni hipermarketi, naveo „saznanja do kojih je došao istraživanjem da Privredna komora Srbije beleži rast prihoda i prometa u pijačnim upravama u celoj Srbiji, koji se kreće oko 35 milijardi dinara”.

 

Korupcija, nerad, nedisciplina?

 

Odbornica SNS Snežana Rakić skrenula je pažnju da u Poletu vladaju korupcija, nerad, nedisciplina... Ona je postavila nekoliko pitanja direktoru Draganu Brankoviću, a odnose se na „kategoriju ostalih rashoda” za koje je u 2015. godini bilo planirano 100.000 dinara, a na te „ostale rashode” potrošeno je oko dva miliona dinara.

„Posebno su zanimljivi ‘ostali nepomenuti rashodi’ na koje je potrošeno oko 1,5 milion dinara, a za naknadu šteta po sudskim presudama potrošeno je 480.000 dinara. Bilo bi dobro da nam direktor objasni o kakvim sudskim presudama je reč i koji su to ‘ostali nepomenuti rashodi", rekla je Rakić. Navela je da ima 9,3 milona dinara nenapleaćenih potraživanja, uz pitanje koje mere je preduzeo direktor da se poveća stepen naplate, koji u Poletu iznosi oko 77 posto.

Odbornica smatra da je u izveštaju o radu Poleta u 2015. godini izostala sveobuhvatna analiza o uzrocima takvog stanja, kao i predlozi za rešavanje i prevazilaženje problema.

„Nema ni predloga kadrovskih promena, posebno na onim mestima gde su nerad i neodgovornost dominantni, i gde je, po saznanjima iz preduzeća, korupcija prilično izražena”, rekla je Rakić ne navodeći konkretne primere korupcije, ali uz pitanje da li je direktor pojedincima, korisnicima pijačnog prostora, omogućio da ne plaćaju ili samo da delimično plate dnevni i mesečni zakup tezge.

„Takođe me interesuje da li je direktor dozvolio bespravno širenje poslovnih objekata na pijacama, zauzimanje poslovnog prostora bez naknade, što samo po sebi asocira na korupciju”, pita odbornica Snežana Rakić.    

Ona navodi saznanja da su podnete brojne disciplinske prijave protiv zaposlenih koji su nesavesno i nemarno radili, a direktor protiv njih nije pokrenuo disciplinski postupak za nakandu štete, nego im je dozvoljeno da i dalje tako rade.

„Prema mojim saznanjima protiv direktora, šefa naplatne službe i dva člana Nadzornog odbora podnete su krivične prijave. Trebalo bi da znamo da li su podnete i o kakvim krivičnim prijavama se radi. Bilo bi dobro da znamo i zašto je skoro svakog meseca na službenim putovanjima po dva-tri dana bio predsednik Nadzornog odbora, pri čemu je Polet plaćao troškove službenog puta, smeštaj i sve ostale troškove, što je protivno zakonu jer predsednik NO nije zaposlen u Poletu, već je stalno zaposlen u Krušiku”, rekla je Rakić.

 

Direktor Poleta Dragan Branković, uz konstataciju da je „odbornicu Snežanu Rakić očigledno informisao jedan od bivših direktora, koji ima dva lokala u tržnom centru na novoj zelenoj pijaci, koje je kupio u vreme dok je bio na čelu Poleta, pa je red da se drugi direktor optuži za korupciju”.

Branković je odgovarajući na, kako reče, "ozbiljne optužbe o korupciji" u Poletu, rekao da jedno vreme nije izlazio iz kancelarije inspektora za privredni kriminal i da ima pozamašan broj prijava.

„Jedinu kaznu koju sam platio bila je 5.000 dinara zbog neočišćenog WC-a na stočnoj pijaci, a preduzeće je bilo kažnjeno sa 50.000 dinara. I ta kazna je plaćena zbog toga što šef stočne pijace, odnosno bivši direktor, nije dobro organizovao posao na stočnoj pijaci”, kaže Branković i dodaje da to nije jedini slučaj da taj bivši direktor, sadašnji šef stočne pijace, (kandidat SNS za novog direktora prim.aut.) prijavljuje sopstveno preduzeće.

„On trenutno vodi dva spora protiv Poleta, i red je da ga postavite za direktora kako bi dobio te sporove i kako bi mu bio isplaćen topli obrok i razlika u zaradama u iznosu od 700.000 dinara”, kaže Branković.

Odgovarajući na optužbe da pojedincima nije naplaćivan zakup tezge, Branković kaže da je u Poletu opšte poznat izraz „presing naplata”, kada zakupac kaže da nema para da plati zakup zbog toga što ništa nije prodao, „to je stvarno velika korupcija”.

Što se tiče optužbi da je dozvolio širenje nekih objekata, Branković objašnjava da ima slučajeva da su se prodavci širili na staroj zelenoj pijaci, tako što su svoje objekte produžavali limom, ali to nije problem Poleta nego je urbanistički problem na koji je nekoliko puta ukazivao dopisima komunalnoj inspekciji.

„Ne može se naplatiti prostor koji je dobijen zauzećem van urbanističkog projekta. Nije moguće, a nije ni po zakonu naplatiti zakup za nelegalni objekat. To je pitanje za komunalnu inspekciju, posebno privremeni objekti na staroj zelenoj pijaci”, kaže Branković.

Naglašava da su „oborena i sva rešenja inspekcije rada”. Navodi i nesvakidašnju prijavu zbog koje je „Polet morao da meri zagađenje vazduha na stočnoj pijaci i da za to angažuje sttručnjake iz Beograda”. Objašnjava da što se tiče Nadzornog odbora, njega niti bira, niti postavlja Polet, a još manje direktor, nego osnivač – Grad Valjevo.

„Teško se naplaćuju potraživanja, ne postoji efikasan način, možemo da oduzmemo tezgu, ali time nismo naplatili dug, a drugog zakupca nema. Naplaćujemo preko sudskih izvršitelja, čije usluge takođe koštaju”, odgovara Branković na optužbe loše naplate.

 

Odbornik Pokreta „Dosta je bilo” Rafailo Mitrović smatra da bi ovakve diskusije trebalo da bude i za sva ostala javna preduzeća, a ne samo za Polet. Pretpostavlja da je jedan od razloga ovakvog poslovanja Poleta promena tržišta i otvaranje supermarketa koji utiču na smanjenje obima posla.

„Drugi razlog je svakako višak zaposlenih i partijsko zapošljavanje, a dokaz za to je da ovo javno preduzeće ima pet bivših direktora ili više bivših direktora nego inkasanata”, navodi i predlaže reorganizaciju preduzeća koje treba prilagoditi ovom vremenu, zahtevima i potrebama tržišta, ali i smnajiti broj zaposlenih uz, naravno, obavezne investicije.

Duško Rakić

Duško Rakić (Foto: Đorđe Đoković)

Odbornik DS Duško Rakić upitao je zbog čega ovakve diskusije i analize o radu Poleta nije bilo ranije, posebno što ovakvo stanje u ovom javnom preduzeću nije od pre nekoliko meseci.

„Kako to da se prethodne dve godine izveštaj o radu i program rada usvajao bez rasprave, analize i bez većih problema. Kako to da je Polet tada radio dobro ili je danas u pitanju odnos vlasti prema direktoru”, zapitao je odbornik Rakić.

 

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je rekao da je Polet rezultat trulih političkih kompromisa i da je tačno da osnivač snosi odgovornost zbog toga što Polet ima najviše bivših direktora i upravo ti direktori koji su ostali u preduzeću su plod političkih kompromisa. Jeremić je ustvrdio da nije Polet jedino javno preduzeće koje loše posluje i beleži gubitak, navodeći i primer Toplane za koju je rekao da je još gora, ali je rekao i da su valjevska javna komunalna preduzeća u boljoj poziciji ili u „korektnijem stanju” nego što su preduzeća u većini gradova u Srbiji.

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 44 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 3 sati 45 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 3 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 3 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...