Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
28.07.2016, 07:06

Direktori po koalicionom sporazumu, a ne po zakonu?!

č: | fb:

Zbog čega je Skupština grada prekršila Zakon o javnim preduzećima prilikom imenovanja v.d. direktora javnih preduzeća i zbog čega su direktori, koji su izabrani po kunkursu a čiji mandat nije istekao, "naterani" da podnesu ostavku kako bi na njihovo mesto došli vršioci dužnosti direktora po koalicionom sporazumu, a ne direktori po konkursu?

Sagovornici Kolubarskih.rs, predsednik Skupštine grada Milorad Ilić iz SPS-a i odbornica vladajuće koalicije sa liste SNS Dragani Terzić, glasali su za nezakonitu odluku, mada oni tvrde da Zakon o javnim preduzećima imenovanjem v.d. direktora javnih preduzeća nije prekršen.

 

U Zakonu o javnim preduzećima u članu 24 piše da „direktora javnog preduzeća čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave imenuje organ određen statutom jedinice lokalne samouprave, na period od četiri godine, na osnovu sprovedenog javnog konkursa“.

U članu 25 piše da za direktora javnog preduzeća može biti imenovano lice koje ispunjava sledeće uslove, pa se, između ostalog navodi:

„da ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima javnog preduzeća, da nije član organa političke stranke, odnosno da mu je određeno mirovanje u vršenju funkcije u organu političke stranke“. U članu 52 Zakona o javnim preduzećima propisano je da i vršilac dužnosti direktora mora ispunjavati iste uslove kao i direktor koji se bira po konkursu.

 

Zakonito imenovanje v.d. direktora Kolubare, Vidraka, Vodovoda, Toplane i Turističke organizacije?

 

U slučaju imenovanja Dragana Živanovića za v.d. direktora JKP Kolubara i imenovanja za v.d. direktora Toplane Zorana Stepanovića, Zakon je ispoštovan, s obzirom na to da ovi kandidati ispunjavaju uslove propisane članom 25, a to je da imaju najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima javnog preduzeća i nisu članovi organa političke stranke.

Dragan Živanović je završio građevinski fakultet, radio je u Vodovodu 31 godinu, gde je poslednju godinu bio tehnički direktor tog javnog preduzeća.

Zoran Stepanović, diplomirani mašinski inženjer, na smeru za termotehniku, sa radnim iskustvom od skoro 20 godina, prvo je radio u beogradskoj firmi „Termoelektro“, a potom i u valjevskoj firmi „Simon“.

Međutim, v.d. direktora Vidraka, Vodovoda i Turističke organizacije imenovani su suprotno Zakonu o javnom preduzeću.


V.d. direktora Vidraka Slađana Marković je diplomirani ekonomista, koja nikada nije radila u nekom javnom preduzeću. Bila je direktor ustanove, Centra za kulturu, manje od dve godine (2012. do 2014.) i skoro godinu dana je radila u Gradskoj upravi. To znači da je Slađana Markovič,  koja nema najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima javnog preduzeća, imenovana za v.d. direktora Vidraka suprotno Zakonu o javnim preduzećima


V.d. direktora Vodovoda Đorđe Milanović je diplomirani ekonomista, bio je zaposlen u Gradskoj upravi, u javnom preduzeću Vidrak, prvo kao v.d. direktora, a potom i direktor preduzeća, proveo je oko dve godine i četiri meseca (od 1.03. 2014. do 22.07.2016.). Đorđe Milanović je zamenik predsednika GrO SPS i na tu funkciju nije podneo ostavku, niti mu je „određeno mirovanje u vršenju funkcije u organu političke stranke“.

To znači da je Đorđe Milanović, koji nema najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima javnog preduzeća, i koji je još uvek zamenik predsednika valjevskih socijalista, imenovan za v.d. direktora Vodovoda suprotno Zakonu o javnim preduzećima.


V.d. direktora Turističke organizacije Ana Marković  je diplomrani politikolog, koja je pet godina radila u Ministarstvu omladine i sporta, nikada nije radila u nekom javnom preduzeću, a jedino iskustvo iz turizma stekla je u Turističkoj organizaciji „Nacional“, gde je radila pet meseci 2007. godine.

To znači da je Ana Marković, koja nema najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima javnog preduzeća, imenovana za v.d. direktora Turističke organizacije suprotno Zakonu o javnim preduzećima.


Predsednik Skupštine grada i odbornica tvrde da Zakon o javnim preduzećima nije prekršen

 

Predsednik Skupštine grada Milorad Ilić, koji je pravnik po obrazovanju, tvrdi da Skupština nije prekršila Zakon o javnim preduzećima prilikom imenovanja v.d. direktora.

S obzirom na to da troje imenovanih direktora, Vidraka, Vodovoda i Turističke organizacije, nikada nije radio u preduzeću u kome su sada v.d. direktora, niti na poslovima koji su povezani sa delatnošću tog javnog preduzeća, a nemaju ni tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima javnog preduzeća, pitala sam predsednika Skupštine zar to nije kršenje zakona?

Ilić kaže da mu nije poznato radno iskustvo Slađane Marković, osim da je bila direktorka ustanove kulture, i dodaje da će proveriti da li ona ispunjava uslove za v.d. direktora, ali „Đorđe Milanović sigurno ispunjava, ima potrebno iskustvo, jer je radio u Vidraku“, a što se tiče Ane Marković, ona je „stekla dovoljno iskustvo radeći u privatnoj turističkoj agenciji“.

Milorad Ilić

Milorad Ilić (Foto: Đorđe Đoković)

Ilić tvrdi da Zakonom o javnim preduzećima nije precizirano da je potrebno iskustvo u određenom javnom preduzeću, nego je dovoljno iskustvo u bilo kom javnom preduzeću.

„Usko Vam je to tumačenje da kandidat mora da ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima tog  javnog preduzeća. Može bilo kog javnog preduzeća“, smatra Ilić.

Na pitanje da li je Skupština prekršila Zakon imenovanjem za v.d. direktora javnih preduzeća one koji ne ispunjavaju uslove, Ilić kaže da „Skupština nikako ne može da prekrši zakon, jer je izglasala svoja rešenja”. A, na pitanje da li su ta rešenja u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, Ilić odgovara: ”Ja sam predsednik Skupštine i ja sam glasao za ta rešenja. Kako ja sada da kažem da sam glasao za nezakonita rešenja. To je nemoguće. Autentično tumačenje daje Statutarna komisija Skuštine grada, a ocenu zakonitosti daje Upravni sud, a ne predsednik Skupštine”, zaključuje Ilić i predlaže „da svako ko misli da nešto nije u skladu sa zakonom može da povede upravni postupak!”

 

 

Odbornica u Skupštini grada Dragana Terzić, koja je pravnica po obrazovanju i advokat, poput Ilića tvrdi da su svi v.d. direktora javnih preduzeća imenovani u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima.

Dragana Terzić

Dragana Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Terzić kaže da se odredba Zakona po kojoj kandidat mora da ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima javnog preduzeća, odnosi na poslove u bilo kom javnom preduzeću. „Direktor javnog preduzeća može da bude svako ko je radio na poslovima koji su povezani sa prirodom posla javnog preduzeća“, kaže Terzić i navodi primer da mašinski inženjer iz Krušika može da bude direktor Toplane.

Objašnjava i da „svako ko je bio direktor bilo kog preduzeća, privatniog ili državnog, kao i direktor bilo koje ustanove može da bude direktor javnog preduzeća” i potvrdno odgovara na pitanje da direktor osnovne škole može da bude direktor Vidraka, ukoliko ispunjava ostale uslove propisane konkursom.

 

Direktori „naterani” da podnesu ostavke godinu dana pre isteka mandata?

 

Pre imenovanja v.d. direktora pet javnih preduzeća, direktori tih preduzeća - JKP Kolubara, Vidrak, Vodovod, Toplana i Turistička organizacija, koji su izabrani po konkursu i kojima mandat ističe sledeće godine, podneli su ostavke, i to skoro svi u istom danu - 21. jula, sa identičnim obrazloženjem da su „razlozi ostavke lične prirode i da odbornici i javnost o tome nemaju potrebe da budu posebno i detaljno obavešteni”. Želja direktora je ispoštovana, s obzirom na to da na sednici Skupštine grada, kada su imenovani v.d. direktora, nije bilo rasprave na tu temu nego su ostavke direktora usvojene "u paketu" i isto tako "u paketu" su imenovani njihovi naslednici.

Zanimljiva je ostavka, tačnije zahtev za razrešenje, direktorke Turističke organizacije Dragice Čanković, koja je u svom zahtevu navela - "sobzirom na to da sam ugovorom o radu od 21.07. 2016. godine zasnovala radni odnos na neodređeno vreme za obavljanje poslova saradnika za receptivni turizam, te da ne mogu istovremeno obavljati poslove na radnom mestu dirktora Tuističke organizacije, to podnosim ovaj zahtev za razrešenje sa funkcije direktora Turističke organizacije Valjevo".

Predsednik Skupštine grada Milorad Ilić ne slaže se sa mojom kvalifikacijom da je vladajuća koalicija direktore izabrane po konkursu naterala da podnesu ostavke pre isteka mandata. On kaže da su ostavke u skladu sa koalicionim dogovorom.

„Vladajuće partije, naprednjaci i socijalisti, dogovorili su se ko će koju i u kom preduzeću nositi odgovornost i u tom smislu je odgovornost podeljena. Pojedini članovi SPS-a su u tim razgovorima učestvovali i prihvatili takvu podelu direktorskih funkcija u javnim preduzećima, što je podrazumevalo ostavke aktuelnih, poput Đorđa Milanovića”, kaže Ilić i dodaje da je to dokaz da Milanović nije nateran da podnese ostavku jer je učestvovao u dogovoru o podeli odgovornosti i direktorskih funkcija.

 

Imenovanje v.d. direktora javnih prduzeća više liči na partijsku podelu plena nego na odgovornost koju pominje Milorad Ilić. Odgovorna vlast bi, pre svega poštovala zakon i, na javnom konkursu odabrala najboljeg kandidata za direktora, bez obzira na partijsku pripadnost, tako da bi uspešno poslovanje javnog preduzeća bila najveća odgovornost odgovorne vlasti.

 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenovć odbio je da bude sagovornik Kolubarskih.rs na ovu temu, a u predizbornoj kampanji i on je poput mandatara Aleksandra Vučića obećavao depolitizaciju i profesionalizacija javnih preduzeća u kojima direktori neće biti politički podobni, nego će po konkursu biti birani stručni i najbolji.

Slobodan Gvozdenović odbijajući razgovor uz obrazloženje „da nema vremena “, poručio nam da „sve što nas interesuje pitamo mejlom“.

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 4 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara