Radio Valjevo (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Radio Valjevo (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
28.07.2016, 11:40

Zahtev za restituciju podnelo 32 naslednika bivših vlasnika

č: | fb:

Zdanje iz 1905. godine na Desankinom vencu gde je bila prva Valjevska banka, odnosno Narodna štedionica, jeste u postupku restitucije, ponovile su valjevske demokratre tvrdnju iznetu nedavno za skupštinskom govornicom. Ovaj put potkrepljenu dokumentom da su zakonski naslednici bivših vlasnika zgrade zahtev za vraćanje imovine, odnosno obeštećenje, podnetli u februaru 2014. godine.

Zahtev za vraćanje oduzete imovine potisalo je 32 naslednika čiji su preci bili osnivači i akcionari Narodne štedionice koja je finanirala izgradnju objekta, a koji je danas u vlasništvu Grada. Među potpisnicima su naslednici porodica Lazić, Gođevac, Korać, Babić, Matić, Stepanović, Magovčević, Ćuk, Andrić...

Demokrate su na sednici Skupštine grada upozorile gradsko rukovodstvo da ni be trebalo investirati u rekonstrukciju tog objekta dok se ne završi postupak restitucije, međutim vlast nije odustala od namere da u rekonstrukciju zgrade uloži 20 miliona dinara, kako bi se zaštitio istorijski vredan objekat i sačuvao od daljeg propadanja, a već je unutarašnjost dobro ruinirana.

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je, odgovarajući na preporuku demokrata da se sačeka sa rekonstrukcijom objekta na Desankinom vencu, rekao da nema saznanja da je zgrada u procesu restirtucije, a sve i da jeste "nećemo dozvoliti da zgrada bude ruglo, smetlište i sastajalište narkomana".

 

Bez opozicije u skupštinskim komisijama

 

Na konferenciji za novinare valjevske demokrate su komentarisale funkcionisanje novog skupštinskog saziva kao i odnos vladajuće većine prema odbornicima opozicije u Skupštini grada. Odbornica Milka Erić Vasiljević je ponovo skrenula pažnju da u ni u jednoj skupštinskoj komisiji nema odbornika opozicionih stranaka, što je kako kaže, „nastojanje vladajuće većine da ograniči rad opozicije”.

Erić Vasiljević pretpostavlja da nisu članovi kadrovske komisije zbog toga što su jasno bili protiv vremena i načina izbora v.d. direktora javnih preduzeća. „Odnos vlasti prema opoziciji u lokalnom parlamentu najboje se vidi u tome što nam je uskraćeno pravo na dijalog i raspravu kada je na dnevnom redu bio izbor vršioca dužnosti direktora. Nije nam bilo dozvoljeno da komentarišemo materijal sa kadrovskim rešenjima, čak nam nije data mogućnost da predložimo da se o kadrovskim rešenjima ne glasa ‘u paketu”, kaže odbornica DS.

Milka Erić

Milka Erić (Foto: Đorđe Đoković)

Sudeći po prvim sednicama Skupštine grada Milka Erić Vasiljević smatra da u lokalnom parlamentu neće biti mnogo dijaloga, da će sve ostati na pojedinačnim nastupima šest odbornika opozicije. Na pitnje novinara zar u opoziciji nije četvoro odbornika „Tima za Valjevo” i troje iz Pokreta „Dosta je bilo”, Erić Vasiljević kaže da zaključuje na osnovu onoga što vidi na sednicama, „a to je da samo šest odbornika koji nisu u vlasti izlaze za govornicu”.

Odbornica DS je pohvalila zamenika gradonačelnika Dragana Jeremića koji je „jedini od predstavnika vlasti bio voljan da razgovara na sve teme i tačke dnevnog reda koje su bile na sednici Skupštine grada, dok je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović sve vreme bio pasivan”.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 22 sati 35 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 22 sati 36 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara