Učesnici Mobe u Valjevu (foto: www.valjevo.rs)
Učesnici Mobe u Valjevu (foto: www.valjevo.rs)
28.07.2016, 14:33

Učesnici „Mobe“ danas u Valjevu

č: | fb:

Učesnici „Mobe“, koja se 16. put organizuje u manastiru Svetog Nikolaja u Soko gradu kod Ljubovije, danas su boravili u Valjevu. Njihovi domaćini bili su zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić i pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić, saopšteno je iz Gradske uprave.

Srpska omladina, njih 120 sa prostora bivše Jugoslavije - Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Makedonije, Crne Gore, kao i mladi iz Austrije, Nemačke i Rusije, od 19. jula borave u Soko gradu, u okviru „Mobe“, koja za cilj ima da se mladi koji žive van Srbije druže, upoznaju običaje ovog kraja, unaprede znanja o veri i o srpskom jeziku.

 

Miroslav Pimić i Dragan Jeremić

Miroslav Pimić i Dragan Jeremić (Foto: www.valjevo.rs)

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je pozdravio učesnike „Mobe“ i pokretače ove akcije, na čelu sa vladikom Lavrentijem, uz ocenu da je važno da se deca iz inostranstva vrate korenima.

„Ova akcija treba da bude primer za Srbiju. Sve što ovde naučite trebaće vam u životu i nadam se da ćete nastaviti da dolazite u Soko grad i u Valjevo. Nalazite se u jednom od najlepših gradova u Srbiji i ovde imate dosta toga da vidite. Ni nas nisu zaobišle nedaće i krize, ali se nadam da ćemo krenuti malo bržim koracima napred i da ćemo stići gradove u kojima vi živite“, rekao je Dragan Jeremić.

Učesnike „Mobe“ upoznao je sa najznačajnijim informacijama o Valjevu, istoriji, znamenitostima i lokacijama koje treba posetiti. Zamenik gradonačelnika je rekao da se u valjevskom kraju nalaze znameniti manastiri Ćelije, Pustinja i Jovanja, kao i da je ovaj kraj jedan od centara srpske duhovnosti, jer su u njemu živeli, a danas počivaju, sveti oci Ava Justin i vladika Nikolaj Velimirović.

Jeremić je izrazio zadovoljstvo što su učesnici „Mobe“ već obišli manastir Lelić, koji iz godine u godinu unapređuju iguman Avakum i vladika Georgije.

 

„Moba“ traje 18 dana i ove godine će učesnici akcije uređivati manastir, sređivati i farbati ograde. Sveštenik Zoran Ristivojević iz manastira Soko grad kaže da su se mladi. koji dolaze iz raznih krajeva, već od prvog dana združili i zbližili i da zajednički i u dobrom raspoloženju obavljaju sve poslove vezane za održavanje manastirskog kompleksa, spremanje hrane i kako kaže „rade sve ono što jedan pravi srpski domaćin treba da zna“.

Svaki drug dan se organizuju predavanja, tako da će sutra uveče predavanje održati prof. dr Slobodan Vacić iz Srpskog lekarskog društva. U subotu će biti odigrana predstava Narodnog pozorišta iz Šapca, a u nedelju će nastupati kulturno-umetnička društva.

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 23 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 3 sati 23 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 3 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 3 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...