Goveda (foto: Đorđe Đoković)
Goveda (foto: Đorđe Đoković)
30.07.2016, 10:03

Počela vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože

č: | fb:

U Kolubarskom okrugu počela je vakcinacija goveda protiv nodularnog dermatitisa, bolesti kvrgave kože, i u naredne tri sedmice u ovdašnjim selima biće vakcinisano oko 57.000 goveda. Prema rečima veterinara na ovom području nije zabeležen nijedan slučaj ovog oboljenja, ali su radi prevencije svi vlasnici obavezni da vakcinišu svoja grla.

 

Vakcinacija se obavlja prema Programu mera zdravstvene zaštite životinja na teritoriji Srbije a za ovaj posao na teritoriji okruga angažovano je 50 veterinarskih ekipa.

 “Za sada na području Kolubarskog okruga nema sumnje na pojavu ovog oboljenja koje je isključivo bolest goveda. Najbliža područja gde je registrovana ova bolest su nam opštine Trstenik i Novi Pazar. Sobzirom na to da su mehanički prenosioci nodularnog dermatitisa komarci i muve, ali po mom mišljenju, iako to ne mogu sa sigurnošću da tvrdim, da dobrim delom  širenju bolesti prema našem okrugu doprineo je i nelegalni promet stoke'', kaže dr Budimir Višić, direktor Veterinarskog centra Valjevo.

Višić ističe da je vakcinacija besplatna a da je novac za nabavku vakcine i vakcinaciju obezbeđen iz republičkog budžeta.

“Pre same vakcinacije obavezno je da veterinar klinički pregleda grla zbog toga što se vakcinišu samo zdrava grla. Ovom merom, što je najbitnije, obuhvaćene su sve starosne kategorije goveda na jednom gazdinstvu jer vakcina nema kontra indikaciju'', rekao je Višić i dodao da što se tiče prometa stoke na stočnim pijacama on je i dalje zabranjen ''stim što se na otkupnim mestima bez dugog zadržavanja može uraditi brz pretovar životinja''.

 

“Od momenta vakcinisanja potrebno je da prođe sedam dana kako bi grla mogla da idu na klanje, dok je transport sa jednog na drugo poljoprivredno gazdinstvo moguć 28 dana nakon vakcinacije. Što se tiče tovljenika njihov transport u produženi tov moguć je 14 dana posle vakcinacije'', navodi dr Budimir Višić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 14 sati 3 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 16 sati 53 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.