Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
01.08.2016, 07:01

Gradonačelnik ili šerif Valjeva?

č: | fb:

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović zabranio je pokretanje disciplinskog postupka protiv službenika Gradske uprave N.I, protiv koga je policija pokrenula istragu zbog sumnje da je u centru Valjeva, na Trgu ispred gradske kuće, udario šamar romskom dečaku zbog toga što je svirao harmoniku, saznaju Kolubarske.rs.

Incident u centru Valjeva osudio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma dr Nenad Ivanišević tražeći da zaposleni u Gradskoj upravi Valjeva preuzme odgovornost za svoj postupak.  

Gvozdenović, kako saznajemo, zabranio je pokretanje disciplinskog postupka protiv službenika Gradske uprave N.I. (nekadašnji demokrata, danas član koalicione SDPS Rasima Ljajića), "dok se događaj ne dokaže“.

Gvozdenović izabran za gradonačelnika

Gvozdenović izabran za gradonačelnika (Foto: Đorđe Đoković)

Aktivnosti gradonačelnika

 

Da nije bilo najboljih đaka, uspešnih sportista, turističko-zabavnih manifestacija, dve državne akcije i četiri sednice Gradskog veća, gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović bi se ubio od dosade. Možda je valjevski gradonačelnik, pre nego što je seo u kabinet prvog čoveka Valjeva na prvom spratu solitera na Gradskom trgu, znao da tu neće biti puno posla za njega pa otuda prvo što je uradio jeste ubacivanje televizora u kabinet. 

Kada sam početkom jula, ili samo desetak dana od konstituisanja nove gradske vlasti, razgovarala sa gradonačelnikom Slobodanom Gvozdenovićem o tome zbog čega je pola gradskog rukovodstva već na odmoru, gradonačelnik mi je objasnio da su njegovi saradnici „taj odmor planirali pre nego što su izabrani na funkcije, a osim toga nema mnogo posla dok se ne konstituiše nova republička Vlada“.

Zanimljiv odgovor, otuda ne bi trebalo da čudi dosadašnja aktivnost valjevskog gradonačelnika, koji, očigledno, bez republičke Vlade ne zna šta bi mogao da radi.

Sudeći po vestima na sajtu Grada Valjeva, prva aktivnost gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića bila je 24. juna - razgovor sa zaposlenima u Domu zdravlja, a poslednja 31. jula – otvaranje Dana kupine na Stavama.


24. jun – Razgovor u Domu zdravlja, prijem za fudbalere Radničkog i otvoranje karavana Moja Srbija

Prvi posao gradonačelnika bio je četiri dana nakon izbora za prvog čoveka Valjeva, sastanak sa zaposlenima u Domu zdravlja. „Poslovanje, rad, aktivnosti, planovi i problemi Doma zdravlja bile su teme današnjeg sastanka“, saopšteno je javnosti i objavljeno na sajtu Grada Valjeva.

Istog dana, 24. jula u gradskoj kući organizovan je prijem za fudbalere Radničkog. „Mlade fudbalere, trenera i predsednika kluba danas su primili gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović i zamenik gradonačelnika mr Dragan Jeremić. Oni su mladim sportistima poklonili komplet sportske opreme“, objavljeno je na sajtu Grada Valjeva.

U popodnevnim časovima, 24. jula, gradonačelnik Valjeva je pozdravio goste i učesnike karavana „Moja Srbija“, istakao je da je "Valjevo jedan od najznačajnijih gradova u srpskoj istoriji, da je to grad koji ima čime da se podiči i šta da ponudi...“

Otvaranje Moja Srbija

Otvaranje Moja Srbija (Foto: Đorđe Đoković)


27. jun – „Da zajedno afirmišemo grad“

Sudeći po vestima na sajtu Grada Valjeva sledeća aktivnost gradonačelnika je bio prijem za valjevske urednike, novinare, snimatelje i fotoreportere povodom početka mandata nove gradske vlasti. Gradonačelnik je poručio da će „dostupnost informacija od značaja medijima u cilju efikasne afirmacije Grada biti na višem nivou nego što je to do sada bila praksa“.

Istog dana gradonačelnik je otvorio Šahovski turnir "Selimir Manojlović".

 

Prijem za novinare

Prijem za novinare (Foto: Đorđe Đoković)

1.jul – „Otvorena Poštanska poslovnica u Petnici"

Prvog julskog dana Slobodan Gvozdenović je prisustvovao svečanom otvaranju pošte u Petnici. „Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović naglasio je ovom prilikom da je otvaranjem poštanske poslovnice i uskoro ambulante, upotpunjen važan kompleks u Petnici gde se nalazi Istraživačka stanica Petnica, kao i sportsko-rekreativni centar sa bazenima“, objavljeno je na sajtu Grada.

Otvaranje pošte u Petnici

Otvaranje pošte u Petnici (Foto: Đorđe Đoković)

5. jul – „Gradonačelnik sa najboljim valjevskim učenicima“

Gradonačelnik je organizovao prijem za nabolje učenike valjevskih osnovnih i srednjih škola. Najbojim đacima se obratio rečima: "Generacija koja je ovde je generacija koja je drugačije odrastala od moje. Moja generacija je osamdesetih videla i smrt Tita i pad Berlinskog zida, Zvezdu kao prvaka sveta i Evrope, devedesetih i Slobu i Vuka, a posle dvehiljaditih pamtite i vi..."

Prijem za vukovce

Prijem za vukovce (Foto: Đorđe Đoković)

6. jul – Prijem za gradonačelnika kod Episkopa Milutina

Za gradonačelnika prijem je organizovao Episkop Milutin. "Na prijemu je ocenjeno da se saradnja između Eparhije valjevske i novog gradskog rukovodstva mora intenzivirati u narednom periodu", objavljeno je na sajtu Grada.

Episkop valjevski Milutin i Gvozdenović

Episkop valjevski Milutin i Gvozdenović (Foto: www.valjevo.rs)

8. jul – „Gradonačelnik čestitao đacima generacije Kolubarskog i Mačvanskog okruga“

Novi susret gradonačelnika sa najboljim đacima. "Valjevo je grad kulture, grad značajnih ljudi iz srpske istorije, grad najpozantije srpske poetese Desanke Maksimović, Alekse Nenadovića i da ne nabrajam brojne druge znamenite ličnosti koje je valjevski kraj iznedrio...", deo je govora gradonačelnika Valjeva na prijemi za najbolje đake.

Prijem za najboje đake

Prijem za najboje đake (Foto: Đorđe Đoković)

11. jul – „Prijem za državnog prvaka, rvača Marka Jovanovića“

„Gradonačelnik Gvozdenović naglasio je ovom prilikom da sport ima značajno mesto u životu mladih ljudi, kao i to da grad Valjevo sa ponosom ističe da ima državnog prvaka...“

Prijem za rvače

Prijem za rvače (Foto: Đorđe Đoković)

12. jul – Petrovdanski dani u Valjevskoj Kamenici

Petrovdanske dane u Valjevskoj Kamenici, 12. jula, otvorio je gradonačelnik Valjeva, koji je poručio da su sela naše najveće fabrike. "Želimo da pomognemo Valjevskoj Kamenici da završi vodovod, da uradimo puteve koji su vam neophodni, uključujući i put Kamenica-Osečina i nameravamo da sve to ostvarimo u ovom četvorogodišnjem mandatu. Ova gradska vlada neće vam davati prazna obećanja, mi stojimo iza toga", naglasio je gradonačelnik Gvozdenović otvarajući "Petrovdanske dane“.

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Marijana Jevtić)

12. jul -  „Gradonačelnik u razgovoru sa borcima“

"Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović posetio je danas članove Okružnog i Opštinskog odbora SUBNOR-a Valjevo u njihovim prostorijama u Železničkoj ulici. U otvorenom i srdačnom razgovoru pokrenuto je niz pitanja od značaja za valjevski SUBNOR", piše na sajtu Grada Valjeva.


15. jul -  „Počela rekonstrukcija deonice Resnik-Valjevo na pruzi Beograd-Bar“

Svečanom otvaranju radova u železničkoj stanici Vreoci, prisustvovao je i gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović. "Rekonstrukcija ove deonice je od izuzetnog značaja ne samo za građane Valjeva, već i za privrednike našeg grada..."

Svečanost rekonstrukcija barske pruge

Svečanost rekonstrukcija barske pruge (Foto: www.valjevo.rs)

20. jul – „Ravnogorci i Četnici na prijemu kod gradonačelnika“

"Da Srbi nikada ne krenu na Srbe, u ime bilo koje ideologije i u ime bilo kog vođe", poručio je gradonačelnik grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović na prijemu organizovanom za predstavnike Ravnogorskog pokreta i Četnika Valjevo, piše na sajtu Grada.

Prijem Ravnogoraca i Četnika

Prijem Ravnogoraca i Četnika (Foto: www.valjevo.rs)

29. jula – Prijem za građane

Gradonačelnik Valjeva je organizovao prijem za građane u svom kabinetu. O čemu su razgovarali, šta građani očekuju od gradonačelnika, koji problemi ih najviše muče... Vest o tome do jutros nije objavljebna na sajtu Grada, niti je novinarima prosleđena informacija.


31. jul -  Dan kupine na Stavama

O tome šta je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović poručio otvarajući juče manifestaciju „Dan kupine" na Stavama, trebalo bi da bude objavljeno u toku dana na sajtu Grada Valjeva.


Rezime 41 dana ili učinak  novoizabranog valjevskog gradonačelnika

 

Tako je, sudeći po vestima na gradskom sajtu, informacijama i pozivima koje je Odsek za informisanje prosleđivao medijima, gradonačelnik Valjeva za 41 dan, uključujući i vikende s obzirom na to da je Slobodan Gvozdenović Grad predstavljao i u dane vikenda, imao je četiri sednice gradskog veća i 16 drugih aktivnosti - organizovao ili bio na devet prijema, prisustvovao na šest otvaranja, imao jedan razgovor sa zaposlenima u Domu zdravlja.

Možda je gradonačelnik razgovarao u nekoj ustanovi ili preduzeću čiji je osnivač Grad, ali o tome nema vesti na sajtu Grada, niti je javnost obaveštena preko saopštenja Odseka za informisanje. Ipak je nejasno zbog čega gradonačelnik prvi razgovor nije imao u nekom javnom preduzeću, poput JKP Polet za koji tvrde da ima velike probleme, nego je prvi razgovor obaviosa zaposlenima u Domu zdravlja, kojim Grad ne upravlja nega ga samo manjim delom finansira?

Možda je gradonačelnik za 41 dan, koliko je na najvažnijoj funkciji u gradu, imao razgovore o otvaranju novih radnih mesta, dovođenju stranih investitora, rešavanju važnih komunalnih problema, novim infrastrukturnim poslovima... ali ni o tome nije napisana ni reč na sajtu Grada.

Koliko nam je poznato, gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović do 25. jula nije bio ni na jednom službenom putu. Predsednik Skupštine grada Milorad Ilić, koji jedini može da potpiše putni nalog gradonačelniku, nije potpisao ni jedan od 20. juna, od dana kada je Slobodan Gvozdenović izabran za prvog čoveka Valjeva. Možda je, u radne dane ili u dane vikenda, gradonačelnik negde putovao sopstvenim ili nekim drugim automobilom...

 

Može nepotizam, može pušenje, može TV, može...

 

Za gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića nije nikakav problem, niti je sporno, to što je njegov blizak rođak imenovan za direktora Doma zdravlja, ustanove čiji je osnivač Grad, to što je njegova bliska rođaka postavljena za zamenika sekretara Skupštine grada...

Gradonačelnik je, kako nezvanično saznajemo, predložio i promenu Statuta grada, kako bi dobio veća i šira ovlašćenja, poput da, pored toga što postavlja i razrešava pomoćnike gradonačelnika, može i da postavlja i razrešava stručnjake iz drugih oblasti, zatim da donosi odluke o iznajmljivanju zemljišta i prostora u vlasništvu Grada, o kupovini i prodaji automobila...

Gradonačelnik traži i da se broj članova Gradskog veća poveća sa devet na 13, i to četiri plaćena člana, kako bi zaposlio stranačke kolege. Prema našim informacijama ove predloge već je razmatrala Statutarna komisja, a na upozorenje da pojedini predlozi nisu mogući zbog toga što su suprotni zakonu, kako navodi naš izvor, gradonačelnik ne reaguje.

Gvozdenović je u svoj kabinet uneo TV, koji je non-stop uključen, pa čak i kada su sastanci u toku, za Gvozdenovića ne važi odluka o zabrani pušenja, hrabro i bez ustručavanja puši u svom kabinetu a zašto i ne bi, pa on je "šerif ovog grada!"  

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 3 sati 18 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 3 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 27 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 1 komentar

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 3 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara