Posetioci MMF-a (foto: Đorđe Đoković)
Posetioci MMF-a (foto: Đorđe Đoković)
22.08.2016, 12:28

MMF udahnuo život Divčibarama

č: | fb:

Prvi planinski muzički festival (Mountain music festival – MMF), koji je održan u subotu na Divčibarama, okupio je blizu 1.500 posetilaca. Posle nekoliko godina, zamrle i na veštačkom disanju, Divčibare su oživele, pokazujući da jesu male i neugledne, ali da uz malo doterivanja i pažnje mogu biti privlačne.

Organizatori zadovoljni i poručuju da će sledeće godine biti još bolje, gosti oduševljeni s nestrpljenjem očekuju drugi festoval, a iz Grada obećavaju da će ovaj festival, sa više novca, podržati sledeće godine.

 

Posetioci MMF-a

Posetioci MMF-a (Foto: Đorđe Đoković)

Posetioci su saglasni da ovakav festival treba Divčibarama, ali, kako rekoše i njima. Jedinstveni su u oceni da je u kampu „Breza“ od podneva do ponoći vladao pozitivan duh i dobra atmosfera, a raduje to što „ovaj festival, kao većina manjih, nije bio vašar“. Pohvale za izbor muzke, posebno što su promovisane valjevske grupe, za raznolike sadržaje prilagođene svim uzrastima... Jednom rečju, kažu posetioci, „uživali smo, družili se i, na poseban i neobičan način, uživali u Divčibarama“.

Upravo je to i bio cilj organizatora Udruženja građana Divčibare, da se na jednom mestu nađu mladi i stari od tri do 103 godine, da kroz druženje, zabavi u druge aktivnosti otkriju i uživaju u lepotama prirode. Valjevski advokat Luka Aćimović, koji je na MMF-u bio sa ćerkama i unucima, oduševljen festivalom i uz pohvale organizatorima, je rekao - „Danas je nastavljena 1989. godina“.

Mnogi žale što i vreme nije bilo „pozitivno“, pa bi zadovoljstvo bilo kompletno.

Jedan od organizatora Andrija Marjanović veruje da bi posetilaca bilo i više da je vreme bilo bolje. Pored Valjevaca, na prvom MMF-u bili su gosti iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Čačka, Lazarevca.

Organizatori su zadovoljni dobro urađenim poslom, ali su svesni i propusta, kojih sledeće godine sigurno neće biti. Marjanović kaže da pripreme za drugi festival počinju odmah i dodaje „moramo malo više poraditi na pomoći sponzora“.

Ove godine sponzori su izostali, verovatno nisu videli svoj interes u organizaciji ovakvog festivala, dok je iz gradske kase, kroz projektno finansiranje, za Planinski muzički festival izdvojeno 60.000 dinara. Marjanović objašnjava da je finansijska pomoć neophodna kako bi sledeće godine gostovalo više poznatih muzičara, a i zbog varijante da festival traje dva dana.

„Naš cilj je da ovaj festival postane tradicionalan, za sada smo lestvicu postavili na pet godina. Razmislićemo da li će i sledeće godine trajati jedan dan, a kasnije i više dana. Nama nije velika razlika, kada je reč o organizaciji, da li traje dan ili tri. Problem je obezbediti novac za bendove, jer ako su kvalitetni, oni i koštaju. Košta i zakup bine, ozvučenje, iznajmljivanje ograde i toaleta...“, kaže Andrija Marjanović.

Darija Ranković i Andrija Marjanović

Darija Ranković i Andrija Marjanović (Foto: Kolubarske.rs)

Dodaje da datum održavanja MMF-a sigirno neće menjati, biće to 20. avgust, a što se tiče lokacije, „bilo bi dobro da to bude u autokampu „Breza“, ukoliko dobiju saglasnost Grada.

Autokamp „Breza“ je u vlasništvu Grada, ali je napušten i zakorovljen već više godina. Vredni volonteri i organizatori festivala, koji su uz pomoć “Vidraka“ sredili ovaj kamp, pokazali su da ovo lepo mesto u srcu Divčibara ne treba da bude napušteno i zapušteno. Andrija Marjanović kaže da je uspeh festivala i u tome što je sređen autokamp „Breza“ i što je „oživljen taj prostor, za koji mnogi nisu znali ni da postoji, niti koliku i kakvu površinu zauzima“.

Autokamp Breza

Autokamp Breza (Foto: Kolubarske.rs)

Iz gradske kase projekat Planinskog muzičkog festivala je podržan sa 60.000 dinara, dok je drugi projekat Međunarodni volonterski kamp sufinansiran sa 100.000 dinara. Nedovoljno za ozbiljniju organizaciju bilo čega. Andrija Marjanović kaže da organizacija festivala nije bila zasnovana na novcu iz gradske kase, to je samo manja finansijska pomoć, ali očekuje da će sledeći festival Grad sufinansirati sa više novca.  

„Očekujemo da nas Grad ne koči, ozbiljniju finansijsku pomoć. ali i pomoć u traženju sponzora. Kada zakucamo na vrata sponzora i kažemo da nas podržava Grad i Ministarstvo, onda to ima težinu i ozbiljnost“, kaže naš sagovornik.

Deo ekipe MMF, dan posle

Deo ekipe MMF, dan posle (Foto: Kolubarske.rs)

Volonteri Međunarodnog kampa, dan posle

Volonteri Međunarodnog kampa, dan posle (Foto: Kolubarske.rs)

Organizaciju Planinskog muzičkog festivala, pored mladih okupljenih oko Udruženja građana Divčibare, brojnih volontera, među kojima su bili mladi iz Francuske, Španije i Italije, članova Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“, pomogli su i ugostitelji sa Divčibara i nekoliko valjevskih firmi.

Sve pohvale za organizatore, volontere i posetioce. Vidimo se i sledeće godine, najčešća je poruka na društvenim mrežama.

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić, koji je posetio MMF, pa čak bio i aktivan u nekim igrama, (kažu i uspešan), uz pohvale organizatorima obećao je da će sledeće godine iz gradske kase biti izdvojeno više novca.

„Ovaj festival je dokaz da ne mora da bude 100.000 posetilaca da bi se reklo da je festival uspešan. Ovde je prisutna pozitivna energija, vrhunski mladi ljudi, raznovrsne aktivnosti, od naučnih predavanja i misaonih igara, crtanja, joge, pravljenja osmatračnice za ptice, avantura parka, do dobre svirke. Vidi se da su organizatori, a to su mladi od dvadeset do trideset godina, uložili veliku energiju i znanje, i to je dalo rezultat“, kaže Jeremić uz pohvale mladim ljudima koji su autokamp “Brezu“ uredili tako „da ne može da se prepozna“.

 

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Jeremić kaže da će se Grad sledeće godine, kroz strategiju razvoja kulture i turizma koja će se razlikovati od dosadašnje, opredeliti za nekoliko festivala i manifestacija koji će biti finansirani iz gradske kase. „Grad neće više podržavati iste manifestacije različitih organizatora i one festivale koje niko ne posećuje i koji nemaju nikakav efekat“, poručuje Jeremić.

 

Zamenik gradonačelnika je najavio da će u okviru strategije razvoja kulture i turizma formirati nekoliko radnih grupa koje će se baviti konkretnim temama i oblastima.

„Već je formirana radna grupa koja će se baviti Divčibarama, uskoro će biti formirana i grupa za Petnicu, Tešnjar, Gradac... za sve one delove grada koji imaju kulturni i turistički značaj. Zadatak tih radnih grupa je da identifikuju probleme, predlože rešenje i sačine planove“, objašnjava zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 21 sati 18 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 21 sati 19 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara