Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
29.08.2016, 07:05

Novi skener stiže u bolnicu do kraja novembra

č: | fb:

Ministarstvo zdravlja odobrilo je Opštoj bolnici 45 miliona dinara za kupovinu novog skenera, koji će Opšta bolnica dobiti krajem novembra ili početkom decembra. Postojeći skener, koji od kraja 2014. godine radi u havarijskom režimu, više nije u funkciji, a njegova popravka se neisplati.

 

Direktor Opšte bolnice dr Dobrivoje Grujičić navodi da bi popravkom postojećeg skenera i dalje imali nepouzdan i tehnološki prevaziđen uređaj, dok će nabavkom novog bolnica dobiti savremeniji i bolji 64-slajsni skener.

Skener

Skener (Foto: Dejan Davidović)

"Krajem marta, prilikom otvranja zdravstvene ambulante u Divcima ministar zdravlja Zlatibor Lončar je obećao da će Valjevska bolnica dobiti novi skener i to obećanje je ispunio. Dobili smo obaveštenje 3. juna da je Ministartsvo zdravlja odbrilo 45 miliona dinara za nabavku novog skenera. Po dobijanju te odluke objavili smo javnu nabavku i početkom septembra biće otvranje tenderske dokumntacije. Ukoliko se niko od punuđača ne bude žalio, nakon potpisivanja ugovora sa izabranim ponuđačem, okvirni rok za isporuku skenera je dva i po do tri meseca, tako da očekujemo da Valjevska bolnica dobije novi skener krajem novembra ili u decembru", kaže direktor.

Prema njegovim rečima, nabavka novog skenera predstavlja dugoročno rešenje u periodu od 10 do 15 godina "imaćemo kontinuitet CT dijagnostike i smanjićemo pritisak na magnetnu rezonancu".

 

Na skeneru, koji više ne može da se koristi, za 11 godina je obavljeno oko 100.000 pregleda, odnosno 15 miliona CT slika, na njemu je sanirano nekoliko kvarova, a od kraja 2014. je radio u havarijskom režimu. 

"Problem je bio sa inicijalizacijom aparata prilikom njegovog uključenja, sa rekonstrukcijom slike i akvizicijom CT podataka na detektorskom sistemu za čiju je popravku prema procenama bilo potrebno 12 miliona dinara. Pored toga, u novembru 2013. godine zamenili smo jednu cev koja je koštala deset miliona i uz još neke sitnije popravke za skener je izdvojeno oko 24 miliona dinara. Da smo sve navedeno popravili, postojala je mogućnost da se ponovo pokvari cev za šta bi bilo potrebno još deset miliona dinara, i tako se  dolazi do cifre od oko 34 miliona dinara samo za popravku. Ako se zna da je za novi skener potrebno 45 miliona dinara onda bi praktično samo popravka koštala dve trećine novog skenera'', objašnjava dr Grujičić.

 

Dobrivoje Grujičić

Dobrivoje Grujičić (Foto: Đorđe Đoković)

Ministarstvo je Opštoj bolnici polovinom marta odobrilo četiri miliona dinara za nabavku dve operacione lampe, a u aprilu 12,5 miliona dinara za popravku flet panel detektora u angio sali.

 

Trenutno nije u funkciji ni rendgen aparat za skopije i grafije na Odeljenju radiologije. Na ovom aparatu su u kvaru ploča i jedna rendgen cev, za čiju je popravku Ministarstvo zdravlja odobrilo 3,3 miliona dinara.

"Objavili smo javnu nabavku i početkom septembra ovaj aprat će biti u funkciji. Moram da napomenem da su u bolnici svi rendgen aparati stari. Ovaj koji je u kvaru nabavljen je 2005. godine, aparat u Urgentnom centru je star 13 godina. Upotreba rendgen aparata, koji se nalazi u Hirurškom bloku, je zabranjena s obzirom na to da je on proizveden još 1986. godine. U funkciji je drugi rendgen koji se nalazi na Radiologiji i pokretni rendgen aparat u operacionim salama", rekao je direktor Opšte bolnice dr Dobrivoje Grujičić.

Dodaje da će se uprava Opšte bolnice u narednom periodu zalagati da preko donacija ili uz pomoć Ministarstva zdravlja nabavi novi rendgen aparat. 

 

Od početka ove godine Ministarstvo zdravlja je Opštoj bolnici u Valjevu za popravku postojećih aparata i nabavku skenera odobrilo 66,2 miliona dinara.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 13 sati 12 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 15 sati 49 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara