IS Petnica (foto: Đorđe Đoković)
IS Petnica (foto: Đorđe Đoković)
08.09.2016, 13:31

„Petnica je oaza za naučni i obrazovni rad”

č: | fb:

Istraživačka stanica Petnica ovoga leta imala je priliku da ugosti preko 100 stranaca sa svih kontinenata. Grupa francuskih studenata je po peti put svoju školsku godinu započela je u Petnici, dok su pojedini bili učesnici letnjih studentskih škola, a neki su bili na praksi.

Istraživačka stanica Petnica ove godine je organizovala tri letnje studentske škole – Letnju studentsku školu nauke, Školu mašinskog učenja i Školu astrofizike i opšte teorije relativnosti. Ove škole su okupile učesnika iz svih delova Evrope i sveta. Petnica je nakon obnavljanja naučne opreme, pre četiri godine započela praksu organizovanja obrazovnih programa za studente osnovnih i poslediplomskih studija, uvek u saradnji sa fakultetima i naučnim institutima.

 

„Petnički letnji institu postoji već četiri godine i vrlo rado sam prihvatio da dođem i da budem predavač u okviru teme o Ajnštajnovoj opštoj teoriji relativnosti. Ova studentska škola vrlo je ugledna u evropskim okvirima i ja sam odlučio da ovog leta vreme provedem u Istraživačkoj stanici. Međutim, tek kada sam stigao ovde sledilo je iznenađenje. Odlična atmosfera, mladi ljudi koji diskutuju o različitim naukama, oprema, odlični predavači. Ovako nešto mora da se napravi još negde u Evropi”,  kaže Guido Amiko koji radi u poznatom naučnom centru za fiziku CERN u Ženevi.

 

Istraživačka stanica Petnica

Istraživačka stanica Petnica (Foto: Nikola Božić)

Pored učešća u letnjim školama desetak stranih studenata je u Petnici ovog leta boravilo na praksi preko međunarodnih studentskih asocijacija. Ideja je da studenti iz celog sveta u nekoj drugoj zemlji mogu da izaberu instituciju u kojoj žele da steknu dodatno znanje i iskustvo preko leta.

Karlos Eduardo je za vreme trajanja Olimpijskih igara u svojoj zemlji Brazilu, odlučio da boravi u Istraživačkoj stanici Petnica na letnjoj praksi. Tokom šest nedelja boravka Karlos je svakodnevno radio u petničkim laboratorijama za biologiju i hemiju.

„Za Petnicu sam čuo preko nekoliko međunarodnih internet sajtova koji govore o uspešnim naučnim i obrazovnim institucijama širom sveta. Iako daleko od Brazila odlučio sam da baš ovu instituciju izaberem za svoju letnju praksu. Imao sam sreće da budem dobro plasiran na listi da sam mogao da dobijem učešće na letnjoj praksi baš ovde. Iskren da budem, koliko god dobri tekstovi o Petnici bili, i preporuke, tek kada sam došao bio sam potpuno oduševljen. Šest nedelja je proletelo, a ja sam naučio mnogo i upoznao zanimljive ljude iz Srbije, ali i celog sveta”, kaže Karlos Eduardo, student master studija zaštite životne sredine u Brazilu.

 

Početkom septembra iz Petnice je otišla i peta generacija studenata druge godine osnovnih studija Univerziteta Pariz Dekart. Ove godine 28 studenata i 10 asistenata i profesora je radeći sa timom petničkih stručnjaka prošlo intenzivni kurs laboratorijskog rada iz biologje i hemije.

„Meni je ovo četvrti put da dolazim u Petnicu. Prvo sam dolazio kao student, a sada dolazim kao asistent sadašnjim studentima. Petnica je odlična oaza za naučni i obrazovni rad. Zato mi iz Pariza već pet puta dolazimo ovde kako bismo započeli drugu godinu sa studentima biologije i hemije. Uslovi su odlični, kao i atmosfera za rad. A ovo je lepa prilika i da upoznamo Srbiju”, prenosi svoje utiske Žulien Barer, asistent na programima Univerziteta Pariz Dekart iz Francuske.

Istraživačka stanica Petnica je evropska prestižna instirucija koja se bavi razvojem naučne kulture i pismenosti, i naučnim obrazovanjem. Njene aktivnosti su najvećim delom usmerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 21 sati 34 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara