Majkl Devenport i Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Majkl Devenport i Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
16.09.2016, 06:59

Gradonačelnik obavestio ambasadora: "Mi smo navikli dobro da živimo"

č: | fb:

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport i ambasadori Belgije, Bugarske, Danske, Hrvatske, Kipra i Slovačke, kao i predstavnici ambasada Češke i Nemačke posetili su juče Valjevo.

 

Gosti su prvo održali sastanak sa gradonačelnikom i predstavnicima Gradske uprave i taj deo posete je bio zatvoren za javnost, bilo je dozvoljeno snimanje početka sastanka, ili, kako je naznačeno u pozivu, "samo pokrivanje".

 

Potom je u skupštinskoj sali održana prezentacija dosadašnjeg programa pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji. Nakon toga gosti su sa gradskim rukovodstvom obišli neregulisani deo korita Kolubare, u blizini kompanije Austroterm, i posetili Medicinsku školu, koja je obnovljena sredstvima iz Fonda solidarnosti EU.

 

Ambasadori u Valjevu

Ambasadori u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Na pitanje Kolubarskih.rs koja je poruka i zaključak sa zajedničkog sastanka rukovodstva Valjeva sa šefom Delegacije Evropske unije i predstavnicima osam evropskih zemalja, sekretar kabineta gradonačelnika Valjeva Borko Aleksić nije želeo da odgovori, rekavši kratko da "sve što javnsot treba da zna, gradonačelnik je rekao u obraćanju medijima". Nakon toga, usledio je odgovor šefice PR službe Grada Marijane Jevtić, koja je rekla da je na "sastanku gradskog rukovodstva sa šefom Delegacije Evropske unije i predstavnicima sedam evropskih zemalja, bila privredna, turistička i kulturna prezentacija grada".

 

Međutim iz gradonačelnikovog govora nismo baš mnogo saznali. (Izjave prenosimo u celini)

 

Nakon prezentacije programa pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji u skupštinskoj sali gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je rekao:

"Videli smo film o poplavama koje su nas zadesile u maju 2104. Malo je reči da opišemo srazmere te katastrofe koja nas je tada zadesila. Veliko hvala EU na pomoći koju su pružili Valjevu i drugim mestima u Srbiji. To je period u kojem, nakon formiranja nove srpske vlade u aprilu 2104. godine, ni vlada ni poslanici, što sam ja tada bio, nisu spavali, nego smo svi bili uključeni u otklanjanje posledica poplava, naravno sa premijerom Vučićem na čelu. Hvala vam još jednom i želim vam ugodan boravak u Valjevu“.

 

Gvozdenović se obraća novinarima

Gvozdenović se obraća novinarima (Foto: Đorđe Đoković)

Pored neregulisanog dela korita Kolubare, čiju izgradnju finansira Evropska unija, gradonačelnik je obraćajući se medijima rekao:

„Danas je veoma značajan dan, gospodin Devenport i ambasadori drugih zemalja članica EU su ovde sa nama. Ja moram da vam zahvalim na svoj pomoći koju ste nam pružili, koja nije mala i koja je vrlo značajna za nas, pre svega u otklanjanju posledica nakon onih majskih poplava 2014. i naravno da izrazim nadu u buduću saradnju sa Kancelarijom EU i sa samim gospodinom Devenportom i sa svim ostalim ambasadama članicama EU. Valjevo je grad veoma značajan u Srbiji, to je grad od 100.000 stanovnika, to je grad koji je krajem osamdesetih bio među najboljima u bivšoj Jugoslaviji po industrijskoj proizvodnji i po samom standardu života. Sada, u prolazu, sam baš rekao ambasadoru Belgije, da smo mi navikli dobro da živimo. Nadamo se da ćemo se vratiti na staze stare slave, tako da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da do toga i dođe. A, sada bih dao reč gospodnu Devenportu“.

 

Majkl Devenport, Dagmar Repčekova i Slobodan Gvozdenović

Majkl Devenport, Dagmar Repčekova i Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

Nakon obilaska Medicinske škole, koja je obnovljena sredstvima iz fondova EU, gradonačelnik se obratio medijima.

"Direktor mi je saopštio i uverio me je da sve ono što je tada obećano i što je zacrtano je i urađeno. Radujem se tome. Hvala EU na ovako velikoj i značajnoj donaciji i nadam se da ćemo nastaviti našu saradnju sa gospodinom Devenportom i sa svim ostalim organima Evropske unije", rekao je Slobodan Gvozdenović.

 

O projektima koje će EU podržati narednih godina u Srbiji i koju pomoć Valjevo može očekivati iz fondova Evropske unije, pod uslovom da ima spremne projekte, na pitanje Kolubarskih.rs odgovorio je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport .

"Što se tiče mogućnosti korišćenja IPA fondova u budućnosti, imamo zajedničke prioritete sa vladom Republike Srbije, a to su podrška reformi pravosuđa i javne uprave, obrazovnom sistemu, energetici i u okviru zaštite životne sredine, što je vrlo obimna i značajna oblast. Naravno tu je i podrška za unapređenje poljoprivrede, imamo evropski program za poljoprivredu koji bi trebalo da pomogne srpskim poljoprivrednicima koji se suočavaju sa izazovima tržišta. U svim ovim programima i projektima, lokalne samouprave imaju važnu ulogu, kao i u sprovođenju evropskih standarda i realizaciji projekata, pre svega onih koji se tiču zaštiti životne sredine", rekao je Majkl Devenport.

 

Majkl Devenport

Majkl Devenport (Foto: Đorđe Đoković)

Gradsko rukovodstvo bi, nakon ovog sastanka i susreta sa predstavnicima EU, trebalo bolje da se organizuje kako bi iskoristilo sve mogućnosti IPA fondova, a naročito u oblastima zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i poljoprivrede. Posebno zbog toga što grad već godinama ima problem sa aerozagađenjem u zimskom periodu, kao i zbog toga što je Valjevo poljoprivredni, pre svega, voćarski kraj sa razvojnom perspektivom.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 14 sati 41 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 50 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 14 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara