IS Petnica (foto: Đorđe Đoković)
IS Petnica (foto: Đorđe Đoković)
17.09.2016, 08:27

Istraživački projekti učenika valjevskih škola

č: | fb:

Ovog leta na letnjim kampovima iz različitih naučnih oblasti, koje su zastupljene u obrazovnom programu Istraživačke stanice Petnica, svoje istraživačke projekte radili su i učenici valjevskih škola. 

Uspešno završeni projekti biće prezentovani na godišnjoj Konferenciji radova polaznika krajem godine u ISP i objavljeni u zborniku Petničke sveske. 

 

Smanjenje rizika karcinoma dojke

 

Polaznik programa biomedicine, Đorđe Vasilić, maturant Poljoprivredne škole iz Valjeva, na letnjem kampu u Petnici radi projekat pod nazivom „Ispitivanje uticaja ekstrakta sladića na proliferaciju estrogen pozitivnog i estrogen negativnog karcinoma dojke.

Smatra se da zbog povećanja nivoa estrogena (ženski polni hormon) postoji rizik od pojave karcinoma dojke. Sa nastankom menopauze y organizmu opada nivo ovog hormona. U cilju otklanjanja izvesnih smetnji, koje se tom prilikom javljaju, nadomestak estrogena se vrši pomoću farmaceutskih suplemenata.

Đorđa je zanimalo kako bi prirodni preparat uticao na proliferacijz (brojnost) estrogena. Za ovo ispitivanje koristi biljkz sladić sa dva lokaliteta y Srbiji – mesto Čortanovci i planina Medvednik, pošto je poznato da sadržaj fitohemikalija varira i u kvantitativnom i u kvalitativnom sastavu, u zavisnosti od sredine, čime je u ispitivanje ukljyčen i ekološki faktor.

 

Validnost jednačine dinamičkog trenja

 

Polaznici programa astronomije, Matija Dodović, učenik II razreda Valjevske gimnazije i Luka Jevtović, učenik II razreda XIII beogradske gimnazije, na letnjem kampu su radili projekat Ispitivanje validnosti Čandrasekarove jednačine dinamičkog trenja na primeru interakcije između dve galaksije. Dinamičko trenje je fizička pojava koja se manifestuje pri prolasku masivnog tela kroz sistem velikog broja manje masivnih tela. Tom prilikom masivno telo trpi usporavanje, slično klasičnom trenju. Sredinom XX veka, Čandrasekar je postavio svoj model uticaja dinamičkog trenja. U toj formuli koristio je niz aproksimacija koje imaju nezanemarljive posledice pri interakciji galaksija.

Matija i Luka su korisili simylaciju interakcija galaksija da bi uporedili Čandrasekarove i realne vrednosti i napravili novi model uticaja dinamičkog trenja koji bi se pokazao preciznijim.

 

Šuma kroz čula

 

Ovogodišnja tema petničkog letnjeg kampa dizajna je Istraživanje šume kroz čula (vid, sluh, dodir, ukus i miris i eksperimentalna čula).

Šuma kroz miris i ukus: Boban Živanović, učenik III razreda I beogradske gimnazije, Jana Perić, maturant Tehničke škole iz Valjeva, Nikoleta Radišić, maturant Filološke gimnazije iz Beograda i Ana Stanojević, učenica II razreda gimnazije „Bora Stanković“ iz Vranja, bavili sy se istraživanjem šume pomoću čula ukysa i mirisa. Ideja im je bila da, prikazujući šumu kroz doživljaj putem čula mirisa i ukusa, ostave poruky o tome šta je šuma za čoveka kroz odnos prema pitanju slobode, od slobode izbora do različitih drugih vidova njenog doživljaja. Rezultati njihovog rada su predstavljeni kroz instalaciju u prostory gde su poredili mirise šume i grada.

 

Šuma kroz sliku: Sonja Jovanović učenica II razreda I beogradske gimnazije, Nina Krčum, maturant Smederevske gimnazije, Marija Maslać, učenica III razreda Smederevska gimnazije i Dimitrije Radoman, učenik III razreda Arhitektonske tehničke škole iz Beograda, trebalo je da šumu dožive putem čula vida, odnosno kroz sliku. Oni su se bavili preprekama koje se javljaju pri pokušaju života u šumi i da li su one mentalne ili fizičke, kao i time da li postoji želja da se prevaziđu. Realizacija njihove zamisli doživljaja šume kroz sliku uključila je izradu mini likovnih predstava i anketu sa polaznicima koji su tada bili u Stanici. Njihova ideja je prikazana kroz instalaciju u prostoru i knjigu koja je napravljena na osnovu njihovih ličnih doživljaja, kao i doživljaja drugih ljudi koje su anketirali.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 5 sati 29 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 8 sati 19 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.