Konferencija ua novinare u PU Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Konferencija ua novinare u PU Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
29.09.2016, 07:13

Narkodileri u širokom luku zaobilaze Valjevo

č: | fb:

Valjevo je bezbedan grad, a stanovnici Kolubarskog okruga, u poslednjih deset godina, najmanje su ugroženi od svih vidova kriminala, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi Valjevo.

 

Sumirajući rad policije u Kolubarskom okrugu u protekle tri godine, načelnik PU Valjevo Saša Marković ističe dobru saradnju policije i rukovodstva svih šest lokalnih samouprava što, kako je rekao, ukazuje na činjenicu da smo "vi zajedno na istom putu i da imamo isti cilj - bolji život i sigurnost građana".

 

Kao prvi cilj novog rukovodstva Policijske uprave pre tri godine, prema rečima Markovića, bio je suzbijanje svih vidova neovlašćenog držanja i prometa opojnih droga. Od početka ove godine  zaplenjeno je  osam kilograma raznih vrsta opojnih droga.

"Danas je u Valjevu najveći rizik prodavati opojnu drogu. Zato naše područje u širokom luku zaobilazi ova vrsta kriminalaca. U prvih osam meseci ove godine izvršene su 43 zaplene opojnih droga, protiv 44 lica podnete su krivične prijave, 19 osoba je uhapšeno i zadržano, a zaplenjene su i dve laboratorije. Mislim da, svih ovih godina, u suzbijanju i prometu opojnih droga postižemo nadprosečne rezultate. Najveće i sve poznate narkodilere smo sklonili sa ulce. Normalno, uvek se pojavljuju novi, stari izlaze iz zatvora, a mi ponovo i njih sklanjamo sa ulice. To je problem koji je evidentan svuda u Srbiji kao i u svetu, ali su svi naši napori usmereni ka suzbijanju te pojave", rekao je na konferenciji za novinare Saša Marković i istakao odličnu saradnju sa Višim javnim tužilaštvom u Valjevu.

 

Saša Marković

Saša Marković (Foto: Đorđe Đoković)

Prvi čovek Valjevske policije, podseća da je posle hapšenja dva inspektora krajem 2013. i početkom  2014. godine, formirana nova grupa u Odeljenju kriminalističke policije. Odgovarajući na pitanje novinare šta se dešava sa uhapšenim inspektorima Marković kaže "da se protiv njih vodi krivični postupak, dok je disciplinski postupak okončan krajem februara ove godine i oni više nisu radnici Policijske uprave".

 

Smanjen broj krivičnih dela iz oblasti opšteg kriminaliteta

 

Statistika govori da je od 19 uhapšenih ove godine sedmoro sklopilo sporazum sa Tužilaštvom i bez suđenja prihvatilo kazne od ukupno 32 godine zatvora, što, prema rečima Markovića, govori o kvalitetu dokaza koje je policija prikupila pre samog hapšenja. 

 

Pored toga uhapšena je jedna osoba osumnjičena za šest razbojništava na teritoriji Valjeva, koja je nakon sporazuma sa Tužilaštvom osuđena na devet godina zatvora. Zbog trgovine ljudima uhapšena je jedna osoba, koja se još uvek nalazi u pritvoru.

 

"U prvih osam meseci ove godine za 20 procenata zabeleženo je smanjenje prijavljenih krivičnih dela iz oblasti opšteg kriminaliteta u odnosu na isti period prošle godine. U periodu januar - avgust 2016. godine prijavljeno je 1220 krivičnih dela, a ove godine 981. Za 30 posto smanjen je broj krađa ( 2015. - 295, 2016. - 206), a teških krađa za 43 posto, za osam meseci prošle godine bilo ih je 338, a u istom periodu ove 194. Takođe, smanjen je i broj krađa automobila, prošle godine je ukradeno 19, a ove 15 vozila'', naveo je Marković.

 

Konferencija ua novinare u PU Valjevo

Konferencija ua novinare u PU Valjevo (Foto: Đorđe Đoković)

Policijska uprava Valjevo, prema rečima Markovića, nalazi se na trećem mestu u Srbiji po broju otkrivenih krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala, a od početka godine je uhapšeno sedam osoba.

"Privatizacije su obavljene proteklih godina, a za sve predmete koji nisu zastareli, a gde imamo osnova sumnje da je došlo do izvršenja krivičnog dela, podnosimo krivičnu prijavu. Trenutno radimo na nekoliko krupnih predmeta vezanih za suzbijanje privrednog kriminala. Kada dođemo do osnova sumnje tada ćemo uz konsultaciju sa Tužilaštvom podneti krivične prijave i uhapsiti ta lica'', najavljuje Marković.

 

Na današnjoj konferenciji za novinare, takođe se čulo da je od prethodnih deset godina ova ubedljivo najpovoljnija po broju evidentiranih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira. U poređenju sa prvih osam meseci 2015. godine broj takvih prekršaja ove godine je smanjen za 12 odsto ili sa 738 na 656, pri čemu je nastavljen trend koji je započet još 2007. godine.

 

Govoreći o bezbednosti u saobraćaju načelnik Policijske uprave Saša Marković je naglasio da je 2015. bila godina sa najamnjim brojem poginulih u saobraćaju u poslednjih deset godina, kada je nastradalo 12 osoba.

Ove godine je, kaže Marković, saobraćajna policija pojačala represivne mere, naročito na otkrivanju najtežih prekršaja, i najavljuje da će glavni prioritet saobraćajne policije i dalje biti zaštita dece pre svega u zonama škola.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 9 sati 36 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 12 sati 26 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.