Anri Lakaj, Kristin Moro i Slobodan Gvozdenović  (foto: Đorđe Đoković)
Anri Lakaj, Kristin Moro i Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
29.09.2016, 13:04

U Valjevu ambasadorka Francuske i delegacija ratnih veterana

č: | fb:

Ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro i francuska vojna delegacija na čelu sa admiralom Anri Lakajem, predsednikom francuske Nacionalne federacije "Andre Mažino", posetila je danas Valjevo. Ova poseta je organizovana uoči odlaska francuske delegacije ratnih vojnih veterana, učenika i profesora Valjevske gimnazije u Solun.

 

Ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro je naglasila da je saradnja Valjeva i francuske važna i značajna, pre svega u delu koji je vezan za istorijske događaje, koji povezuju dva naroda, ali je "izuzetno važna i značajna zbog saradnje sa Valjevskom gimnazijom, koja traje već nekoliko godina, a u kojoj postoje dvojezična odeljenja".

 

O saadnji dva prijateljska naroda govorio je i admiral Anri Lakaj. "Saradnja Srbije i Francuske je korisna i značajna, o čemu svedoči i to što je našu delegaciju juče primio predsednik Srbije Tomislav Nikolić", rekao je admiral Anri Lakaj, predsednik francuske Nacionalne federacije "Andre Mažino", koja čuva uspomenu na svoje pretke, borce i ranjenike iz Velikog rata.

On je poručio da ono što su naši preci započeli, mi želimo da nastavimo, a to je da učimo, putujemo i da se obrazujemo. Podsetio je na hrabrost i odvažnost srpske vojske koja je izvojevala pobedu u Prvom svetskom ratu.

 

Gosti iz Francuske u Gradskoj upravi

Gosti iz Francuske u Gradskoj upravi (Foto: Đorđe Đoković)

Uz zahvalnost što su francuski prijatelji danas u Valjevu, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je poručio da je "veoma značajno da svoju slavnu prošlost dobro naučimo i da je istaknemo onda kada je to potrebno, jer narod koji ne poznaje svoju istoriju i svoju prošlost nema svoju budućnost".

 

"Danas smo pričali o događajima iz Prvog svetskog rata, savezništvu srpske i francuske vojske, salvnoj Kolubarskoj bici, pomoći francuskih saveznika, i sad mi je admiral Lakaj rekao da su njegov otac i ujak učestvovali u Kolubarskoj bici. Zahvalni smo za sve ono što je Francuska učinila za srpske đake nakon prelaska srpske vojske preko Albanije. Zahvalni smo za njihovo školovanje, jer su mnogi od tih đaka bili istaknuiti kulturni i prosvetni radnici i uticaj te francuske škole se oseća svih ovih decenija na Beogradskom univerzitetu, a oseća se i sada", rekao je gradonačelnik.

Ambasadorka Francuske u Gimnaziji

Ambasadorka Francuske u Gimnaziji (Foto: Đorđe Đoković)

Francuska delegacija ratnih vojnih veterana, 30 učenika i profesori Valjevske gimnazije će na srpskom vojničkom groblju Zejtinlik položiti vence stradalim vojnicima u Prvom svetskom ratu, među kojima su srpski, francuski, italijanski i ruski vojnici. Učenici će sa delegacijom ratnih vojnih veterana Francuske u Solunu boraviti od petka 30. septembra do nedelje 2.oktobra. Troškove smeštaja i puta finansiraju Nacionalna federacija "Andre Mažino" sa predsednikom admiralom Lakajem i zajednica Srba u Parizu, čiji je predstavnik Petar Petrović takođe posetio Valjevo.

 

Zahvalnost francuskim prijateljima uputio je i direktor Valjevske gimnazije Vojislav Andrić. "Zahvalni smo za ovo putovanje, ali i za ono koje tek predstoji 14. januara sledeće godine gde će naši učenici učestvovati na takmičenju iz poznavanja istorije kao i na uspostavljanju saradnje sa jednom od francuskih škola u kojoj su se od 1916. do 1918. godine školovala srpska deca u Francuskoj", rekao je Andrić.

Graonačelnik Valjeva i ambasadorka Francuske

Graonačelnik Valjeva i ambasadorka Francuske (Foto: Đorđe Đoković)

Pre susreta sa rukovodstvom grada i posete Valjevskoj gimnaziji, gde je priređen program na francuskom jeziku, gosti iz Francuske posetili su rodnu kuću vojvode Živojina Mišića u Struganiku.

 

 

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 6 sati 29 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 9 sati 6 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar