Slobodan Pavlović (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Pavlović (foto: Đorđe Đoković)
30.09.2016, 06:53

Povećanje cene vode neće rešiti probleme u Vodovodu

č: | fb:

Izveštaji o poslovanju javnih preduzeća i ustanova za prošlu godinu, kao i završni budžet grada za 2015. godinu, naćiće se na današnjoj sednici Skupštine grada na kojoj će biti skoro 30 tačaka dnevnog reda.

 

Valjevske demokrate smatraju da je bespredmetno tri meseca pred kraj 2016. godine razmatrati izveštaje o poslovanju javnih preduzeća i ustanova, kao i završni budžet grada za 2015. godinu. I prethodnih godina ti izveštaji su kasnili, najčešće su razmatrani u avgustu, ali je ovo sada rekordno kašnjenje, poručuju demokrate.

 

Potpredsednik valjevskih demokrata i odbornik u Skupštini grada Slobodan Pavlović kaže da će odbornici danas razmatrati i izveštaj o poslovanju JP Vodovod, a već na sledećoj sednici izjašnjavaće se o predlogu da voda poskupi za 15 posto. On smatra da je to pokušaj da se povećanjem cene vode nadomeste gubici i reše brojni problemi koji su evidentni u poslovanju Vodovoda. Pavlović dodaje da je rešenje problema u rekonstrukciji vodovodne mreže i u smanjenju broja zaposlenih, a ne u poskupljenju.

"U izveštaju o poslovanju Vodovoda u 2015. godini piše da su gubici 54 miliona dinara, a naplata potraživanja je 49 posto. Gubici u mreži su preko 60 posto, a na to ukazuju podaci da se proizvede 10,8 miliona kubnih litara, a do krajnjih korisnika stiže i fakturiše se 4,3 miliona kubika vode", navodi Pavlović.

 

Broj zaposlenih utiče na poslovanje Vodovoda. Do 2011. godine bilo 217, danas je 234, a u pravno- ekonomskom sektoru ima čak 42 zaposlena, kaže Pavlović.

 

Odbornik DS u Skuštini grada Slobodan Pavlović ukazuje na nezakonitu odluku po kojoj je cena vode za privredu tri puta veća od one koju plaćaju građani. Objašnjava da Zakon o komunalnim delatnostima ne dozvoljava dvojne ili različite cene, ona mora biti jednaka za fizička i pravna lica.

Jedan od problema, koji utiče na poslovanje Vodovoda, jesu enormno visoki računi za električnu energiju, preko 44,5 miliona dinara, i velika dugovanja EPS-u.

 

Demokrate  traže da cena vode ostane nepromenjena, i predlažu da Vodovod na drugi način rešava svoje probleme, pre svega da smanji broj zaposlenih u režiji, da smanji gubitke u mreži i da racionalizuje poslovanje. Predlažu da se uvede i daljinski sistem za konktrolu potrošnje, koji košta 52 miliona dinara.

 

Odbornik Slobodan Pavlović ukazuje i na opasnost da će, ukoliko se poveća cena vode, biti smanjena naplata, s obzirom na to da će mnogi, od onih 49 posto koji redovno izmiruju svoje obaveze, odustati od plaćanja računa za vodu.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 10 sati 35 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 13 sati 24 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.