Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
08.10.2016, 12:10

Vlast: neophodno i sve po zakonu; opozicija: nepotrebno i vlast data jednom čoveku

č: | fb:

Među prvim poslovima novog gradskog rukovodstva je izmena Statuta grada, koji je donet u septembru 2008. godine. Prvi pokušaj promene ovog akta je propao u januaru 2013. godine, kada su takođe na vlasti bili naprednjaci i socijalisti, zbog toga što se nisu složili oko promene datuma Dana grada. Drugi pokušaj, na jučerašnjoj sednici Skupštine grada, bio je uspešniji jer je vladajuća većina usvojila predložene izmene Statuta grada uz oštro protivljenje opozicije.

 

Izmenjenim Statutom određeno je da Gradsko veće ima 11 umesto, kako je bilo do promene, devet članova. I ove, kao i pre tri, godine naprednjaci i socijalisti su predložili izmene koje se odnose na veća ovlašćenja gradonačelnika, poput da odlučuje o davanju u zakup stvari u svojini Grada, odlučuje o davanju saglasnosti za davanje u zakup nepokretnih stvari nosiocima prava korišćenja, odlučuje o pribavljanju i otuđenju prevoznih sredstava za potrebe organa Grada, odlučuje o zalaganju pokretnih stvari u svojini Grada, odlučuje o rasporedu službenih zgrada i prostorija za potrebe organa Grada.

 

Novine ove godine, u odnosu na 2013. godinu, jesu predolozi da gradonačelnik može da odlučuje o otuđenju i izdavanju u zakup gradskog građevinskog zemljišta u skladu sa zakonom i usvojenim programom, i odlučuje o zahtevu za otkup stanova u svojini Grada. Takođe, novo je i to da gradonačelnik, osim što postavlja i razrešava pomoćnike gradonačelnika, može da postavlja i razrešava i druge stručnjake za pojedine oblasti u okviru nadležnosti gradonačelnika.

 

Vlast tvrdi da će biti brža i efikasnija, opozicija smatra da je reč o dupliranju vlasti i većim troškovima

 

Vladajuća većina, naprednjaci i socijalisti, obrazlažući na sednici Skupštine grada, razloge za promenu Statuta Valjeva, objašnjava da su sve promene urađene u skladu sa zakonom i da su bile neophodne, naglašavajući da se radi o skoro istovetnom tekstu kakav je predložila i prethodna vlast, tvrde da nema dupliranja vlasti.

 

Zamenik predsednik Skupštine grada Mihalo Milutinović objašnjava da je osnovni razlog za promenu Statuta usaglašavanje sa zakonima o odbrani i javnoj svojini. Odgovarajući na primedbe opozicije kaže da su "ovlašćenja gradonačelnika apsolutno u skladu sa zakonom, a od gradonačelnika zavisi na koji način želi da radi".

Kada je reč o broju gradskih uprava, Milutinović navodi primer Užica, koji ima pet uprava, kako bi "bile pokrivene određeme oblasti", dok u Valjevu, kao i u većini gradova, "nije urađena organizacija ni po horizontali, ni po vertikali, pa nemamo, poput Beograda i Kragujevca, gradske sekretare".

Milorad Ilić i Mihailo Milutinović

Milorad Ilić i Mihailo Milutinović (Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik Skupštine grada Milorad Ilić objašnjava da se ovim promenama Statuta ne smanjuju nadležnosti Skupštine niti se duplira vlast.

"Statut se menja zbog toga što koalicija koja je dobila poverenja na izborima hoće da deo vlasti iz upravnih premesti u izvršene organe. Dakle, veću vlast dobija gradonačelnik i Gradsko veće. Time će vlast biti kvalitetnija, efikasnija i biće odgovornija lica koja su izabrana na izborima, nego oni koji su dugogodišnji činovnici i službenici Grada", kaže Ilić i naglašava da se "Skupštini ne smanjuju nikakva prava niti joj se uzimaju nadležnosti, nego dobijamo efikasniji i brži rad, s obzirom na to da će gradonačelnik moći odmah da potpiše neki ugovor ili akt, a ne da čeka odluku Skupštine grada".

 

Odbornici opozicionih DS, LDP i "Pokreta Dosta je bilo" nisu protiv menjanja onih delova Statuta koji se usaglašavaju sa zakonima, ali je sporno to što se povećava broj članova Gradskog veća i broj gradskih uprava, kao i to što se daju prevelika ovlašćenja gradonačelniku, a smanjuju nadležnosti Skupštine grada.

Duško Rakić

Duško Rakić (Foto: Đorđe Đoković)

Odbornik DS Duško Rakić podseća da je važeći Statut prošao tri vlasti ili koalicije i da se dva gradonačelnika nisu žalila na mala ovlašćenja, niti su tražila promene. Rakić smatra da povećanje broja članova Gradskog veća neće povećati i efikasnost u radu, ali će povećati troškove i dodaje da vladajuća koalicija nije navela razloge povećanja broja članova Gradskog veća. "Verovatno je to političko pitanje da se još neko politički zadovolji. Ako je to razlog treba i da kažete", poručuje vladajućoj većini Rakić.

Kada je reč o "prevelikim ovlašćenjima koja se, predloženim izmenama Statuta, daju gradonačelniku", Rakić smatra da to nije dobro ni za grad ni za gradonačelnika. "Nije dobro svu vlast skoncentrisati u rukama jednog čoveka, bez obzira ko to biio“, smatra Rakić.

 

Snežana Spajić

Snežana Spajić (Foto: Đorđe Đoković)

Odbornica Pokreta "Dosta je bilo" Snežana Spajić kaže da se, ovim izmenama Statuta kojima se povećava broj članova gradskog veća i gradonačelniku daje pravo da zapošljava stručnjake za pojedine oblasti, bez precizuranja broja stručnjaka, povećavaju troškovi. "Umesto racionalizacije javnog sektora, mi povećavamo broj zaposlenih", kaže Spajić i pita da li to što se gradonačelniku daje mogućnost da zapošljava lica stručna za pojedine oblasti, znači da su u Gradskoj upravi zaposlena nestručna lica?

 

Odbornik LDP Žarko Kovač kaže da bi Statut trebalo da bude precizniji i smatra da je broj članova Gradskog veća nebitan, ali je "bitno to da bar četiri člana budu specijalizovana i da odgovaraju za određene oblasti, ali i da imaju određenu odgovornost, kao i da se precizira koje druge stručnjake postavlja gradonačelnik". Kada je reč o davanju ovlašćenja gradonačelniku, pre svega u delu raspolaganja imovinom grada, Kovač smatra da takve odluke treba da donosi Gradsko veće na predlog gradonačelnika, a ne sam gradonačelnik.

 

Odbornici opozicije poručuju: "Nije dobro da se nadležnosti izmeštaju iz Skupštine i tu mi odbornici treba da se pobunimo i da se zapitamo koja je onda naša funkcija. Nije stvar ko je gradonačelnik, nego je problem u tome što dajemo prevelika ovlašćenja čoveku koga građani nisu birali!"

 

Odbornici

Odbornici (Foto: Đorđe Đoković)

Predložene izmene Statuta Valjeva prihvatilo je 37 odbornika vladajuće koalicije, sedam je bilo protiv, dok je jedan odbornik bio uzdržan. Među odbornicima koji su bili protiv je i jedan vladajuće koalicije.

 

Odbornici Skupštine grada na jučerašnjoj sednici, pored izmena Statuta grada, usvojili su i predlog drugog rebalansa budžeta Valjeva za 2016. godinu, po kome je budžet uvećan za 28 miliona dinara, zaključak o prihvatanju sporazuma o visini naknade za tri nezakonito smenjena direktora, odluku o poskupljenju vode za 15 posto...

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 5 sati 51 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 8 sati 27 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar