Ulica pored Arhiva (foto: Đorđe Đoković)
Ulica pored Arhiva (foto: Đorđe Đoković)
10.10.2016, 10:25

Pet ulica dobilo nazive

č: | fb:

Četiri ulice u industrijskoj zoni i krak Pop Lukine ulice prema Ulici Selimira Đorđevića dobile su nazive.

Skupština grada usvojila je predlog Komisije za dodelu naziva ulicama Valjeva da ulicama u industrijskoj zoni dodeli imena istaknutih valjevskih privrednika Dimitrija Mitrovića, Jovana Molnara, Marinka Matića, dok će jedna ulica poneti ime Stefil, nekadašnje fabrike na čijem je prostoru izgrađena industrijka zona. Takođe je odlučeno da krak ulice od Pop Lukine prema Ulici Selimira Đorđevića dobije naziv Arijus Van Tinhoven po čuvenom lekaru bolnice iz Prvog svetskog rata.

 

Predsednik Komisije za davanje naziva ulicama Milorad Radojičić je rekao da je bilo neophodno da se ulicama u industrijskoj zoni konačno dodele nazivi, pre svega zbog toga što svi vlasnici objekata treba da imaju i adrese za svoja preduzeća. Dodaje da je nepostojanje adrese otežavalo početak njihovog rada i na to su ukazivali mnogi privrednici, koji posluju u industrijskoj zoni. Radojičić objašnjava da je Komisija odlučila da jedna ulica u industrijskoj zoni dobije naziv Stefil, jer kako reče, "želeli smo da se ne zaboravi nekadašnja fabrika koja je postojala na tom prostoru".

 

Milorad Radojičić je na sednici Skupštine grada skrenuo pažnju da u Valjevu postoje mnoge bezimene ulice, što otežava život sugrađanima, ali postoje i ulice koje su promenile naziv, međutim procedura oko promene dokumenata i sva ostala papirologija nije završena do kraja. On je dodao da je Komisija napravila platformu kako bi bar počeli sa rešavanjem tih problema, međutim kočnica su nerešeni imovinsko pravni odnosi.

"U mnogim prigradskim naseljima ulice nemaju imena, i možda nekome to zvuči beznačajno, ali nije baš tako. Zamislite da živite u ulici bez naziva, zamislite da vam je odrednica gde živite, umesto adrese, ‘ispod ili iznad pruge’. Zato bih vas zamolio da pokušate da rešite imovinsko pravne odnose i da ulice i u tim delovima grda dobiju nazive", rekao je Radojičić.

 

Odbornik SPS-a Mihailo Spasić, predložio je na sednici Skupštini grada da jedna ulica dobije naziv po stradalom vojniku Stojadinu Mirkoviću. Predsednik Komisije za davanje naziva ulicama Milorad Radojičić je objasnio da se jedna ulica u MZ Popare zove Ulica Stojadina Mirkovića, ali, smatra Radojičić da treba razmisliti o nekoj većoj ulici koja bi mogla da se nazove po stradalom vojniku, koji još uvek nije proglašen za narodnog heroja”.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 2 sati 20 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...