Aleksandar Gogić (foto: Mateja Manojlović)
Aleksandar Gogić (foto: Mateja Manojlović)
11.10.2016, 08:53

Tri predavanja sa dalekog zapada

č: | fb:

Sinoć je u Valjevskoj gimnaziji održana tribina pod nazivom „Tri predavanja sa dalekog zapada“, na kojoj su tri naučnika iz Amerike, od kojih je jedan bivši valjevski gimnazijalac, držali kratke prezentacije sa temom iz svoje oblasti istraživačkog delovanja.

 

Ted Hunter, Aleksandar Gogić i Jim Hoat upoznali su valjevske gimnazijalce, ali i zainteresovane građane, sa rezultatima najnovijih i najbitnijih istraživanja koja se sprovode u Americi, i predstavlil neke od patenata koje su sami inovirali ili učestvovali u njihovom projektovanju.

 

Ted Hunter

Ted Hunter (Foto: Mateja Manojlović)

Ted Hunter pričao je na temu pravnih aspekata zaštite životne sredine i o novim pravnim sistemima zaštite životne sredine. Nakon njega, na govornicu je stupio Aleksandar Gogić, a sa njim i tema o električnim automobilima. U ovom delu večeri raspravljalo se o pogodnostima pametne vožnje i o njenom uticaju na prevenciju saobraćajnih nezgoda, a posebno o kategorijama ugroženim u saobraćaju, kao što su pešaci ili biciklisti, te o povećanju njihove bezbendosti uvođenjem inteligentnih vozila.

 

Jim Hoat, bivši direktor razvojnog tima za uvođenje elektronike u zdravstvo, pri Uviverzitetu u Vašingtonu, se bavi istraživanjem u oblasti softvera medicinske elektronske evidencije i ostvario je znatan napredak na tom polju.

Jim Hoat

Jim Hoat (Foto: Mateja Manojlović)

 

Sve tri teme odnosile su se na najnovija postignuća nauke i time približila Valjevcima zapad sa naučno – tehnološkog aspekta, nudeći, prevashodno Valjevskim gimnazijalcima, i to onima koji pretenduju da se bave naukom, pogodnosti i šanse za studiranje  razvoj naučne karijere u insotranstvu. 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 8 sati 55 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...