Paketi pomoći (foto: Đorđe Đoković)
Paketi pomoći (foto: Đorđe Đoković)
12.10.2016, 10:33

Paketi pomoći mališanima

č: | fb:

U okviru Lokalnog plana akcije za decu, za koji je iz gradskog budžeta u ovoj godini izdvojeno 2,5 miliona dinara, dodeljeni su paketi garderobe i sredstava za ličnu higijenu za 25-oro dece iz socijalno i materijalno ugroženih porodica. Predstavnici Grada i Centra za socijalni rad posetili su jednu porodicu i mališanima uručili pakete.

 

Pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić je rekao da Grad Valjevo ovaj program realizuje za decu iz najosetljivije kategorije, u skladu sa preporukama UNICEF-a, tako da je i ove godiene za kupovinu paketa iz budžeta izdvojeno 400.000 dinara. Podsetio je da je iz Lokalnog plana akcije za decu realizovana Školica plivanja za 150 đaka prvaka, ali i sedam projekata u koje su uključena deca sa invaliditetom, deca romske populacije, talentovana i kreativna deca, ali i mališani zainteresovani za planinarenje i sport.

 

"Grad Valjevo je izdvojio za sve programe iz oblasti socijalne zaštite, koji se finansiraju iz budžeta u 2016. godini oko 148 miliona dinara, što govori u prilog činjenici da je posebna pažnja posvećena deci i porodicama kojima je pomoć potrebna", rekao je Pimić.

 

Direktorka Centra za socijalni rad Katarina Vlajković kaže da je Centar za socijalni izabrao decu koja će dobiti pakete, a kriterijum je bio njihov socijalno-ekonomski status i objašnjava da "imajući u vidu da su oni evidentirani u Centru, radnik koji vodi predmet zna celu situaciju u kojoj se nalazi porodica".

"Trenutno na evidenciji Centra ima između 500-600 dece koja su korisnici novčane socijalne pomoći. Među njima smo izabrali 25 mališana koji su u najtežoj situaciji. To je veliki broj i zajedno sa Gradom, trebalo bi da se angažuje šira lokalna zajednica kako bi ovoj deci pomogli“, rekla je Vlajković.

 

Predstavnici Grada i Centra za socijalni rad  posetili su samohranu majku Jovanku Stančić koja ima petoro dece, uzrasta od 12 meseci do 11 godina. Deca sa majkom žive u trošnoj, neuslovnoj kući koja nije njihovo vlasništvo. Jovanka je korisnik novčane socijalne pomoći, pored toga povremeno ostvaruje i jednokratnu pomoć, a preko Centra za socijalni rad ima i subvencije. Za njenu i druge porodice koje su u sličnoj situaciji, neophodna je i pomoć šire lokalne zajednice.

 

Pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić je poručio da će gradsko rukovodstvo u narednom periodu preduzeti dodatne mere podrške i pomoći deci i porodicama koje se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji, saopšteno je iz Gradske uprave.

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan 5 sati

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...