Slobodan Gvozdenović (foto: Kolubarske,rs)
Slobodan Gvozdenović (foto: Kolubarske,rs)
14.10.2016, 07:08

Gradonačelnik ne zna u čemu se ogleda njegova nova politika i tvrdi da ne uvodi paralelnu vlast

č: | fb:

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović tvrdi da ne uvodi paralelnu vlast, plan za naredna tri meseca je razgovor sa Razvojnom agencijom  i ne zna u čemu se ogleda njegova nova politika. Kaže da je 100 dana nove vlasti bilo u skladu sa zakonskim propisima, ali nije siguran da će Gradska direkcija biti ukinuta kako to nalaže zakon..., neki su od odgovora u drugom delu intervjua sa gradonačelnikom Slobodanom Gvozdenovićem o prvih 100 dana nove vlasti.

 

Gradonačelnik kao da potpuno ignoriše činjenicu da je Gradska uprava deo gradske vlasti i pokušava, pre svega, preko pomoćnika i članova Gradskog veća da stvori paralelnu strukturu vlasti. Stiče se utisak da se gradonačelnik okružio lojalnim, partijskim, ljudima, kojima je dao veća ovlašćenja nego što im zakonom pripadaju, a istovremeno smanjuje prava zamenika gradonačelnika, dok je potpuno isključio iz rada i odlučivanja Gradsku upravu. Na taj način se lišava stručnog angažovaja gradske administracije i te poslove poverava pomoćncima i članovima Gradskog veća. Ovaj moj utisak o funkcionisanju nove vlasti u prvih 100 dana, gradonačelnik nije hteo da komentariše, ali ni da demantuje.

 

Kolubarske.rs: Utisak je da pravite paralelan sistem vlasti i da pokušavate da od članova Gradskog veća, napravite ministre ili gradske sekretare. Pomoćnicima dajete veća ovlašćenja od onih koja im zakonom pripadaju, a istovremeno su iz rada isključeni načelnici uprava i odeljenja.

Gvozdenović: Ja utiske nikada ne komentarišem. Pa ću tako i ovaj put izbeći komentar bilo čijeg utiska, pa i mog ili Vašeg ili bilo čijeg. Ono što je bitno jeste da i Gradska uprava i Gradsko veće i Skupština funkcionišu u okviru zakona i onih zakonskih procedura koje su propisane. Jako je bitno za grad da smo imali posete gospodina Devenporta, ministra Šarčevića, francuske ambasadorke, gde su takve posete, na neki način prezentovale Valjevo u onom svetlu u kojem ova gradska vlada želi da bude prezentovana.

Kolubarske.rs: Pošto ne komentarišete utiske, onda ću utisak pretvoriti u pitanje. Da li su Vaši pomoćnici i članovi Gradskog veća dobili veću ulogu i veće nadležnosti nego što im po zakonu pripadaju?

Gvozdenović: Oni su dobili one nadležnosti koje zakon propisuje.

Kolubarske.rs: A to su? Koje nadležnosti su zakonom propisane za pomoćnike gradonačelnika?

Gvozdenović: Definisane su u njihovim ugovorima i možete ih pogledati. U onim zakonskim pozitivnim odredbama na koji način su se ugovori napravili. Imaju ovlašćenja isključivo u okviru zakona.

Kolubarske.rs: Prvi posao Vaših pomoćnika Pimića i Simića (SNS; prim.aut.) bio je kontrola dokumenata, ugovora i računa i svega onoga što je radila prethodna vlast, tačnije socijalisti koji su danas vaši koalicioni partmeri. Šta su otkrili nakon dvomesečne kontrole?

Gvozdenović: Pomoćnici gradonačelnika su svojim ugovorom o angažovanju dobili tačne zadatke koje im zakon propisuje i ugovor koji sam ja potpisao.  

Kolubarske.rs: Odsek za informisanje nas redovno informiše o aktivnostima i radu gradonačelnika, zamenika i pomoćnika i na osnovu tih zvaničnih informacija zaključujem da načelnici uprava i odeljenja nisu aktivni, kao ni Vaš treći pomoćnik Stanko Terzić (SPS; prim.aut.). Zbog čega oni nisu uključeni u rad Gradske uprave?

Gvozdenović: Uključeni su onoliko koliko je to potrebno i ja nemam neke preterane primedbe na rad ni Gradske uprave ni trećeg pomoćnika.

Kolubarske.rs: To što Odsek za informisanje ne obaveštava javnost o radu trećeg pomoćnika, koji je socijalista, i načelnika Gradske uprave, takođe SPS, da li to znači  da su njihova zakonom propisana ovlašćenja mala, da li to znači da ste ih Vi isključili iz posla ili, pak da nisu imali neke aktivnosti o kojima bi javnost trebalo da bude informisana?

Gvozdenović: Ne razumem Vaše pitanje. Hoćete li da ponovite?

Nakon ponovljenog pitanja, sledi odgovor.

Gvozdenović: Odsek za informisanje radi u skladu sa zakonom i obaveštava javnost, ono što je omogućeno pozitivnim zakonskim propisima, a sva obaveštenja o radu svojih pomoćnika lično dobijem.

Kolubarske.rs: Kada ste i koji zadatak poslednji put dali načelnicima Gradske uprave, načelnicima odeljenja ili nekoj stručnoj službi u Gradskoj upravi?

Gvozdenović: Svaki zadatak je u skladu sa zakonom i njihovom radnom obavezom.

Kolubarske.rs: Da li članove Gradskog veća pokušavate da promovišete u gradske sekretare i tako im date veća ovlašćenja, koja im po zakonu ne pripadaju?

Gvozdenović: Članovi Gradskog veća su članovi Gradskog veća, ne razumem pitanje.

Kolubarske.rs: Na prijemu koji ste organizovali za mladog pesnika kome ste pomogli da objavi zbirku pesama, člana Gradskog veća Dejana Bogojevića predstavili ste kao gradskog sekretara zaduženog za kulturu. Na moje pitanje, koje sam Vam na Vaš zahtev poslala mejlom, od kada i po kom zakonu u Gradskoj upravi postoje gradski sekretari, odgovorili ste mi da ste "Bogojevića tako predstavili jer ste hteli da istaknete značaj njegove funkcije". Ali mi niste odgovorili po kom osnovu je postavljen za gradskog sekratara, kao ni na pitanje da li to znači da funkcije ostalih članova Gradskog veća nisu značajne?

Gradonačelnik: Ne. To znači da je Dejan Bogojević bio prisutan na toj konferenciji za novinare i da je jedini on bio od članova Gradskog veća.

Tabla za pisanje i prezentacije u kabinetu gradonačelnika

Tabla za pisanje i prezentacije u kabinetu gradonačelnika (Foto: Kolubarske.rs)

Kolubarske.rs: Izmenama i dopunama Zakona o budžetu, Gradska direkcija do 1. decembra ove godine treba da bude ugašena, s obzirom na to da neće moći da se finansira iz budžeta. Te izmene su donete još u decembru prošle godine, a do danas nije ništa urađeno, a već je vreme za pripremu budžeta za sledeću godinu. Dokle ste stigli sa poslovima oko ukidanja Direkcije i da li ćete ispuniti zakonsku obavezu da se do 1. decembra Direkcija "skine" sa budžeta?

Gvozdenović: Najpre ćemo videti zaključak komisije koja je formirana i Vi ste obavešteni o tome da komisija ima zadatak da sagleda na koji način i kako će Direkcija dalje funkcionisati i na koji način ćemo ispoštovati sve zakonske odredbe koje su pred nama.

Kolubarske.rs: Kažete da komisija treba da sagleda na koji način će Direkcija dalje funkcionisati. Ali, zakonom se ne određuje dalje funkcionisanje Direkcije, nego se ukida kao indirektni korisnik budžeta. Dakle, moje pitanje je da li ćete ispoštovati Zakon o budžetskom sistemu i ukinuti Direkciju koja ne može više biti finansirana iz budžeta?

Gvozdenović: Pa, malo mi je nejasno Vaše pitanje. Komisija je sastavljena od diplomiranih pravnika i oni treba da sagledaju sve ono što zakon propisuje i sve što nam Država nalaže naravno da ćemo primeniti i onako kako to zakon određuje.


Kolubarske.rs: Za ovih sto dana bilo je ekscesnih situacija. Službenik Gradske uprave, (član jedne partije koja je na listi SNS; prim.aut.) je krajem jula u vreme radnog vremena, ispred gradske kuće, ošamario romskog dečaka i tim slučajem se još uvek bavi policija. Mene interesuje da li ste Vi kao gradonačelnik pokrenuli disciplinski postupak protiv službenika Gradske uprave, nezavisno od policije?

Gvozdenović: Sačekaćemo da nadležni državni organi najpre urade svoj posao i da taj predmet, odnosno da taj incident bude kvalifikovan kao prekršaj ili kao kazneno delo, pa ćemo onda i mi preduzeti one mere koje su u skladu sa zakonom.

Kolubarske.rs: Da li je tačno da je načelnik Gradske uprave hteo da pokrene disciplinski postupak, ali ste Vi to stopirali?

Gvozdenović: Kažem Vam, sačekaćemo da nadležni državni organi urade svoj posao.

Kolubarske.rs: Bila je još jedna ekscesna situacija, a to je ona kada deca iz Dnevnog boravka za osobe sa smetnjama u razvoju nisu imala prevoz jer je vozač bio angažovan da vozi dva pomoćnika na slavu u Koceljevu. Vaš pomoćnik Miroslav Pimić se oglasio pokušavajući da demantuje pisanje medija i tada je saopštio javnosti da je on pokrenuo disciplinski postupak "protiv odgovornih lica u Gradskoj upravi čijom je nemarnošću došlo do ovog nemilog događaja". Po kom osnovu je pomoćnik pokrenuo disciplinski postupak i da li je to u skladu sa njegovim zakonskim ovlašćenjima?

Gvozdenović: Pitajte mog pomoćnika.

Kolubarske.rs: Pitala sam Vašeg pomoćnika, ali mi još uvek nije odgovorio. Da li ste Vi pitali Vašeg pomoćnika da li je pokrenuo disciplinski postupak protiv odgovornih lica u Gradskoj upravi, kao što je to javno saopštio?

Gvozdenović: Pa znate šta, ja sad ne mogu tačno da se setim jer to je bilo pre dva meseca. Koliko ja znam nikakav disciplinski postupak nije pokrenut, pomoćnik mi se žalio na neke radnike Gradske uprave za koje smatra da su odgovorni što je do takvog propusta došlo i uputio je meni jedan dopis, ja sam taj dopis pročitao i za sada nikakav disciplinski postupak se ne vodi.


Kolubarske.rs: Odnos sa medijima. Obećali ste transparentnost u radu, obećali ste redovne konferencije, direktnu komunikaciju sa novinarima bez posrednika. Ovo je drugi put da razgovaramo, nekoliko puta ste odbili razgovor uz preporuku da Vam sva pitanje pošaljem mejlom, što sam ja i činila, ali mi vi niste odgovorili. Da li je to ta transparentnost u radu i "bolja saradnja sa novinarima" koju ste obećali kada ste postali gradonačelnik? Ili je bolja saradnja Vaša izjava da ćete razgovarati samo sa diplomiranim novinarima?

Gvozdenović: Zadovoljan sam odnosom sa medijima, posebno sa ključnim medijima u gradu, pre svega mislim na elektronske medije, televizije koje su gradske i regionalne. Tako da nemam primedbe na odnos sa medijima.

Kolubarske.rs: Šta podrazumevate pod ključni mediji ili šta po Vašem mišljenju neki mediji kvalifikuje da bude ključni?

Gvozdenović: To je stvar moje procene koji su mediji ključni u gradu, tako da ne bih sada ulazio u neka svoja privatna razmišljanja.

Kolubarske.rs: Da li je tačno da ste tražili u Gradskoj upravi da se raskinu ugovori sa pojedinim medjima koji se projektno sufinansiraju i to u skladu sa zakonom? Tražeći te ugovore ste poručili –"nema tog ugovora koji se ne može raskinuti".

Gvozdenović: Pa ne znam kakvo je to pitanje? Hoćete li da ga ponovite?

Kolubarske.rs: Razumem da kupujete vreme, zato ću pitanje polako ponoviti.

Nakon ponovljenog pitanja -  da li je tačno da ste tražili u Gradskoj upravi da se raskinu ugovori sa pojedinim medjima, usledio je odgovor.

Gvozdenović: Ne nije tačno!

Kolubarske.rs: A da li je tačno da ste se u Gradskoj upravi raspitivali kako i sa koliko novca se finansiraju neki mediji?

Gvozdenović: Da li sam se ja raspitivao? Pa ja se nikada ne raspitujem, ja se informišem i kao što sam sve u životu dobro radio, tako se i dobro informišem kada je u pitanju projektno finansiranje za medije. I informisao sam se, a zaključak još nisam izveo, još uvek sagledavam.

Kolubarske.rs: Da li je tačno da ste kontrolisali i ugovore javnih preduzeća koje imaju sa medijima i da ste tražili od direktora javnih preduzeća da raskinu ugovore sa pojedinim ili da "dobro razmisle sledeće godine kojim medijima će davati pare". I da pojasnim, medijima niko ne daje pare, javna preduzeća plaćaju uslugu, tačnije preko medija saopštavaju građanima informaciju ili ih obaveštavaju.

Gvozdenović: Tačno je. Pogledao sam ugovore javnih preduzeća sa pojedimim medijima.

Kolubarske.rs: Po Vašem mišljenju koju ulogu treba da imaju mediji u ovom gradu?

Gvozdenović: Onu koja im je zakonom definisana.

Kolubarske.rs: To se podrazumeva da mediji imaju ulogu koja im je zakonom definisana, drugačije nije ni moguće. Ali, kako Vi kao gradonačelnik vidite ulogu medija?

Gvozdenović: Onu koju im zakon propisuje.

Kolubarske.rs: Vaša izjava da ćete razgovarati samo sa diplomiranim novinarima je uvredljiva i diskriminatorna. Da li ste se pokajali zbog toga što ste rekli?

Gvozdenović: Nisam još razmišljao o tome, verujte mi.


Kolubarske.rs: Dok ste bili u opoziciji, ali i u predizbornoj kampanji, poručivali ste biračima da ćete uhapsiti "dva najveća kriminalca" Zorana Jakovljevića (bivšeg gradonačelnika; prim.aut.) i Teodosija Krstića(direktora GP Ingrap-omni; prim.aut.), koji su "oštetili budžet grada za deset miliona dinara prilikom rekonstrukcije Karađorđeve ulice". Sada, kada su Vam kao gradonačelniku dostupni svi ugovori i sva dokumenta u vezi Karađorđeve, da li ste se interesovali kako je potrošeno deset miliona dinara?

Gvozdenović: Nije moj posao da se interesujem šta se desilo sa Karađorđevom. To je posao nadležnih državnih organa.

Kolubarske.rs: Da li je bio Vaš posao da mesecima i godinama na svakoj konferemnciji za novinare i za skupštinskom govornicom, dakle javno, prozivate Jakovljevića i Krstića da su kriminalci, koje treba hapsiti?

Gvozdenović: Kako mislite prozivao? Kažem da nikada ne komentarišem ono što nije u nadležnosti rada gradonačelnika. Postoje nadležni državni organi koji se bave onim stvarima koje nisu zakonito urađene.


Kolubarske.rs: U rebalansu budžeta je trebalo da se ogleda politika nove vlasti. U čemu se ogleda Vaša nova politika kroz oba rebalansa budžeta?

Gvozdenović: Pa znate šta, ja ne mogu sad da Vam odgovorim na pitanje u čemu je ta moja nova politka. O tome sude građani, je l' tako, kada dođu izbori, to je dan kada narod sudi vlastima. Prema tome, ta nova politika treba da se ogleda onog momenta kada izađemo na izbore.

Kolubarske.rs: Da li imate plan šta ćete uraditi naredna tri meseca?

Gvozdenović: Imam plan i videćete šta ću uraditi kada prođu ta tri meseca.

Kolubarske.rs: Da li taj odgovor znači da nećete da nam otkrijete šta planirate naredna tri meseca ili nemate plan?

Gvozdenović: Već sam Vam rekao da je glavni plan razgovor sa Razvojnom agencijom!

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 2 sati 50 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 2 sati 51 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 2 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 2 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...