Profesori VIPOS-a (foto: Predrag Vujanac)
Profesori VIPOS-a (foto: Predrag Vujanac)
17.10.2016, 12:21

VIPOS, sa partnerima, spreman za realizaciju projekta

č: | fb:

Visoka poslovna škola strukovnih studija (VIPOS), kao koordinator, i NVO Centar za održiv lokalni i regionalni razvoj Šušeoka, kao kreator inicijative, pokreću projekat pod nazivom "Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji", rečeno je na konferenciji za novinare.

 

Ovaj projekat sprovodi konzorcijum partnera NIRAS (Poljska, Danska), FAOW (Poljska) i Partner Solutions (Srbija), a finansiraće ga Švajcarska agencija za razvoj i saradnju sa 1,62 miliona švajcarskih franaka.

 

Projektu, koji je planiran da se realizuje na području Sremskog, Mačvanskog, Šumadijskog i Kolubarskog okruga, prethodi inicijativa i sklapanje partnerstva u konceptu koji ima radni naziv "Profilisano obrazovanje u funkciji ruralnog i regionalnog razvoja Srbije".

 

"Inicijativom smo ubuhvatili više od 60 partnera iz javnog, privatnog i civilnog sektora iz 21 opštine, od ukupno 28 na teritoriji ova četiri okruga. Reč je o području sa više od 725.000 stanovnika, među kojima sa 64 odsto dominira ruralno stanovništvo, dok je 13 opština, na kojima se nalaze partneri u ovoj inicijativi, u kategoriju nerazvijenih. Cilj cele priče jeste da jednim novim vidovima obrazovanja povećamo zaposlenost u ruralnom sektoru", objašnjava profesor VIPOS-a dr Slobodan Ilić.

 

Po njegovim rečima, tim VIPOS-a koji je uključen u ovaj projekat, pre nego što je definisao predloge i ciljeve inicijative, anketirao je više od 1.000 ljudi, od učenika srednjih škola do poslodavaca.

 

"Prva faza realizacije projekta jeste formiranje partnerstva, posle čega će donator odlučiti koju će inicijativu prihvatiti, a obećanje Švajcarske agencije za razvoj i saradnju jeste da će sa 1,62 miliona franaka pomoći tri regionalne inicijative. Inicijative koje budu prihvaćene kroz realizaciju projekta idu u implementaciju koja traje do početka 2019. godine", rekao je dr Slobodan Ilić.

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 sati

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...