Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
21.10.2016, 09:32

Neiskorišćeno 600.000 evra iz kredita KfW banke

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada prihvatili su da kredit za toplifikaciju Valjeva, koji je odobrila Nemačka razvojna banka KfW, bude manji za preko 600.000 evra, a samim tim biće umanjena kamata za neiskorišćena sredstva. 

 

Prihvatanjem aneksa trilateralnog ugovora ukupno kreditno zaduženje Grada iznosiće 2,5 miliona evra, a ne 3.150.000 evra, koliko je bilo 2012. godine kada je potpisan ugovor između Republike Srbije, grada Valjeva i Toplane.

 

Direktor za razvoj i investicije u Toplani Dragan Despotović je objasnio da je osnovni razlog odustajanja od dela sredstava to što su vrednosti za pojedine ugovore i radove posle izvršenih tendera znatno niže od onih iz investicionog plana. On dodaje da će neutrošena sredstva iz programa KfW iskoristiti Beogradske elektrane.

 

"Za izgradnju vrelovodne mreže u Valjevu planirano je oko 2,8 miliona evra, a realizovano je oko 2,1 milion evra. Međunarodni tender ukupne vrednosti 45 miliona evra raspisan je za 17 gradova, samim tim je ostvarena najbolja moguća cena. Beogradske elektrane, koje su ranije participirale u program KfW, ponovo su izrazile spremnost da se prijave za taj program što su i učinile preko Ministarstva rudarstva i energetike, tako da će im biti dodeljena sredstva koja su ostala neiskorišćena u Valjevu i u još nekoliko gradova", objasnio je Despotović.

 

On je naglasio da je program "Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza IV", koji je odobrila Nemačka razvojna banka KfW, pod striktnm kontrolom centralne jedinice za upravljanje projektom Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike.

Dragan Despotović

Dragan Despotović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Despotović je podsetio da je izgrađeno preko osam kilometara vrelovodne mreže i postavljeno 27 toplotnih podstanica, dok je prvobitno bilo planirana da se u Valjevu izgradi 12 kilometara vrelovodne mreže i 40 toplotnih podstanica. Nakon revizije idejnog plana odustalo se od izgradnje vrelovodne mreže u Novom naselju i Starom gradu.

 

Odbornik DS Duško Rakić pita zbog čega se tek sada razmatra ova tačka dnevnog reda, s obzirom na to da je NO Toplane još u avgustu doneo odluku o odustajanju korišćenja dela kredita iz programa KfW.

Rakić žali što je urađena revizija projekta smatrajući da je bila pogrešna odluka da se odustane od izgradnje periferne mreže za Novo naselje i Stari grad, ali i da je trebalo imati više poverenja za projekat toplifikacije grada, posebno uz ovako povoljne kredite.

 

Odbornica Pokreta "Dosta je bilo" Snežana Spajić pita da li je ovo vraćanje novca u interesu građana Valjeva? "Da li je interes da uz ovako aerozagađenje odustajemo od toplifikacije i izgradnje vrelovodne mreže u Novom naselju i Petom puku", pita Spajić. Ona smatra da se novac vraća "zbog nesposobnosti da se planira i da se predvidi i izračuna ekonomska isplativost projekta".

 

Odbornica DS Milka Erić Vasiljević veruje da će u narednim fazama toplifikacije grada biti problema oko obezbeđivanja sredstava za nastavak radova na širenju vrelovodne mreže. Ona smatra da ovako povoljnog kredita, kog se sada odričemo, a prihvata ga Beograd, više neće biti.

Erić Vasiljević pita da li je postojala mogućnost da se urade projekti za još neke segmente u vrednosti iznosa za koji je bilo jasno da će ostati neutrošen? "Trebalo je da ovaj novac ostane u Valjevu, da se investira u našem gradu, a ne da ode u Beogrdske elektrane", zaključila je odbornica demokrata.

 

Odbornik Pokreta "Dosta je bilo" Ljuibnko Radović smatra da je odustajanje od preko 600.000 evra povoljnog kredita za toplifikaciju grada zapravo nedostatak razvojnog planiranja, što je karakteristika za sva javna komunalna preduzeća u gradu. 

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara