Boris Tadić (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Boris Tadić (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
28.10.2016, 08:47

Mikiliks (srpska verzija Vikiliksa)

č: | fb:

Mesto i vreme dešavanja: zgrada predsednika Republike Srbije, 4. oktobar 2009. godine.

Radni naziv: Generalna proba obeležavanja/proslave 5. oktobra.

Prisutni: Boris Tadić, predsednik Republike; najviši rukovodioci Demokratske stranke, njih oko deset.

Ivica Dačić, predsednik SPS-a, i desetak visokih funkcionera pomenute partije.

Boris Tadić, neformalno: Svi znate da smo prošle godine potpisali Deklaraciju o političkom pomirenju naše dve stranke, kojom prilikom sam izjavio:

 

Deklaracija nije posvećena samo budućnosti, već na neki način i prošlosti, jer su sukobi u prošlosti bili takvi da su pretili da razgrade zemlju i mi želimo da stavimo tačku na politiku konfrontacija i otvorimo mogućnosti za jednu drugačiju politiku. To je politika u kojoj se objedinjujemo oko zajedničkih strateških ciljeva – članstva u Evropskoj uniji i, još važnijeg, ostvarenja boljeg života za građane Srbije i socijalne pravde. Više sam nego zadovoljan što danas sa Dačićem mogu i da potpišem ovakvu deklaraciju koja ima istorijsku vrednost.

 

Podsećam takođe šta je tom prilikom izjavio poštovani Ivica:

"U Srbiji danas postoji milion razloga i ljudi koji govore da jedni s drugima ne mogu i koji ne mogu da preskoče plotove svojih uskostranačkih interesa da bi se ostvario konsenzus oko nacionalnih i državnih interesa. Upravo to je bila os¬novna motivacija da stavimo tačku na sukobe iz prošlosti i da svaka od stranka koja učestvuje u ovom procesu zadrži svoj politički identitet, ali da tačno znamo za šta se zalažemo i kakva želimo da bude Srbija koju gradimo – rekao je Dačić, i dodao da su se „rukovodili principom da se prošlost ne može promeniti, ali da se sadašnjost i budućnost mogu oblikovati i graditi onako kako želite".

 

Tadić, dalje:

A  sada, prelazimo na ono zbog čega smo se okupili: Kako u novonastalim uslovima obeležiti ISTORIJSKI datum, 5. oktobar (Dačić se jedva primetno nakašlje).

Biću slobodan da vas upoznam sa govorom kojim ću se sutra preko RTS-a obratiti građanima povodom ovog ZNAČAJNOG datuma (Ružić, Škundrić, Milićević i Ž. Obradović kašlju malo glasnije).

 

Poštovani građani Republike Srbije,

Na današnji dan pre devet godina Srbija je najzad dočekala SLOBO...  (Dačić i njegovi, svi kašlju)... SLOBODANOVE snove u znatnoj meri ostvarenim, posle decenije ZLO... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... ZLOČINA koje su nad nama sprovodili svi koji su mogli: novobalije, novoustaše, a sve je kulminiralo nezapamćenim bombardovanjem jer se naš tadašnji predsednik KUR... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... AŽNO suprotstavio celom svetu. Malo nam je u toj deceniji od strane rođene vlasti bilo UŽA... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... SNE posvećenosti odbrani srpskog identiteta, jednostavno svi su se okomili na nas, a vlast ih je kao obična BUDA... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... DA, KAO običan BUDA sa mirom i dostojanstvom  ispratila u ropotarnicu istorije. Kažu da se u toj deceniji KRIMI... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... NALNO bi bilo ne reći gorljive odbrane samog nacionalnog bića, događaju mnoga  UBI... (Dačić i njegovi, svi kašlju) ... STVENA  postignuća u raznim oblastima. U mnogim državama država ima mafiju, a ovde je tada MAFIJA IMALA DRŽ... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... ANjE koje je govorilo koliko je nemoćna pred moćnom državom. U to vreme iznad svih zakona bio je ARKA... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... BIO JE, DAKLE ARKADIJSKI PRINCIP, da citiram enciklopediju: Arkadija je, prema grčkoj tradiciji, postojbina boga Pana i domovina jednostavnih i poštenih ljudi. I ne samo on, iznad države je bio i LEG... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... LEGITIMITET, legalitet, suverenitet. Kad smo SPS i mi iz DS potpisali prošle godine sada već čuvenu Deklaraciju o pomirenju, koja će nam po reakciji normalne Srbije IZAĆI NA NO... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... VU, trijumfalnu pobedu razuma i pomirenja, hteli smo da ne zaboravimo njihovu vlast kao nikada u novijoj istoriji u svemu OSI... (Dačić i njegovi, svi kašlju)...GURANU zakonom, izvesnošću, redom, mirom i sigurnošću. Ipak, čini se da smo činom potpisivanja pojeli jedno veliko GOV... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... ORIM u svoje ime, jedno veliko GOVEĐE srce i postali hrabri kao taj bik, ostavivši iza sebe i PAME... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... TNI BI REKLI, međusobice i ostala njihova velika SRA... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... MOTA bi bilo ne reći -postignuća.

Ruka koja je sa naše strane pružena je ruka koja prihvata sve njihove  KRET... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... NjE ka boljoj budućnosti uprkos svemu što ih je svojevremeno činilo oličenjem ZL... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... ATNOG, takoreći PERIKLOVOG DOBA NAŠE NAJNOVIJE ISTORIJE.

I zato današnji dan, 5. oktobar, slavimo ujedinjeni, oni od sreće USR... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... EDSREĐENI na napredak zemlje, a mi željni jedino gole VLA... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... DAVINE prava, pravde i zakona!

Živeli!

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 21 sati 33 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 21 sati 33 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara