Gastro fest (foto: Đorđe Đoković)
Gastro fest (foto: Đorđe Đoković)
07.11.2016, 11:27

Promocija Valjeva?

č: | fb:

Prvi Gastro fest, festival gulaša, prasića, jagnjića i ostalih festivalskih đakonija, uz prateći festivalski zabavni kulturno-umetnički program, održan je juče na "dokazano dobrom i pravom mestu" za takve i slične manifestacije ispred Centra za kulturu.

 

Najavljujući ovaj festival, organizatori su poručili da je će to biti "dobra promocija Valjeva i da je to prilika da grad ponudi gastronomiju, tačnije zdrav način ishrane". Da li je Valjevo juče dobro promovisano, dokle se čuo dobar glas o gastronomskom Valjevu, da li je bilo "očekivano mnogo gostiju", da li su ispunjena očekivanja organizatora...? O tome narednih dana. Danas o ideji da se organizuje prvi Gastro fest i to tako što je neko poželeo da pravi festival mimo konkursa i procedure, a neko, mimo zakona, to podržao i platio.

Gastro fest

Gastro fest (Foto: Đorđe Đoković)

Gastro fest

Gastro fest (Foto: Đorđe Đoković)

Gastro fest

Gastro fest (Foto: Đorđe Đoković)

Gastro fest

Gastro fest (Foto: Đorđe Đoković)

 

U najavi prvog Gastro festa u Valjevu, na konferenciji za novinare pre desetak dana, pomoćnik gradonačelnika Saša Simić je objasnio zbog čega je neko odlučio da organizuje ovaj festival. "Ideja je da se Valjevo, osim u mnogim turističkim ponudama koje grad može da ponudi, ponudimo i u gastronomiji, tačnije u hrani, u zdravom načinu ishrane. Da se predstave preduzetnici, proizvođači vina, gljivari, slatkiši, pekari, a posebno stari zanati", rekao je Simić.

 

Međutim on nije otkrio čija je ideja da se po prvi put organizuje Gastro fest i to u novembru, i to samo mesec dana od slične gastro manifesrtacije – Festivala duvan čvaraka na kome su bili isti izlagači, iste šatre, s tim što su se juče umesto oranija ispred Centra za kulturu pušili kotlići, prasići i jagnjići. Objasnio je da je ideja kolektivna.

"Potekla je od Regionalne privredne komore zajedno sa Turističkom organizacijom i Udruženja ugostitelja, a Valjevo je prepoznalo ideju kao dobru promociju Valjeva kroz kulinarske specijalitete i zdravog načina ishrane", objasnio je pomoćnik gradonačelnika.

 

Gastro fest

Gastro fest (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gastro fest

Gastro fest (Foto: Đorđe Đoković)

Direktorka Turističke organizacije Valjevo Ana Marković dodala je da je festival zamišljen kao "prvenstveno takmičenje u spremanju kotlića od divljači, riblje čorbe i gulaša, a to takmičenje biće upotpunjeno i sa takmičenjem u spremanju slavskog kolača i poslastičara". Naglasila je da će biti organizovana i izložba "etno hrane", a nezaobilzni deo je i "prodajna izložba starih zanata, meda, mesnih proizvoda".

Gastro fest

Gastro fest (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gastro fest

Gastro fest (Foto: Đorđe Đoković)

Zamoljen da pojasni kako će i kome Valjevo biti promovisano kroz kulinarske specijalitete i kotliće, pomoćnik gradonačelnika Saša Simić je rekao da će "pored takmičenja u spremanju kotlića biti i izložba proizvoda preduzetnika grada i tako ćemo kroz njihove delatnosti provući sve ono što oni nude ovom gradu i njihove proizvode". I to je promocija grada!

 

Gastro fest organizovan mimo svake procedure ili voljom pojedinaca

 

Pomoćnik gradonačelnika Saša Simić je, nakon našeg insistiranja, otkrio da ideja organizovanja prvog Gastro festa jeste kolektivna, ali je inicijativa Udruženja ugostitelja. Simić je objasnio da su ugostitelji poželeli da organizuju ovakav festival, a Grad im želju ispunio i odlučio da pomogne u organizaciji i da sufinansira manifestaciju sa 50.000 dinara, a ukupno će koštati 200.000 dinara. Na pitanje Kolubarskih.rs po kom osnovu je Grad odlučio da izdvoji novac za Gastro fest, s obzirom na to da niko nije konkurisao za sredstva po konkursu, koji je raspisan početkom godine, za sufinansiranje projekata koji podstiču afirmaciju privredno-turističkih manifestacija Valjeva, Saša Simić kaže da je odlučeno "po osnovu finansiranja priredbe!".

Od 18 manifestacija, koje se sufinansiraju projektno iz budžeta, za šest je izdvojeno 50.000 dinara, dok je isto toliko manifestacija sufinansirano sa 100.000 dinara.

S obzirom na to da se iz budžeta mogu finansirati isključivo one manifestacije koje su prošle na konkursu, a ne "po osnovu finansiranja priredbe", pitali smo Simića da li to znači da onih osam udruženja koja su konkurisala  u roku, a njihovi projekti nisu prošli, ispali naivni i glupi što su poštovali zakon i proceduru?

"Gastro fest se finansira iz tekućih rezervi sa kojima Valjevo raspolaže, a pretpostavljam da će o davanju para odlučiti gradonačelnik", objasnio je Saša Simić. On je najavio da će Gastro fest sledeće godine biti stalna gradska manifestacija. Na osnovu koje odluke, nije rekao. 

 

Član Gradskog veća Andra Savčić je objasnio da je prvi Gastro fest napravljen ovako iznenada u novembru, zbog toga što nije "stigao za Festival duvan čvaraka", a bila je ideja da se organizuje zajedno sa čvarkijadom. Zato će se sledeće godine organizovati u paketu, i to tako da u subotu bude "kotlovijada", a u nedelju "čvarkijada". Savčić veruje da će ta dva festrivala privući "ogroman broj posetilaca, koji će i prenoćiti u Valjevu".

Gastro fest

Gastro fest (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gastro fest

Gastro fest (Foto: Đorđe Đoković)

 

 

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 18 sati 30 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 21 sati 6 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara