VIPOS (foto: Đorđe Đoković)
VIPOS (foto: Đorđe Đoković)
08.11.2016, 12:24

Promovisan projekat za turistički razvoj Brankovine

č: | fb:

Projekat "Predlog za nacrt strategije razvoja Brankovine kao turističke mikrodestinacije", koji je urađen u saranji sa Narodnim muzejom, predstavila je Visoka poslovna škola strukovnih studija obeležavajući Dan škole i 37. rođendan

 

Reč je o istraživačkom i planskom dokumentu, koji za cilj ima, kako reče dr Vladimir Krivošejev, direktor Narodnog muzeja, da Brankovina, koja poseduje veliki turistički potencijal ali izvan njega i ništa drugo konkretno što bi posetioce zadržalo duže, bude jedna od atrakcija valjevskog kraja koja će biti i primer održivog turizma.

"U okviru muzejskih prostora u Brankovini se godišnje registruje više od 30.000 posetilaca, a po slobodnoj proceni Brankovinu u celini godišnje poseti 50.000 posetilaca. Međutim, reč je prevashodno o školskim ekskurzijama tokom četiri meseca godišnje, dakle đacima koji tu borave u proseku jedan sat, obilazeći sadržaje istorijskog kompleksa. Veću posetu, duži boravak, drugačiju strukturu posetilaca, i produžetak sezone onemogućava potpuni nedostatak turističke suprastrukture i infrastrukture koja bi posetiocima pružila neophodne uslove za ugodniji boravak, a istovremeno i privukla dodatne turiste. Ako se ovakvo stanje dodatno oduži postoji mogućnost zasićenja posetilaca i smanjenja posete, a time i do odumiranje ovakvih aktivnosti u Brankovini", rekao je Krivošejev.

 

Predstavljen projekat za turistički razvoj Brankovine

Predstavljen projekat za turistički razvoj Brankovine (Foto: www.vipos.edu.rs)

S druge strane, sa izgradnjom neophodne infrastrukture i suprastrukture postoji mogućnost razvoja Brankovine u aktivno izletište, a potom njeno prerastanje u turističku mikrodestinaciju sa odlikama održivog turizma. Upravo zato, smatrajući da je prvi bitan korak za dalji razvoj Brankovine izrada i usvajanje strateškog plana, Narodni muzej Valjevo i VIPOS pripremili su "Predlog za nacrt strategije razvoja Brankovine kao turističke mikrodestinacije".

 

"Upoređujući je sa sličnim destinacijama kao što su Tršić, Drvengrad i Đavolja varoš, evidentirali smo da su prednosti Brankovine njen kulturno-istorijski značaj, povezanost sa istorijskim ličnostima i događajima, autentičnost sadržaja, pristupačnost, poznatost i posećenost. S druge strane, nedostaci su porpuno odsustvo suprastrukture i infrastrukture neophodne za ugodnost posetilaca, njihov duži boravak i privlačenje novih posetilaca. Doskorašnja prepreka za izgradnju neophodne infrastrukture i suprastrukture ogledala se kroz zabranu bilo kakve gradnje unutar zaštićenog jezgra. Posle više decenija, regulacioni plan koji dozvoljava gradnju usvojen je 2015. godine, čime su faktički od ove godine stvoreni novi uslovi za razvoj", rekla je profesorka dr Biljana Rabasović.

 

Kako je na prezentaciji objasnila predavač VIPOS-a Ivana Mijailović, budući razvoj Brankovine mora biti zasnovan na dve razvojne faze.

"Prva faza bi bio razvoj Brankovine kao aktivnog izletišta, dok bi druga faza bi bila dalja  nadogradnja, od razvijenog izletišta do održive mikrodestinacije sa smeštajnim kapacitetima. Za to, kao prva faza, neophodna je izgradnju infrastrukture i izgradnju primarne suprastrukture, od kvalitetnog snabdevanja vodom, strujom i rasvetom kompleksa, do rekonstrukcije lokalnih puteva, uređenje mesta za razonodu, najmanje jednog prodajnog prostora i etno-restorana", rekla je Ivana Mijailović.

Predstavljen projekat za turistički razvoj Brankovine

Predstavljen projekat za turistički razvoj Brankovine (Foto: www.vipos.edu.rs)

 

Na kraju prezentacije, direktor VIPOS-a dr Mlađen Vićentić je "Predlog za nacrt strategije razvoja Brankovine kao turističke mikrodestinacije" uručio predstavniku Grada Draganu Jeremiću, zameniku gradonačelnika, Ljubomiru Paviću, odborniku Skupštine iz Brankovine i predstavnicima brankovačke crkve.

 

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 4 sati 1 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 5 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 sati 11 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 1 komentar

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 4 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara