Knez Miloševa ulica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Knez Miloševa ulica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
10.11.2016, 13:10

Odluka je privremena kako bi se uveo red, a ne represivna

č: | fb:

Gradsko veće usvojilo je izmene odluke o radnom vremenu po kojoj se skraćuje radno vreme ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata na teritoriji Valjeva. U obrazloženju ove odluke navedeno je da se "radno vreme skraćuje sa ciljem da se unese više reda u navedenu oblast i time utiče na smanjenje uznemiravanja građana. Pri tom se posebno vodi računa o smanjenju uznemiravanja stanara u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama u okviru kojih se nalaze ugostiteljski objekti".

 

Izmenama odluke je propisano da ugostiteljski objekti kao što su bifei, picerije, pivnice, kafe-poslastičarnice, mlečni restorani, ekspres restorani, pečenjare, grilovi mogu da rade od 07.00 do 24.00 časa, dok će radno vreme tih objekata koji se nalaze u stambenim i poslovnim zgradama radnmim danom biti do 22.00 časa, a petkom i subotom do 23.00 časa.

Identično radno vreme važiće i za kafe-barove, restorane i kafane, dok će ugostiteljski objekti kao što su noćni barovi i diskoteke moći da rade od 21.00 do 24.00 časa, a petkom i subotom od 21.00 do 00.30 časa.

Objekti u kojima se roba prodaje kroz šalter i u kojima se ne prodaje alkohol mogu da rade od 05. do 22.00 časa. Pekare mogu da rade od 05. do 24.00 časa, dok će radno vreme ostalih zanatskih objekata biti od 06. do 22.00 časa.

U danima u kojima se održavaju gradske manifestacije, Gradsko veće može posebnim aktom odrediti radno vreme duže od propisanog radnog vremena.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je rekao da je ovo privremena, a ne represivna mera koja će biti na snazi dok se ne klasifikuju ugostiteljski objekati, što treba da uradi turistička inspekcija. Dodaje je da ovo nije jedina mera koja treba da se donese kako bi se uveo red u ovu oblast.

 

"Skraćenje radnog vremena ne znači da se ukidaju prava vlasnika kafića i da će oni stradati jer će neko biti represivan prema njima, nego to znači primenu zakona u potpunosti. Predstoji nam sastanak sa vlasnicima ugostiteljskih objekata, kako bi zajedno identifikovali propuste i probleme koje treba rešiti", najavljuje Jeremić.  

On smatra da su neke anomalije posledica loših zakonskih rešenja, poput da je dozvoljeno da se prvo registruje ugostiteljski objekat, a tek potom sledi kupovina ili zakup i opremanje poslovnog prostora. "Zbog toga se dešava da imamo kafić i noćni bar u istom objektu, dakle dva privredna subjekta u jednom lokalu. Takođe je problem i u tome što je zakonom zabranjena prodaja alkohola maloletnicima, ali onima koji prodaju piće zakon ne dozvoljava da provere da li je osoba starija od 18 godina", navodi samo neke primere nekih zakonskih rešenja.

 

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić naglašava da je odluka privremena i da ovo "nije najsrećnije rešenje, ali je trenutno jedino moguće kako bi se uveo red u ovu oblast" i podseća da su Gradu vezane ruke za mnoga rešenja i kontrolu, zbog toga što su u nadležnosti republičkih organa, inspekcije i policije, a ne u nadležnosti lokalne samouprave.

"Predstoji nam još puno posla na ovom planu, koji moramo da uradimo kako bi sve doveli u red i kako bi bezbednost u gradu bila još bolja", poručio je Jeremić uz podsećanje da je bilo pokušaja da se uvede red i 2011. godie, ali na žalost u tome se tada nije uspelo. 

Borisav Radojičić

Borisav Radojičić (Foto: Đorđe Đoković)

Član Gradskog veća Borisav Radojičić je predložio da se što pre, bar u narednih mesec dana, popišu svi ugostiteljski objekti na teritoriji grada, kako bi znali njihov tačan broj i njihovu klasifikaciju, kao i da se uradi analiza radnog vremena tih objekata, što podrazumeva koliko dana rade u nedelji, da li imaju slobodne dane.

"Neophodno je da imamo bazu podataka na osnovu koje bi mogli da sagledamo situaciju u ovoj oblasti, jer je evidentno da ima nelogičnosti, i da donesmo još neke mere, koje su u nadležnosti lokalne samouprave", predlaže član Gradskog veća Borisav Radojičić.

 

Gradska odluka o radnom vremenu ugostiteljskih, trgovinskih, zanatskih i objekata za zabavne igre u Valjevu doneta je 2011. godine, po kojoj pojedini ugostiteljski objekti petkom i subotom radili do dva časa iza ponoći.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 1 sati 23 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 8 sati 19 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 8 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara