Spomenik Živojinu Mišiću (foto: Đorđe Đoković)
Spomenik Živojinu Mišiću (foto: Đorđe Đoković)
11.11.2016, 13:23

Cveće na spomenik vojvodi Mišiću

č: | fb:

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predstavnici Grada i Vojske položili su cveće na spomenik vojvodi Živojinu Mišiću.

 

Cveće je položio zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić, a u delegaciji Komande garnizona Valjevo, Regionalnog centra Ministarstva odbrane i Drugog centra za obuku Valjevo bili su potpukovnik Aleksandar Vasiljević, potpukovnik Nebojša Cvetković i kapetan Zoran Đurđević.

Dragan Jeremić polaže cveće

Dragan Jeremić polaže cveće (Foto: Đorđe Đoković)

 

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je rekao da je ovaj datum, po značaju, skoro isti kao i 9. maj. "Neki iz Evrope pokušavali su da Srbiji umanje njenu antifašističku ulogu i da izuzmu tu činjenicu da je Srbija uvek bila na strani pobednika, kao i to da je Srbija uvek bila u borbi protiv zla koje je pretilo Evropi u Prvom i Drugom svetskom ratu. Na nama je da negujemo tradiciju i da sledimo antifašističku borbu i da negujemo sećanje na junake iz Prvog svetskog rata. Smatram da ovaj datum zaslužuje još veću pažnju i mi ćemo ovaj dan obeležiti na veličanstveniji način", poručio je Dragan Jeremić .

Predstavnici Vojske Srbije polažu cveće

Predstavnici Vojske Srbije polažu cveće (Foto: Đorđe Đoković)

 

Potpukovnik Aleksandar Vasiljević  je rekao da se Srbija na ovaj dan svrstala na stranu pobednika i da su veličane pobede srpskih junaka i vojnika. "Osim hrabrih vojnika, na današnji dan koji slavimo, treba spomenuti da smo imali i velike civilne žrtve u Prvom svetskom ratu. Današnji dan, naš narod treba sa ponosom da slavi kao dan pobede i to treba da uđe u svest našeg naroda, da je ovo jedan bitan datum kojim mi treba da se ponosimo i da ga obeležavamo na što veličanstveniji način", rekao je Vasiljević.

Polaganje cveća na spomenik Živojinu Mišiću

Polaganje cveća na spomenik Živojinu Mišiću (Foto: Đorđe Đoković)

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. 

Dan primirja u Prvom svetskom ratu 1918. godine smatra se i danom kapitulacije Nemačke. Tog dana su sile Antante i Nemačka, posle višemesečnih tajnih pregovora u jednom železničkom vagonu na zabačenoj pruzi u šumi Kompijenj, u Francuskoj, potpisale primirje.

 

Odredbe tog dokumenta koji je uglavnom sastavio francuski maršal i vrhovni komandant savezničkih vojski Ferdinand Foš, bile su prekid neprijateljstava, povlačenje nemačkih trupa iza granica, neuništavanje infrastrukture, razmena zarobljenika, obećanje reparacija, uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica, postupanje tokom primirja.

Iako su primirjem prekinuta borbena dejstva, bilo je potrebno još šest meseci pregovora na Pariskoj mirovnoj konferenciji dok nije zaključen i mirovni sporazum kojim je okončan Prvi svetski rat - Versajski ugovor.

 

Dan primirja se obeležava u svim zemljama-potpisnicama sporazuma.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 14 sati 30 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 21 sati 27 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara