Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
15.11.2016, 10:26

Porez na imovinu neznatno veći sledeće godine

č: | fb:

Porez na imovinu u sledećoj godini biće veći za stanove u prve tri zone, dok će porez za poslovni prostor biti povećan samo za objekte u prvoj zoni. Odluku o prosečnoj ceni kvadratnog metra nepokretnosti po zonama za utvrđivanja poreza na imovinu u 2017. godini na teritoriji Valjeva donelo je Gradsko veće, koje je zaključilo da će, i pored nove osnovice za oporezivanje, porez na imovinu građana  u sledećoj godini biti neznatno veći nego što je bio u ovoj godini.

 

Kako je rečeno u prošloj godini u prometu su bile samo nove nepokretnosti koje su i diktirale tržišnu cenu na osnovu koje je formirana osnovica za oporezivanje i to samo u prve tri zone, tako da će povećanje iznositi od 0,2 do 1,47 posto ili od 16,40 dinara do 89 dinara na godišnjem nivou. U četvrtoj i petoj zoni osnovica za oporezivanje biće ista kao i lane s obzirom na to da u tim zonamna nije bilo prometa nepokretnosti.

Gradsko veće

Gradsko veće (Foto: Đorđe Đoković)

Porez za stanove u prvoj zoni u odnosu na prethodnu godinu biće veći za 1,47 posto ili 16,40 dinara. U drugoj zoni tržišna cena je povećana za 0,87 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali će prilikom utvrđivanja poreza za sledeću godinu biti smanjen do 30 dinara na godišnjem nivou u zavisnosti od stope amortizacije. Što se tiče stanova u drugoj zoni sa maksimalnom amortizacijom porez će biti povećan za 8,07 posto ili za 49,97 dinara na godišnjem nivou.

U trećoj zoni gde su povećane cene nepokretnosti u odnosu na prethodnu godinu, utvrđena je osnovica koja će biti povećana od 0,27 posto do 1,55 posto ili za 17,62 dinara do 73,73 dinara na godišnjem nivou.

 

Porez na kuće u prvoj zoni biće veći od 1,34 posto do 2,64 posto ili do 165,96 dinara na godišnjem nivou, dok će porez u drugoj zoni biti manji ili isti kao i prošle godine u zavisnosti od stope amortizacije objekta.

Porez na kuće u trećoj zoni biće uvećan za 0,45 posto ili maksimalno do 70 dinara na godišnjem nivou, u četvrtoj zoni biće veći za 1,67 posto ili za 51,46 dinara na godišnjem nivou, dok će petoj zoni procenat povećanja iznositi 3,81 posto ili do 87,31 dinar na godišnjem nivou.

 

Porez na poslovni prostor kod fizičkih lica u prvoj zoni biće veći za 0,23 posto do 1,50 posto, u zavisnosti od stope amortizacije, ili do 120 dinara na godišnjem nivou. Kod pravnih lica povećanje poreza je 1,5 posto ili 335,40 dinara na godišnjem nivou. U drugoj, trećoj, četvrtoj i peoj zoni nije bilo prometa nepokretnosti, pa otuda neći biti povećan porez za poslovni prostor u tim zonama.

 

Lokalne samouprave su po Zakonu o porezu na imovinu u obavezi da do 30. novembra donesu odluku o prosečnoj ceni nepokretnosti u zonama kako bi se odredila osnovica za plaćanje poreza na imovinu za sledeću godinu. Prosečna cena nepokretnosti se utvrđuje na osnivu  cena ostvarenih uprometu i to u periodu od 1. januara do 30. septembra.

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 4 sati 12 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 4 sati 13 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 4 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 4 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...