Kabinet informatike (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Kabinet informatike (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
16.11.2016, 08:16

Međuregionalni informacioni centar 2018. u Valjevu

č: | fb:

Rešenjem Gradskog veća imenovana je radna grupa za formiranje Međuregionalnog informacionog centra (MIC) kojom će predsedavati zamenik gradonačlnika Dragan Jeremić, dok je koordinator projekta direktor Tehničke škole Branko Goloskoković.

 

Kako je napisano u obrazloženju, MIC će imati značajnu ulogu u obrazovanju za sve one koji budu želeli da povećaju svoje znanje i veštine kroz različite programe i kurseve. Reč je o naučnom centru u kome se stiče dodatno obrazovanje, od dualnog, praktične nastave do naučnih istraživanja.

Projekat obuhvata pripremu i puštanje u rad modernog međupreduzetničkog obrazovanog centra u Valjevu, po modelu MIC Velenje, sa prenosom obrazovnih tehnologija. MIC će sadržati nastavne laboratorije za oblasti elektrotehnike, informatike, mašinstva, CNC obrada, zavarivanje, robotike, automatizacije, automehanike, saobraćaja...

 

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Dragan Jeremić objašnjava da je cilj da Valjevo dobije ustanovu po ugledu na centar u Velenju, a sličnu Istraživačkoj stanici u Petnici, s tim što bi to bio centar tehničkih nauka i informatike i bio bi prvi takve vrste u Srbiji.

Kaže da je gradsko rukovodstvo prilikom posete Velenju imalo priliku da se upozna sa funkcionisanjem, ali i značajem MIC-a, i da je ideju da se u Valjevu otvori identičan obrazovni centar podržalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

 

Novi naučni centar bio bi smešten u zgradi stare osnovne škole "Milovan Glišić", a opremanje centra, koje bi koštalo oko 1,72 miliona evra, finansirale bi vlade Srbije i Slovenije i Grad Valjevo.

Jeremić navodi da ima najava da će sredstva biti planirana u budžetima za sledeću godinu, i to pola miliona evra u budžetu Srbije, 680.000 evra u budžetu Slovenije i 540.000 evra u kasi Valjeva. Rekonstrukcija zgrade stare osnovne škole trebalo bi da se finansira novcem iz gradskog budžeta. Planirano je da Međuregionalni informacioni centar biude otvoren 2018. godine.

 

Naš sagovornik smatra da je otvaranje MIC-a, u koji bi investirale dve države, jedinstvena prilika za Valjevo da se izdvoji i da bude u vrhu kada su u pitanju inovacije u znanju i obrazovanju.

"Očekuje nas dogovor sa beogradskim FON-om o tome da se posle srednje škole najbolji učenici upišu na smer informatike, koji bi bio otvoren u Valjevu, gde bi predavanje držali profesori sa ovog fakulteta. Na taj način bi najmanje tridesetoro talentovanih mladih koji bi se bavili informatikom zadržali u Valjevu", smatra zamenik gradonačelnika.

 

U okviru MIC-a, za sada, nije planirana izgradnju učeničkih ili studentskih domova poput onog u Poljoprivrednoj školi u kome su smešteni đaci koji nisu iz Valjeva.

 

"Postoji mogućnost da se neki od postojećih objekata u gradu adaptira u učenički ili studentski dom i na taj način bismo mogli da privučemo decu iz regiona koja su zainteresovana za informatiku i tehničke nauke. Svakako je potreban takav smeštaj, ali ako bismo sad i to predložili bojim se da ne bi imali podršku Države, jer bi rekli da je to preskupo. Idemo korak po korak, studentski ili učenički dom je svakako jedan od koraka, ali ne prvih. Kako se bude MIC razvijao tako će se razvijati i realizovati i neke dodatne potrebe i neke nove ideje", rekao je zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 sati 56 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...