Šuma (foto: Đorđe Đoković)
Šuma (foto: Đorđe Đoković)
22.11.2016, 07:56

"Agrorazvoj valjevske doline" gazdovaće i šumama

č: | fb:

"Agrorazvoj valjevske doline" ubuduće neće funkcionisati kao Javno preduzeće nego će to biti Društvo sa ograničenom odgovornošću. Grad Valjevo je osnivač Društva, tako da će Skupština grada usvajati program rada i izveštaj o poslovanju "Agrorazvoja" kome su prenete na gazdovanje šume koje su u vlasništvu Grada.

 

Ovu odluku je donelo Gradsko veće u skladu sa izmenama Zakona o budžetskom sistemu po kojima javna preduzeća ne mogu biti indirektni budžetski korisnici.

Kako je obrazloženo u odluci o kojoj će se izjašnjavati odbornici Skupštine grada na sednici narednog ponedeljka, osim usklađivanja sa zakonom, promenom pravne forme Javnog preduzeća "Agrorazvoj valjevske doline" dobija se veća efikasnost u poslovanju i prilagodljivost potrebama korisnika i osnivača.

 

Promenom pravne forme osnivač Društva, odnosno jedini njegov član je grad Valjevo, tako da se ne gubi upravljačka kontrola Grada, naglašava direktor "Agrorazvoj valjevske doline" Bojan Bošković.

 

Bojan Bošković

Bojan Bošković (Foto: www.valjevo.rs)

"Skupština grada preuzeće ulogu Skupštine privrednog društva, tako da će program i izveštaj o poslovanju usvajati gradski parlament, s obzirom na to da će Grad preduzećem upravljati 100 posto", kaže Bošković.

On objašnjava da se poslovanje preduzeća može podeliti na tri vrste delatnosti. Prva se odnosi na upravljanje stočnim fondom, što je već ranija obaveza ovog preduzeća koje je robne rezerve Grada preuzelo još 15. juna. Druga vrsta delatnosti se odnosi na realizaciju programa subvencija u poljoprivredi i treća delatnost, što je praktično jedino nova delatnost, jeste gazdovanje šumama koje su na korišćenju i u vlasništvu Valjeva.

 

"Po novom Zakonu o šumama, koji se primenjuje od novembra prošle godine, lokalne samouprave ne mogu gazdovati šumama, one ostaju korisnici, ali gazdovanje poveravaju nekom drugom preduzeću. Dakle, Valjevo je i dalje korisnik šuma koje se prostiru na preko 300 hektara, ali gazdovanje prepušta ’Agrorazvoju’, a moglo se odlučiti i za Javno preduzeće ’Srbijašume’. S obzirom na to da je ’Agrorazvoj valjevske doline’ osnovano pre ovog Zakona o šumama, a jedna od delatnosti je i upravljanje šumama bilo je logično da Grad taj posao prepusti našem preduzeću", naglašava Bošković.

 

Valjevo je među tri lokalne samouprave koje imaju svoje preduzeće koje upravlja šumama.

 

Odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs da li će se sada konačno neko starati o šumama na Divčibarama, posebno da li će poseći na stotine suvih stabala i sačuvati ona koja još uvel nisu požutela, Bošković odgovara potvrdno i kaže da je to jedan od prvih poslova koji ih čeka sledeće godine.

 

"Agrorazvoj valjevske doline" broji petoro zaposlenih, pored direktora, diplomirang ekonomiste, tu su i inženjeri šumarstva i poljoprivrede i dvoje ekonomskih tehničara. Ovo preduzeće do sada je radilo na poslovima upravljanja stočnim fondom i subvencijama u poljoprivred, а troškovi poslovanja u ovoj godini su iznosili oko 6,5 miliona dinara.

Direktor Bojan Bošković kaže da će se "Agrorazvoj valjevske doline" finansirati tako što će svoje usluge, pre svega one koje se odnose na upravljanje šumama i stočnim fondom, fakturisati Gradu.

 

Krajem aprila ove godine grad Valjevo je osnovao novo javno preduzeće "Agrorazvoj valjevske doline", koje je trebalo prevashodno da se bavi razvojem poljoprivrede. 

Kako je tada precizirano osnivačkim aktom javnog preduzeća, "Agrorazvoj valjevske doline" baviće se upravljanjem u oblastima pijaca, poljoprivede i poljoprivrednog zemljišta, šuma i šumskog zemljišta. 

 

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan 2 sati

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...