Platani u Ulici Vuka Karadžića (foto: Đorđe Đoković)
Platani u Ulici Vuka Karadžića (foto: Đorđe Đoković)
22.11.2016, 10:41

Sređivanje platana i drvoreda u centru grada

č: | fb:

Danas je počelo sređivanje drvoreda u Ulici Vuka Karadžića prevršavanjem platana od spomenika Vuka Karadžića do Valjevske gimnazije. Pored tog posla, koji će biti završen u naredna tri dana, u planu je sređivanje drvoreda u Sinđelićevoj, u delovima Knez Mihajlove i Hajduk Veljkove ulice, kao i uklanjanje obolelih stabala u gradskim naseljima, što će trajati narednih dvadesetak dana.

 

Inženjer zaštite bilja Dragan Mojsilović zadužen za zelenilo u Gradskoj direkciji kaže da je sređivanje drvoreda u Ulici Vuka Karadžića jedan od zahtevnijih poslova, pre svega zbog visine i starosti platana koji su zasađeni na maloj površini i blizu su stambenih objekta.

Dragan Mojsilović

Dragan Mojsilović (Foto: Đorđe Đoković)

Mojsilović objašnjava da se prevrašavanje platana redovno radi na svakih pet godina. "Drvored u Ulici Vuka Karadžića posađen je pre više od pola veka. Doduše platanima nije tu mesto, ali s obzirom na to da su odrasli bio bi greh da se poseku. Platan je robusno drvo, a njegove velike krošnje, koje su i do 20 metara, ugrožavaju stambene objekte koji su na dva metra od drveća, tako da grane ulaze u oluke, padaju na crep i zaista stanarima i vlasnicima tih objekata prave probleme, ali ugrožavaju i bezbednost", navodi Mojsilović. 

On kaže da su platani zdravi, možda postoji par obolelih, ali ih neće seći jer postoji mogućnost da se nakon prevršavanja oporave. 

Platan

Platan (Foto: Đorđe Đoković)

 

Mojsilović podseća da su pre dve godine kresani platani u Sinđelićevoj ulici, koji su tada izgledali "tužno" i "bez ikakve šanse da će ponovo olistati", a danas izgledaju kao "novi" sa velikom i zdravom krošnjom koja nikoga ne ugrožava.

Platani u Ulici Vlade Danilovića

Platani u Ulici Vlade Danilovića (Foto: Đorđe Đoković)

  

Sadnja dekorativnog drveća

 

U okviru akcije ozelenjavanja grada ove jeseni posađeno je preko 450 sadnica dekorativnog drveća na nekoliko lokacija u gradu. U parkovima i kod spomen obeležja posađeno je 193 stabla, a najviše 54 kod kule Nenadovoća i na Jadru 45 stabala dekorativnog drveća.

U Novom naselju, Hakduk Veljkovom bloku, Kolubari 2, naseljima Milorada Pavlovića, Milivoja Bjelice, Sretena Dudića i Zbratimljenim gradovima posađeno je 118 sadnica, dok su 83 sadnice posađene na Novom groblju, parkingu u SRC Petnica, Pećini i uz reku Ljubostinju.

Na nekoliko lokacija u postojećem drvoredu zamenjene su polomljene sadnice, dok je novi drvored ili aleja platana podignuta duž novoizgrađene pešačke staze, od mosta na reci Gradac kod Hrama do spomenika Milovana Glišića. Formiran je i novi drvored sa leve strane Užičkog puta.

 

Ko će ubuduće brinuti o zelenilu u gradu?

 

Inženjer zaštite bilja Dragan Mojsilović nije mogao da odgovori na pitanje Kolubarskih.rs ko će se ubuduće starati o zelenilu u gradu s obzirom na to da je Gradska direkcija ukinuta, a on uskoro prelazi na mesto načelnika Odeljenja komunalne inspekcije.

 

Koliko je nama poznato takvog stručnjaka – inženjera zaštite bilja u Gradskoj upravi nema. "Na to pitanje ja ne znam odgovor. To treba nadležni da reše. Koliko ja znam u Gradskoj upravi nema inženjera za zaštitu bilja, ali postoji pejzažni arhitekta, koji može da obavlja ovaj posao", kaže Dragan Mojsilović.

 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 7 sati 36 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 2 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 3 sati 1 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...