Festival nauke Valjevske gimnazije  (foto: Đorđe Đoković)
Festival nauke Valjevske gimnazije (foto: Đorđe Đoković)
22.11.2016, 14:38

Festival nauke Valjevske gimnazije

č: | fb:

Na 4. Festivalu nauke Valjevske gimnazije učestvovali su, pored valjevskih gimnazijalaca i nastavnika, i učenici i nastavnici Prve kragujevačke gimnazije.

 

U đačkom klubu "Gimnazijalac" okupilo se preko 70 mladih zaljubljenika u nauku koji su demonstrirali brojne i zanimljive eksperimente iz matematike, fizike, hemije, biologije, astronomije, dok su gosti iz Kragujevca prikazali projekte iz elektronike.

 

Festival nauke Valjevske gimnazije

Festival nauke Valjevske gimnazije (Foto: Đorđe Đoković)

Festival nauke Valjevske gimnazije

Festival nauke Valjevske gimnazije (Foto: Đorđe Đoković)

Festival nauke Valjevske gimnazije

Festival nauke Valjevske gimnazije (Foto: Đorđe Đoković)

Festival nauke Valjevske gimnazije

Festival nauke Valjevske gimnazije (Foto: Đorđe Đoković)

Festival nauke Valjevske gimnazije

Festival nauke Valjevske gimnazije (Foto: Đorđe Đoković)

Nastavnica Ana Marković kaže da kragujevački gimnazijalci takođe organizuju naučne festivale, ali i da rado učestvuju na manifestacijama koje organizuju drugi sa ciljem popularizacije nauke.  

"Cilj ovakvih festivala jeste da đaci sve ono što rade sa svojim nastavnicima u učionicama pokažu na jedan zanimljiv i dopadljiv način i to ne samo svojim vršnjacima nego svim posetiocima", rekla je Marković.

Ana Marković

Ana Marković (Foto: Đorđe Đoković)

Đaci Prve kragujevačke gimnazije na valjevskom Festivalu nauke predstavili su se svojim radom u elektronskoj sekciji. "Naša sekcija se već više godina bavi radom na primenjenoj matematici, informatici i fizici. Reč je o zanimljivim robotima koji neobično i čudno izgledaju. Svojim radom i ozbiljnim zalaganjem naši đaci, članovi elektronske sekcije, učestvovaće na ovogodišnjem Festivalu nauke u Beogradu", rekla je Ana Marković nastavnica Prve kragujevačke gimnazije.

 

Marko Praščević

Marko Praščević (Foto: Đorđe Đoković)

Maturant Valjevske gimnazije Marko Praščević jedan od organizatota Festivala kaže da se za ovu smotru naučnih eksperimenata pripremaju više od dva meseca, a sa posebnom pažnjom je pripreman eksperiment iz hemije jer se vodilo računa o bezbednosti učenika i posmatrača.

Dušan Radović

Dušan Radović (Foto: Đorđe Đoković)

Jedan od organizatora Festivala nauke u Valjevskoj gimnaziji Dušan Radović je učenik društveno-jezičkog smera, ali ga to opredeljenje nije sprečilo da se bavi naukom i da bude polaznik Istraživačke stanice u Petnici. Dušan je predsednik naučne sekcije Valjevske gimnazije koja ima zadatak da organizuje i ovaj festival koji se po četvrti put, vrlo uspešno, organizuje u Gimnaziji.

"Najviše pažnje izazvao je radio teleskop koji su napravili gimnazijalci, koji su i članovi Društva istraživača 'Vladimir Mandić Manda'. Zanimljiva je i maketa solarnog sistema i satelita, koja privlači pažnju posmatrača", kaže Dušan Radović.

A posmatrači ove godine, kao i prethodne, su gimnazijalci, ali i učenici drugih srednjih škola u Valjevu. Najbrojniji i najzainteresovaniji za eksperimente bili su valjevski osnovci.

 

Festival nauke organizovan je u okviru programa obeležavanja 146 godine postojanja Valjevske gimnazije.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 13 sati 22 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 20 sati 18 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara